Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
18.45

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 18.45

8 let, 5 mesecev

Ljubljana nujno potrebuje strategijo o športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zadnja leta je v glavnem mestu Slovenije opaziti nazadovanje športa v celoti, prav zato si mestni veljaki že leto dni prizadevajo sprejeti splošno strategijo o športu.

Dokument naj bi skrbel za razvoj športa v Ljubljani na vseh ravneh: v vrhunskem športu, pri športni infrastrukturi, športu otrok in mladih, športu študentov in v rekreativnem športu. V ta namen je Mestna občina Ljubljana danes priredila javno razpravo, na kateri se je zbrala ljubljanska športna smetana, ki je s svojimi predlogi skušala kar najbolje doprinesti k oblikovanju splošne strategije o športu v Ljubljani. Večina govornikov se je zavedala, da je šport na takšni ali drugačni ravni v Ljubljani v slabi kondiciji. Medtem ko se je 53 odstotkov predlagateljev sprememb in dopolnil do dokumenta v nastajanju opredelilo pozitivno, pa jih je bilo na drugi strani 47 odstotkov proti. Eden glavnih razlogov zato naj bi bila prevelika splošnost dokumenta, ki ne more enakovredno obravnavati vrhunskega športa in rekreacije odraslih.

Kot je po uvodnih besedah članice mestnega sveta MOL Marte Bon dejal ljubljanski župan Zoran Janković, "je šport v glavnem mestu dosegel dno in slabše ne more biti". Pravi, da je sam še vedno velik športni navdušenec, v bistvu "pravi norec" in da bodo mesto in njegovi prebivalci že kmalu lahko govorili o boljših časih. Eden glavnih ciljev v letošnjem letu je izgradnja športnega centra Stožice, poleg izgradnje in vzdrževanja objektov, pa bo MOL v prihodnje veliko več pozornosti namenila približevanju športa meščanom. Športne površine naj bi se prav zato z dveh kvadratnih metrov na občana povečale na tri, v prihodnje naj bi obnovili večino športnih parkov, "preprosto bo potrebno 'presekati' stvari in se kar najbolje potruditi, da bo mesto delalo v dobro športa". Župan je še dodal, da so prav zaradi vsega tega bili danes na razpravo povabljeni vsi, ki lahko s predlogi korenito doprinesejo k razvoju in končni obliki strategije, ki jo Ljubljana krvavo potrebuje.

MOL v prihodnje ne bo sofinancirala objektov, ki so v zasebni lasti

Zbrani so med drugim ugotovili, da je potrebno najti celovito rešitev za ves ljubljanski šport in ne zastopati interesov posameznih športov in športnih dejavnosti. Poleg tega je eden glavnih ciljev, da bi se vsak drugi prebivalec mesta tako ali drugače vključil v šport, v enem od številnih klubov oziroma združenj, kot so Ilirija, Olimpija, Slovan, Krim, Svoboda, Ljubljana ... V prihodnje je potrebno večji poudarek posvetiti tudi študentskemu športu, Kodeljevo je skupaj s Fakulteto za šport največje vadbišče v Sloveniji, poleg tega mora mesto na "bodočih" Stožicah poskrbeti za športne vsebine. Torej ne zgolj za šport na najvišji ravni, pač pa za dogajanje, ki bo v šport potegnilo tudi meščane, šolarje itd.

Župan Janković je v svojem nagovoru še izpostavil, da MOL v prihodnje ne bo sofinancirala objektov, ki so v zasebni lasti. Čeprav je to še lani počela v 50-odstotni soudeležbi, je zdaj tega dokončno konec. "MOL bo skrbela izključno za infrastrukturo, ki je v lasti mesta," je bil neomajan prvi mož mesta.

Ne spreglejte