Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
21.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 21.20

8 let

Mankoč: To, kar nam je uspelo, je super

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Plavalni klub Ilirija in najboljši slovenski plavalec Peter Mankoč sta v sredo organizirala 2. Ilirija Challenge, ki je v slovensko prestolnico privabil številna svetovno znana plavalna imena.

V šprinterskih tekmah na izpadanje so zmagali Matjaž Markič, Nemec Steffen Deibler, Nizozemka Hinkelen Schröder in kdo drug kot Peter Mankoč.

Drugi Ilirija Challenge je prinesel najmočnejšemu adutu kluba, Petru Mankoču, tudi uteho za poraz na nedavnem EP v Debrecenu, saj je v velikem finalu na 50 m delfin ugnal aktualnega evropskega prvaka na 50 in 100 m delfin Srba Milorada Čavića. "Letos je bila konkurenca zelo močna in upam, da bo tudi naslednje leto tako. Organizacija za tako veliko tekmo je bila zelo naporna, zato se moramo v prihodnje še nekoliko bolj uigrati, da bo šlo vse brez problemov. To, kar nam je uspelo, je bilo super, in zanimivo za gledalce. Drugače pa je naporno tudi po tekmovali plati, saj je treba petkrat štartati in le v zadnjem nastopu sem šel na 'polno'," je prve vtise strnil osemkratni evropski prvak na 100 m mešano, ki ni skrival zadovoljstva, da je spektakel bilo moč spremljati tudi v neposrednem prenosu na malih zaslonih.

"Želimo si, da bi vsi nestrpno pričakovali december in to tekmo"

"Na srečo nam je uspel tudi televizijski prenos, upam da je v redu izpadlo. Namen vsega je bila popularizacija plavanja, saj si želimo, da bi vsi nestrpno pričakovali december in to tekmo. Začeli smo in verjamem, da bomo apetitie pri gledalcih še povečali. V prihodnje? Nekaj stvari bomo še dodali, letos je bilo vse bolj na silo. " Prvič je bila na sporedu tudi preizkušnja za dekleta, ki je še bolj popestrila dogajanje. "Ženska tekma je uspela. Predvsem zaradi Sare smo poskušali narediti tudi to tekmovanje, ampak ker ostale niso na taki ravni, smo pripeljali takšne zvezdnice kot pri fantih. Za delfin pa smo se odločili, ker je šlo Sari v tej disciplini najbolje in je bilo upanje, da ostane v bazenu vse do velikega finala," je za še povedal Peter Mankoč.

S. Isakovič: Ne samo enkrat na leto

Moško družbo je, kot že rečeno, popestril ženski nastop na 50 m delfin. Slovenci smo imeli s Saro Isakovič zastopnico do tretjega kroga. "Zelo sem zadovoljna, saj mislim, da bi se tak spektakel moral vsako leto dogajati in morda celo večkrat kot le enkrat na leto. Ampak vse čestitke 'Perotu', ki je vse skupaj dobro organiziral. Tudi sama sem zadovoljna s svojim plavanjem, tako da je vse lepo. Tudi družba je super, saj se kot prijatelji izven bazena radi družimo in šalimo, potem pa se še v bazenu malo pomerimo. Če mi je kaj žal, da nisem zmagala? Nikakor, saj niti nisem pričakovala tega. Vse so prvovrstne šprinterke, zato se jaz z njimi ne morem primerjati, ker nisem šprinterka. Mogoče, če bi Peter naslednje leto uvedel disciplino 200 prosto, pa bi lahko zmagala," je za Sportal dejala 19-letna Blejka.

Pred tem so se poslovile mladi domači tekmovalki Kaja Kolšek in Sofija Djelič, pa Estonka Trin Aljand. Prav na koncu je bila najboljša Nizozemka Hinkelen Schröder, ki je bila v finalu boljša od prihajajoče madžarske zvezdnice Evelyn Verraqszto pred tem pa se je tudi poslovila nosilka medalj z nedavnega EP v Debrecenu na Madžarskem Avstrijka Fabienne Nadarajah.

V delfinu so po vrsti odpadli Iirijan Miha Gržina, Triglavan Aleš Aberšek, Brazilec Gabriel Mangabeitra, Hrvat Aleksej Puninski ter Islandec Orn Arnarsson. V velikem finalu pa je imel več moči Mankoč, ki je v petem zaporednem nastopu z izidom 23,98 dosegel tudi zelo dober čas, štiri desetinke slabšega od svojega osebnega rekorda.

Na 50 m prosto slavje Nemca

Plavalci so se najprej pomerili na 50 m prosto, kjer so po vrsti odpadali mladi Ilirijin up Miha Močnik, slovenski reprezentant Luka Vrtovec iz Maribora, pa za njim olimpijski podprvak Hrvat Duje Draganja, slovenski olimpijec Jernej Godec iz Ilirije, pa tudi George Bovell iz Trinidada in Tobaga. V finalu sta se za zmago udarila svetovni rekorder in novopečeni evropski podprvak Šved Stefan Nystrand ter Nemec Steffen Deibler. Nekoliko presenetljivo je imel v petem obračunu več moči nemški rekorder, ki je očitno telesno boljše pripravljen.

"Res sem utrujen. Tukaj sem zmagal že lani, letos pa zmage nisem pričakoval, saj je bila konkurenca z Nystrandom, Draganjo in drugimi še veliko močnejša," je po zmagi povedal Steffen Deibler. Sicer pa ni mogel prehvaliti same organizacije tekme: "Sezone je že konec, vendar je na takšnih prireditvah tudi po koncu sezone res užitek nastopati. To je prava stvar za promocijo plavanja in prav škoda, da tovrstnih dogodkov ni več. Tudi v Nemčiji ga nimamo."

Markiču obračun s Tahirovičem

V prsnem slogu je po Ilirijnemu Aleksu Koštomaju in najhitrejšemu slovenskemu mladincu Radovljičanu Robiju Vovku med favoriti prvi izpadel britanski zvezdnik Dareen Mew, potem pa za njim po vrsti Hrvat Vanja Rogulj, pa Srb Mladen Tepavčević. Za zmago sta se na koncu udarila najboljša Slovenca Koprčan Matjaž Markič in Triglavan Emil Tahirovič, ki že leta skrbita za derbije v Sloveniji. Slovenca, ki sta pred tem premagala konkurenco, sta finale vzela bolj za šalo in ga odplavala v prijateljskem ritmu, ure pa so se malce prej ustavile pri Matjažu Markiču.

"Začetek sploh ni bil težak, nato pa iz kroga v krog težje. Verjetno je bil najtežji tretji nastop, nato pa sva oba vedela, da Tepavčević ne bo zdržal. Na koncu sva se dogovorila, da odplavava finale izenačeno," je povedal drugouvrščeni Triglavan Emil Tahirovič, ki bi bil prav tako lahko zmagovalec dvoboja.

Ne spreglejte