Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 10. 2011,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maja Vidmar

Sobota, 29. 10. 2011, 17.20

8 let

Markovičeva in Vidmarjeva v polfinalu vse do vrha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po slovenskem dvojnem zmagoslavju v Jordaniji se v Franciji, v mestu Valence, obeta nov velik uspeh tudi na osmi tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju.

Po spodrsljaju v kvalifikacijah sta obe najboljši Slovenki Mina Markovič in Maja Vidmar uspešno nastopili v današnjem polfinalu, v katerem sta se dotaknili vrha smeri. V ženski konkurenci se je vrha polfinalne smeri dotaknila le še Južnokorejka Jain Kim, vse tri tekmovalke, najboljši slovenski športni plezalki in Kimova, pa tudi krojijo vrh razpredelnice svetovnega pokala v težavnosti.

Zaradi slabšega izida v kvalifikacijah, Markovičevi in Vidmarjevi se je v petek ponesrečila druga kvalifikacijska smer, je trenutno v vodstvu Kimova, Markovičeva je druga, Vidmarjeva pa tretja. V skupnem seštevku sicer trdno vodi Markovičeva, ki je na dosedanjih sedmih tekmah vsakič stala na odru za zmagovalke, štirikrat zmagala in zbrala skupno 590 točk, Kimova (460 točk) na drugem mestu ima 130 točk manj, Vidmarjeva (406) pa 54 točk manj od Južnokorejke. Markovičeva (534,67 točke) vodi tudi na svetovni jakostni lestvici športnih plezalk pred Kimovo (530,50), Avstrijko Angelo Eiter (365,79) in Vidmarjevo (325,46) na četrtem mestu.

V moškem polfinalu je imela slovenska vrsta kar šest tekmovalcev, vendar pa se nobeden ni prebil med osem najboljših. Najbolje se je odrezal svetovni kadetski prvak 17-letni Domen Škofic, ki je bil šesti po kvalifikacijah, v polfinalu pa je zasedel deveto mesto ter finale zgrešil za en gib. Radovljičan je - ne glede na to, da je za malenkost zgrešil finale in ostal tik pod robom - lahko zadovoljen, saj je deveto mesto njegov najboljši dosežek v članski konkurenci na tekmah najvišje mednarodne ravni.

Dobro sta se z osebnima rekordoma v mednarodni članski konkurenci v težavnosti odrezala tudi preostala člana obetavnega slovenskega športno-plezalskega podmladka. Osemnajstletni Sergej Epih je bil 13., 19-letni Urban Primožič pa 15., aktualni svetovni mladinski prvak 18-letni Jure Raztresen pa je s 16. mestom postavil drugi najboljši izid na tekmah svetovnega pokala v težavnosti. Najstarejši član odprave v Franciji 29-letni Klemen Bečan je zasedel 17. mesto, 19-letni Izidor Zupan pa je s 25. mesto postavil najboljši osebni dosežek v mednarodni članski konkurenci, Asja Gosar pa je tekmo končala že v petkovih kvalifikacijah na 28. mestu.

Ne spreglejte