Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2008,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 18. 3. 2008, 15.42

8 let

Konec tedna spomladanski pokal v jadranju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jadralna zveza Slovenije (JZS) bo v morju pred Izolo pripravila 21. spomladanski pokal, ki se ga bodo udeležili vsi najboljši Slovenci, manjkal bo le Gašper Vinčec.

Slednji v razredu finn kot edini predstavlja Slovenijo na regati Princese Sofie na Palmi de Mallorci. Tekmovanje bo potekalo od četrtka do nedelje, rezervni dan pa je ponedeljek. "Čeprav je na Palmo prva deseterica s svetovne lestvice povabljena, Španci nimajo posebej močne konkurence. Mi imamo neprimerno manj denarja, pa vendarle nam je uspelo pritegniti tekmovalce zlasti iz srednjeevropskega prostora. Nastopilo bo 170 posadk in 10 držav. Nekoliko manjša konkurenca od pričakovanj bo v razredih 470 in laser. Upam, da se bodo sponzorji še bolj pridružili temu tekmovanju, saj načrtujemo, da bomo potem lahko pritegnili tudi najboljše na svetu," je na novinarski konferenci v izolski marini dejal predsednik JZS Stane Žbogar. Ob tem največjem slovenskem jadralnem tekmovanju v olimpijskih razredih se bo v Portorožu odvijala tudi 16. velikonočna regata za najmlajše.

Žbogar: V Izoli vedno rad jadram

"Vedno rad jadram v Izoli, ker sem tako vsaj nekaj časa doma, mlajši pa imajo priložnost, da spremljajo moje jadranje. Po četrtem mestu na letošnjem SP sem izjemno motiviran za vadbo in tekmovanja. V Izoli bo nastopilo veliko telesno zelo lahkih jadralcev, kar bo eden izmed testov zame, saj bodo na olimpijskem regatnem polju po pričakovanju pihali šibki vetrovi," je dejal Vasilij Žbogar (laser), bronasti olimpijec iz Aten. "Konkurenca v laserju je zelo močna, saj je kar 44 zelo močnih posameznikov. Žal se pri nas ne meri čas, po katerem bi lahko napovedal, kam ta trenutek sodim, vem pa, da sem trdo delal in so se rezultati pokazali že na začetku leta," je ocenil Žbogar.

Gašper Vinčec, Žbogar, Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny (470) že zanesljivi potniki za olimpijske igre v Pekingu. Odločitev o ženski posadki v razredu 470 še ni padla. Za boje na olimpijskem regatnem polju se merita posadki Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec ter sestri Teja in Alja Černe. Slednji sta bili na lanskem SP 17., pet mesti pred njima pa sta največje jadralno tekmovanje lanskega leta končali Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec, ki pa si je nato poškodovala trtico na lanskem vojaškem svetovnem prvenstvu v Indiji.

A. Černe: Dobro pripravljeni

"Sva še daleč od tega, kar zmoreva. Zaradi Klarine poškodbe nisva veliko vadila in zato z mislimi še nisva na olimpijskem regatnem polju. Gledava na vsak trening posebej in napredujeva iz dneva v dan," je dejala Dekleva Paoli. "Na spomladanskem pokalu bova jadrali na zmago," je bila kratka Maučeceva. Postali slovenski kvalifikacijski regati bosta mednarodni prvokategorni v Hyeresu v Franciji in v nizozemskem Medembliku."Pripravljeni sva dobro in sva dobro izkoristili priložnost za vadbo v Avstraliji, Španiji in Kopru. Tudi fizični vadbi sva posvetili veliko pozornosti," je povedala Alja Černe, Teja pa je pojasnila, da nimata še vse nove opreme na jadrnici. Branko Brčin vadi sestri Černe, Samo Potokar pa Deklevo Paoli in Klaro Maučec, četrti z OI v Atenah. "Povsem jasno nama je, kako se je potrebno pripravljati za vrhunske olimpijske dosežke, ter tudi to, kako je neprijetno, ko si tako blizu medalje, potem pa je ne osvojiš, kot se je nama primerilo v Grčiji. Zato menim, da bo zaradi pozne odločitve o potnicah v Peking in posledično kratkih olimpijskih priprav vsaka visoka uvrstitev slovenske ženske posadke v razredu 470 presenečenje," je pojasnila Maučeceva.

Može nov trener

Tine Može je novi trener Hmeljaka in Nevečnyja, ki načrtujeta v njunem prvem olimpijskem nastopu uvrstitev med prvo petnajsterico. "Sva dobro pripravljena. Še nikoli nisva bila fizično na tako visoki ravni, kot sedaj. Nekaj manjših težav imava z opremo, vendar mislim, da bova imela tudi to urejeno pred naslednjimi mednarodnimi prvokategornimi regatami," je pojasnil Hmeljak, Nevečny pa ga je dopolni: "Na spomladanskem pokalu pa bova skušala zmagati."

"Po svetovnih prvenstvih v Avstraliji in tekmi v Barceloni bo sedaj v našem morju na vrsti nova tekmovalna preizkušnja, ki bo za ženski razred 470 tudi ena od kvalifikacijskih za OI," je dejal Ivan Štravs, predsednik strokovnega sveta JZS. Žbogar je dodal, da so bili zaradi ta čas še nejasnih olimpijskih potnic v razredu 470 prekrižani načrti tudi za skupne priprave, zato se posadke še vedno pripravljajo vsaka zase. "Za tiste naše jadralce, ki so osvajali medalje na OI, SP ali EP, je cilj v Pekingu medalja. Za vse ostale, ki bodo prvič tekmovali, pa bo uvrstitev v regato za medaljo, med prvo deseterico, zelo dober uspeh," je olimpijske načrte JZS strnil Štravs.

Ne spreglejte