SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo sta Floyd Mayweather in Manny Pacquiao? (video)

3

termometer

V nedeljo zgodaj zjutraj po našem času bodo oči ljubiteljic in ljubiteljev boksa po svetu uprte v Las Vegas, kjer se bosta spopadla Floyd Maywerather mlajši in Manny Pacquiao.

Pomerila se bosta za naslove svetovnega prvaka po različicah WBC, WBO in WBA v velterski kategoriji. Pasova organizacij WBA in WBC v dvoboj prinaša Američan, pas WBO pa Filipinec.

Dvoboj trenutno najboljših na svetu

Floyd Mayweather mlajši in Manny Pacquiao trenutno veljata za najboljša boksarja na svetu, njun dvoboj, ki bo 2. maja v lasvegaškem hotelu MGM Grand, pa so takoj, ko je bil potrjen, označili za boksarski dvoboj stoletja. Na svetovnih boksarskih lestvicah sta Mayweather in Pacquiao uvrščena v sam vrh po tako imenovanem kriteriju "kilogram na kilogram" (pound for pound). Ta boksarje razvršča ne glede na kategorijo, v kateri se borijo. Mayweather po 47 poklicnih dvobojih v različnih kategorijah še ne pozna poraza, Pacquiao jih ima v statistiki pet. Mayweather je 26 dvobojev končal predčasno, z nokavtom, Pacquiao je z nokavtom dosegel 38 od svojih 57 zmag. Je pa tudi sam trikrat obležal, ob petih porazih pa ima še dva neodločena izida.

Za favorita v bližajočem se epskem spopadu velja 38-letni Mayweather, a ima tudi 36-letni Pacquiao številne privržence. Obeta se spopad dveh zelo različnih slogov boksa. Mayweather velja za izrazito obrambno veščega borca, tehnično izjemno podkovanega virtuoza, ki samega sebe označuje za "največjega vseh časov". Pacquiao je bolj razbijač, slovi po izjemno hitrih rokah in neizprosnem napadu, sproži tudi po več kot sto udarcev v rundi.

Ljudski junak proti bahaču, zapravljivcu in nasilnežu

Čeprav sta oba borca velika zaslužkarja, je Mayweather tisti, ki je svojo kariero bolje unovčil. Tudi v dvoboju stoletja bo pobasal levji delež nagradnega sklada. Osebnostno si borca ne bi mogla biti bolj različna. Medtem ko je Pacquiao na Filipinih narodni heroj, vzor mladini, največji zvezdnik države, od leta 2007 tudi kongresnik, liberalec, človekoljub in tako naprej, je Mayweather bahač, nastopač, zapravljivec in tudi nasilnež, ki je zaradi družinskega nasilja leta 2012 tri mesece odsedel v zaporu. "Vseeno mi je, ali plačate zato, da me vidite izgubiti, ali zato, da me vidite zmagati. Pomembno je, da plačate," je znana izjava Američana, ki se na družabnih omrežjih rad hvali z luksuznimi avtomobili, letali, nakitom …

A če v življenju eden deluje preudarno in resno, drugi pa nezrelo in včasih domala vulgarno, je slika v ringu popolnoma drugačna. Gorje tistemu, ki Floydove boksarske veščine ocenjuje po njegovih spodrsljajih izven ringa in gorje tistemu, ki pričakuje, da bo Manny tudi v ringu gospod. Mnogi borci so to napako že drago plačali.

Z boksom sta se rešila revščine

Oba sta odrasla v revščini, Pacquiao je pri 14 letih zapustil družino, mamo, štiri sestre in brata ter nekaj časa preživel na ulicah Manile, preden je našel boks oziroma je boks našel njega. Kot amater je dobil 60 dvobojev, štiri je izgubil. Mayweather je odraščal na robu civilizacije v Grand Rapidsu v ameriški zvezni državi Michigan. Rodil se je v boksarsko družino, njegov oče Floyd Mayweather starejši se je boril z legendarnim Sugarjem Rayjem Leonardom, poklicna boksarja sta bila tudi Floydova strica Roger in Jeff Mayweather, zato je pravzaprav odrasel v ringu. Denarja vseeno ni bilo, Floydov oče je preprodajal droge in pristal v zaporu, Floydova mati je bila odvisnica.

V amaterski karieri se je Floyda oprijel vzdevek "Pretty Face" (Ljubek obraz), s katerim so ga kolegi dražili, ker ni imel skoraj nobenih poškodb, dosegel je 84 zmag in bil šestkrat poražen, na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 pa je osvojil bronasto odličje v peresni kategoriji.

Oba sta si pokorila več kategorij, Mayweather pet, Pacquiao rekordnih osem

Oba sta večkratna svetovna prvaka v različnih kategorijah. Ameriški as je na primer prvi poklicni dvoboj odboksal v super peresni kategoriji (do 59 kilogramov), nato preskakoval med lahko (do 61,2 kilograma) in super peresno, v kateri je leta 1998 osvojil svoj prvi naslov prvaka (WBC). Leta 2002 je osvojil še naslov svetovnega prvaka (WBC) v lahki kategoriji, pa leta 2005 v super lahki (WBC, do 63,5 kilograma), 2006 v velterski (do 66,7 kilograma) celo dva, po različicah WBC in IBF, leta 2007 še pas prvaka različice WBC v supervelterski kategoriji (do 69,9 kilograma). Pokoril si je torej pet kategorij, a to ni nič v primerjavi s Pacquiaojem, ki je v tem pogledu rekorder.

Pacquiao je namreč poklicno boksarsko pot začel celo v lahki mušji kategoriji (do 49 kilogramov), napredoval v mušjo (do 50,8 kilograma) in super mušjo (52,2 kilograma). V mušji je leta 1998 osvojil prvi naslov svetovnega prvaka (WBC), mu leta 2001 dodal drugega (IBF) v bantamski kategoriji (do 53,8 kilograma), v istem letu še dva (IBF in WBO) v super bantamski (do 55,3 kilograma) in leta 2004 v peresni priboril še dva (WBA in IBF), leto pozneje v superperesni tudi WBC, nato je leta 2008 v lahki osvojil šampionski pas organizacije WBC, leto pozneje IBO v super lahki, prav tako leta 2009 še WBO v velterski in leta 2010 še WBO v supervelterski. Filipinski as je torej svoje hitre udarce stresal po rekordnih osmih kategorijah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin