Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2016,
19.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mina Markovič Domen Škofic

Četrtek, 28. 1. 2016, 19.41

7 let, 12 mesecev

Mina Markovič in Domen Škofic naj športna plezalca leta 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mina Markovič je najuspešnejša športna plezalka, Domen Škofic pa najuspešnejši športni plezalec minulega leta.

Oba sta pričakovano prejela omenjena laskava naslova, potem ko sta tudi v minuli sezoni postavljala mejnike in krojila vrh svetovnega tekmovalnega športnega plezanja. Markovičeva je začetek sezone v težavnosti začela z zlato kolajno in naslovom evropske prvakinje. Potem je na tekmah svetovnega pokala še trikrat zmagala in enkrat osvojila drugo mesto. Vse skupaj ji je ob koncu sezone prineslo še tretjo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. V domačem prvenstvu je še šestič zapored postala državna prvakinja in ob koncu leta je bila uspešna tudi v naravnih plezališčih ter je v Španiji kot prva Slovenka uspela v smeri z oceno 9a.

Za Škoficem je najboljša sezona doslej, saj je dosegel tisto, kar je že nekaj časa viselo v zraku. Na tekmah svetovnega pokala v težavnosti je trikrat stal na odru za zmagovalce, piko na i pa je postavil s svojo prvo zmago na tekmi v belgijskem Puursu. Malo mu je manjkalo za osvojitev medalje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, jo je pa dobil v skupnem seštevku kombinacije. V domačem prvenstvu je še četrtič zapored postal državni prvak in ob koncu sezone nanizal vrsto odličnih vzponov v naravnih plezališčih.

Kdo je še dobil nagrado?

Planinska zveza Slovenije je na Gospodarskem razstavišču podelila priznanja in nagrade najboljšim v vseh športnih panogah, združenih pod njeno okrilje. Nejcu Kuharju je pripadel naslov najuspešnejšega turnega smučarja, Janezu Svoljšaku pa naslov najuspešnejšega lednega plezalca v letu 2015.

Podelili so tudi nagrade za izstopajoče alpinistične dosežke. Najuspešnejša slovenska alpinista leta 2015 sta kar dva, člana alpinistične naveze Marko Prezelj in Urban Novak, ki sta skupaj z Manujem Pellissierjem in Haydnom Kennedyjem lani jeseni v vzhodnem delu gorovja Kašmir v Indiji preplezala prvenstveno smer na impozantno 6173 metrov visoko goro Cerro Kištvar.

Naslov najuspešnejše alpinistke v minulem letu je pripadel Anastasiji Davidovi, ki je uspešno alpinistično leto kronala z odličnimi vzponi na dveh odpravah, kjer je plezala predvsem v navezi z Maticem Joštom. V Patagoniji je bil njen glavni cilj Aguja Saint Exupery, sledi pa je s tremi prvenstvenimi vzponi pustila v pogorju Raru v indijski Himalaji.

Matevž Mrak je prejel naslov najperspektivnejšega slovenskega alpinista v letu 2015, nagrada za življenjsko delo na področju alpinizma je pripadla Petru Podgorniku. Priznanje za posebne alpinistične dosežke so dobili Luka Lindič, Luka Krajnc in Tadej Krišelj. Trojica je letos skupaj plezala v Patagoniji, kjer so uspeli v zanimivem grebenskem prečenju vrhov Adela z zaključkom po smeri Ragni na Cerro Torre.

Ne spreglejte