Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2008,
17.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 5. 2008, 17.55

8 let

Konkurenca bo napadala z vsemi močmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko športniki in javnost že odštevajo dneve do začetka poletnih olimpijskih iger, se nekoliko v senci tega dogajanja za svoja tekmovanja pripravljajo tudi športniki v neolimpijskih disciplinah.

Mednje sodijo tudi padalci, mnogokrat preveč odrinjeni na rob športnega dogajanja, ki blišča druženja najboljših športnikov najverjetneje ne bodo uživali nikoli. A so se junaki neba s tem že sprijaznili in gredo svojo pot. Slovenska padalska pot v klasičnih disciplinah je že več kot dve desetletji tlakovana z najbolj odmevnimi rezultati, in tudi za naslednjih nekaj let ni bojazni, da nas naši padalci ne bi razvajali na podoben način. Generacija, ki trenutno tekmuje v klasičnih disciplinah, kamor štejemo skoke na cilj in figurativne skoke, je dozorela, fantje in dekleta imajo bogate izkušnje, dokazi za to pa so številne osvojene lovorike na svetovnih in evropskih prvenstvih, v tekmovanjih za različne pokale in še bi lahko naštevali.

Ob izjemnem strokovnem delu, predvsem v Lescah, kjer padalsko barko že tri desetletja imenitno krmari Drago Bunčič, so odlične uvrstitve postale že kar nekako same po sebi umevne. Ob teh dejstvih ljubiteljem padalstva optimizma pred pričetkom letošnje sezone ne manjka, in tudi nasledniki Romana Karuna, Uroša Bana, Domna Vodiška, Irene Avbelj, Maje Sajovic in ostalih, imajo v naših vrhunskih padalcih odlične vzornike.

"Zavedamo se, da smo med favoriti"

V teh dneh je tako nad Lescami in Ptujem, kjer je drugi slovenski center, sila živahno, padalci pa pospešeno lovijo formo na novo sezono, ki bo doživela premiero prihodnji konec tedna na Malem Lošinju pri naših južnih sosedih. Slovenci se tja odpravljajo z imenitno popotnico, saj so lani, že petič v zadnjih šestih sezonah, med ekipami stali na najvišji stopnički, zato sodijo v krog favoritov tudi letos.

"Zavedamo se, da smo med favoriti, a se s tem ne obremenjujemo. Naši padalci so dovolj izkušeni, da bodo iz sebe vselej potegnili največ, z uvrstitvami pa se ne obremenjujemo. Konkurenca je iz leta v leto močnejša, vsi nas bodo napadli z vsemi močmi, zato bomo zadovoljni, če bomo na koncu uvrščeni med peterico najboljših, glavni cilj pa ostaja svetovno prvenstvo," je kot po pravilu v napovedi sezone zmeren Drago Bunčič, ki pa ima v rokavu zagotovo skritega kakšnega aduta. Vsaj v preteklosti jih je imel veliko, zato so naše padalce gledale v hrbet padalske velesile Nemčija, Italija, Rusija, Češka, Francija itd. Poleg treh odličnih slovenskih ekip, dveh leških in ene ptujske, se padalci uvrščajo na najvišja mesta tudi v obeh posamičnih konkurencah, predvsem vsa tri dekleta Irena Avbelj, Maja Sajovic in Petra Jurič (Juričeva bo po naših informacijah sklenila padalsko kariero, op. p.) v zadnjih sezonah praktično ne poznajo poraza.

Leto 2007 je minilo v znamenju Maje Sajovic, ki se je okronala z naslovom svetovne prvakinje v paraskiju, osvojila je tekmovanje za svetovni pokal, žal pa se ji je izmuznilo odličje na evropskem prvenstvu. Uvodna tekma na Hrvaškem pokal bo zagotovo že prvi pokazatelj razmerij moči v tej sezoni. Padalci se bodo v seriji šestih tekem ustavili tudi v Lescah, kjer bo domači klub zadnji vikend meseca junija gostil izbrano padalsko druščino. Sicer pa padalce glavna letošnja preizkušnja čaka konec meseca julija, ko bo slovaški Lučenec gostil svetovno prvenstvo.

Ne spreglejte