Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 5. 2008,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 10. 5. 2008, 15.27

8 let

Milano bo določil olimpijsko usodo Špele Ponomarenko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Milano bo od četrtka dalje prizorišče evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na mirnih vodah. Slovenija bo v lombardijsko prestolnico poslala tri čolne.

V moškem K-1 bo nastopal Jernej Župančič Regent, v ženskem Špela Ponomarenko, v K-2 pa Dejan Marjanovič in Tim Jerman. Glavni cilj prvenstva je osvojitev olimpijske kvote Špele Ponomarenko.

Župančič Regent si je kvoto za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu zagotovil že na lanskem svetovnem prvenstvu v Duisburgu, tako da bo v Milanu lahko nastopil povsem sproščeno. Za pripravo na svojo paradno disciplino na 1000 m bo tekmoval tudi na 500 m.

"Nisem treniral prav za EP, saj nisem toliko izkušen in nimam toliko trenerjev ob sebi, da bi lahko načrtoval formo za dva vrhunca v sezoni, torej EP in OI. Sem pa bistveno bolje pripravljen kot lani, zato grem tudi v Milano z visokimi cilji. Menim, da lahko izboljšam lansko šesto mesto, toda o uvrstitvi nočem preveč razmišljati. Bolj pomembno je to, da z resnim in hkrati sproščenim pristopom vidim, kje sem v primerjavi s tekmeci, saj prave tekme letos še nisem imel. Prav tako bom skušal na podlagi teh informacij, ki jih bom dobil, že sestaviti taktiko za tekmo v Pekingu. Je pa res, da če hočeš biti dober na OI, moraš biti dober že zdaj," pravi "Župa", ki je večino priprav opravil v tujini: v Maroku s francosko reprezentanco in na Novi Zelandiji s slovitim Benom Fouhyjem.

V Milano še Marjanovič in Jerman

Bistveno bolj na trnih pa bo v Milanu Ponomarenkova, saj se bo borila za eno izmed preostalih kvot za sodelovanje na olimpijskih igrah. Lani v Duisburgu se ji je olimpijski nastop za las izmuznil, na EP, zadnji priložnosti za kvote, pa vseeno velja za eno izmed favoritinj za pot v kitajsko prestolnico. Da je EP povsem podredila lovu na kvoto, govori tudi podatek, da sploh ne bo nastopila v svoji paradni disciplini na 200 m, ampak le na olimpijskih 500 m.

"Res je, najpomembnejša je kvota. Če bom prva ali druga med tistimi, ki je še nimajo, potem bom gotovo na OI, čeprav ima Evropa baje skupno še pet mest. Najhujša tekmica bo gotovo Švedinja Sofia Paldanius. Ampak nočem ničesar napovedovati. Lani sem točno vedela, kje sem, saj sem ves čas vadila z vrhunskimi tekmovalci in tekmovalkami, letos pa je malo drugače. Sicer sem v Zagrebu zelo dobro vadila z Markom Bandlom, ampak nisem imela praktično še nobene primerjalne tekme, le oceanijske kvalifikacije. Tako ne vem ravno, kje sem. Toda počutim se zelo dobro, dala bom vse od sebe in upam, da bo to zadostovalo," je povedala Ponomarenkova.

Kajakaška zveza Slovenije je sprva na EP 2008 nameravala poslati le Župančiča Regenta in Ponomarenkovo. A na zadnji mednarodni tekmi v Mantovi sta Marjanovič in Jerman v K-2 na 200 m dosegla takšen čas, ki bi zadostoval za izpolnitev lanske norme. "Letos za 200 m sploh nismo postavili norme, saj smo dejansko mislili poslati le Ponomarenkovo in Župančiča Regenta. A po dobrem nastopu v Mantovi se je strokovni svet odločil tudi za Marjanoviča in Jermana. Seveda s pogojem, da si v primeru, če se ne bosta uvrstila med najboljših 15, stroške krijeta sama," je pojasnil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Ne spreglejte