Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
20.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

odbojka OFEM

Petek, 19. 7. 2013, 20.55

7 let, 12 mesecev

Kot so napovedali: za odbojkarice Zdravljica pred tekmo in po njej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbojkarice kadetske izbrane vrste, ki so na OFEM-u na Nizozemskem zastopale Slovenijo, so pokorile vso konkurenco in Sloveniji zagotovile prvo odbojkarsko zlato odličje na večjih tekmovanjih.

Po polfinalni zmagi nad Nemčijo je selektor slovenske kadetske reprezentance Jože Časar dejal, da njegovo ekipo v finalu zanimata samo dve stvari, Zdravljica pred tekmo in po njej. Po zmagi nad Srbijo s 3 : 1 je optimizem dobil realne temelje in slovenska odbojka je po dveh bronastih kolajnah – kadetov na olimpijskem festivalu evropske mladine v Parizu leta 2003 in članske ekipe na sredozemskih igrah 2009 v Pescari – prvič prišla do zlate na največjih tekmovanjih.

Čeprav je bil za mlade slovenske odbojkarice to prvi finale na tako velikih tekmovanjih v njihovih ne ravno dolgih karierah, so finalni obračun s Srbijo začele odlično. Nika Mori, Anita Sobočan, Lana Ščuka, Katja Mihevc, Ela Pintar, Nika Markovič in prosta igralka Maja Pohar so začele tekmo hrabro in odločno. Večinoma so bile one tiste, ki so narekovale tempo, pritiskale s servisom in tudi tako poskušale od mreže oddaljiti najbolj nevarno srbsko igralko Tijano Bošković, kar jim je večinoma tudi uspevalo. Do konca niza so se držale napotkov selektorja Časarja in rezultat tega je bila zmaga s 25 : 22.

V drugem nizu je bila na igrišču le ena ekipa, slovenska, kajti odbojkarice v belih majicah – v finalu je Slovenija igrala v takšnih dresih – so povedle z 12 : 6, vendar se niso ustavile samo pri tem. Nadaljevale so odlično igro in ko so povedle že z 20 : 11, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo slavile tudi v drugem nizu. In ne samo to, do konca niza so Srbiji, ki je na dozdajšnjih evropskih olimpijskih festivalih mladih dvakrat v ženski kadetski konkurenci že igrala v finalu in obakrat izgubila, prepustile zgolj še točko.

Zlata medalja odlična popotnica za SP

tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk, nato pa se je v srbski ekipi razigrala njihova najboljša igralka Tijana Bošković, ki je bila najbolj zaslužna za to, da so srbske odbojkarice prvič na tekmi na tehnični odmor odšle s prednostjo točke (16 : 15). V izenačeni končnici so mlade Slovenke celo prišle do prve sklepne žoge za finalno zmago, a je žal niso izkoristile. Kar ni uspelo njim, je uspelo Srbkinjam, ki so znižale izid na 1 : 2 v nizih. Ko so v četrtem nizu srbske kadetinje na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo kar šestih točk, se je zdelo, da bo o končnem prvem mestu odločal peti niz. Vendar tako niso razmišljale Časarjeve izbranke, ki so z odličnimi servisi najprej ujele svoje nasprotnice, nato pa celo prišle do vodstva (21 : 20).

Pred nami je bila še ena nadvse napeta končnica, a le malokdo v dvorani si je lahko predstavljal, da bo končni izid četrtega niza 35 : 33. Najbolj pomembno je, da je Slovenija prvič v svoji odbojkarski zgodovini na enem od velikih tekmovanj prišla do zlate kolajne. Resda ''le'' v kadetski kategoriji, toda nekje je treba začeti. Zlata kolajna slovenskih kadetinj ima še toliko večjo veljavo, če vemo, da je bila osvojena v konkurenci najboljših sedmih reprezentanc z minulega evropskega prvenstva v Črni gori in Srbiji, medtem ko je bila Nizozemska na EP-ju deveta, prav vse reprezentance z izjemo italijanske pa so v Utrecht prišle v najboljših zasedbah. Vsekakor je zlata kolajna iz Utrechta več kot odlična popotnica za svetovno prvenstvo na Tajskem, ki se bo začelo prihodnji teden. Slovenija bo igrala v skupini C, njene nasprotnice pa bodo reprezentance Alžirije (26. julij), ZDA (27. julij), Brazilije (29. julij) in Dominikanske republike (30. julij).

Ne spreglejte