SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mina Markovič: Izzivov ne bo zmanjkalo

2

termometer

Mina Markovič še žanje bogate sadove zelo uspešne lanske sezone, v kateri se je drugič zapored zavihtela na prvo mesto skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji.

Planinska zveza Slovenije jo je v Domžalah Markovičevo pričakovano razglasila za najuspešnejšo športno plezalko v letu 2012. Markovičevi je uspelo tisto, kar je doslej le redkim. Ubranila je naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v balvanih pa je osvojila skupno četrto mesto. Skupno je v lanski sezoni devetkrat stala na zmagovalnih stopničkah. Zato je pričakovano že tretje leto zapored prejela tudi naslov najuspešnejše športne plezalke v Sloveniji po izboru Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije.

"Takšna priznanja so vedno lepa potrditev, da je za mano res uspešna sezona. Pomeni pa tudi dodaten zagon in motivacijo za naprej. Zahvalila bi se vsem, ki so me podprli pri tem. Komaj čakam, da se začnejo nove tekme in sezona. Po koncu tekmovanj je bilo nekaj malega časa za počitek, ki sem ga zelo dobro izkoristila, a je že prišla želja po plezanju in po novih treningih, da še nekaj naredimo za sezono, ki prihaja. Mislim, da izzivov ne bo zmanjkalo. Tekmovanj je letos kar precej, mogoče še več kot prejšnja leta," je ob novem priznanju povedala trenutno najboljša plezalka v tekmovalnem plezanju na svetu.

Najuspešnejša alpinista Luka Stražar in Nejc Marčič

V moški konkurenci so v letošnji sezoni prišli do izraza zlasti mlajši tekmovalci. Veterana Klemena Bečana, ki je dominiral v minulih letih, je v izboru nasledil evropski mladinski prvak in svetovni mladinski podprvak Domen Škofic, ki mu je prvič pripadel naslov najuspešnejšega športnega plezalca. Škofic je lani v mladinski konkurenci na mednarodnih tekmah desetkrat stal na zmagovalnih stopničkah, dosegel pa je tudi pomemben mejnik, prvo uvrstitev v finale svetovnega članskega pokala v težavnosti, kar mu je uspelo v Atlanti.

Komisija za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije je podelila še priznanje za vrhunske dosežke - slednje je pripadlo športni plezalki Maji Vidmar - ter šest priznanj obetavnim plezalcem za uspehe na tekmah mladinskih prvenstev in uvrstitve v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala. Priznanja so prejeli Martin Bergant, Sergej Epih, Anže Peharc, Jure Raztresen, Tim Unuk in Gregor Vezonik. Prvič sta bila nagrajena trenerja obeh najuspešnejših športnih plezalcev, Roman Krajnik, trener Mine Markovič, in Uroš Grilc, trener Domna Škofica.

Na slovesnosti v Kulturnem domu Franca Bernika je krovna nacionalna planinska organizacija razglasila tudi najuspešnejše alpiniste in alpinistke v minuli sezoni. Najuspešnejša alpinista leta 2012 sta kar dva, priznanje je prejela naveza Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica), ki sta lani navduševala z odličnimi zimskimi ponovitvami v naših gorah in novo smerjo v Himalaji. Najuspešnejša alpinistka leta 2012 je Tina Di Batista (AO PD Ljubljana-Matica), naslov najperspektivnejšega alpinista leta 2012 pa je prejel Tadej Krišelj (AO PD Kamnik).

Nagrade za posebne dosežke v alpinizmu so prejeli: Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica), Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), Luka Krajnc (AO PD Celje - Matica), Luka Lindič (AO PD Celje - Matica) in Urban Novak (AO PD Kamnik).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin