Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

David Pleše triatlon Havaji

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 9.22

8 let

Kako živi, trenira in razmišlja slovenski "Jekleni mož"?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Havaji bodo 12. oktobra gostili svetovno prvenstvo v ironmanu. Sloviti jekleni triatlon bo na sporedu že 35. Na štartu petdeseterice profesionalnih triatloncev bo stal tudi Slovenec David Pleše.

David Pleše na Havajih bržkone ne bo edini Slovenec, saj bo tam nastopilo več tisoč amaterskih triatloncev – lani je med rekreativci tekmovalo sedem Slovencev –, bo pa prav gotovo edini slovenskih korenin, ki bo štartal v elitni kategoriji 50 profesionalnih triatloncev. Velenjčan si je uvrstitev na svetovno prvenstvo priboril z odličnimi uvrstitvami na ironmanih v letošnji sezoni; drugo mesto v švedskem Kalmarju, 3. mesto v sosednjem Celovcu, 7. mesto v švicarskem Zürichu, svoje pa je pripomoglo tudi 4. mesto novembra lani na Floridi, kjer je 30-letni Velenjčan dosegel svoj najboljši rezultat. Ironmana je premagal v 8 urah 14 minutah in 28 sekundah.

Čeprav Plešeta najzahtevnejša ironmanska preizkušnja čaka šele 12. oktobra, se je večkratni državni prvak v triatlonu zaradi prepotrebne aklimatizacije na Havaje podal že v noči na 27. september. Zaradi skromnega proračuna se je na pot odpravil sam, brez trenerja in mentorja Uroša Velepca, sicer trenerja slovenske biatlonske reprezentance, fizioterapevta ali pomočnika. Roko pomoči mu je ponudila Triatlonska zveza Slovenije, ki bo Davidu krila stroške letalske vozovnice in bivanja.

Olimpijski triatlon na TV: To bi zmogel tudi jaz

David Pleše je svojo prvo triatlonsko preizkušnjo opravil leta 2004 na olimpijskem triatlonu na Bledu. Spodbudile pa so ga pravzaprav olimpijske igre. "Pred televizorjem sem spremljal triatlonsko tekmo na olimpijskih igrah v Atenah in zdelo se mi je, da je to nekaj, v čemer bi se lahko preizkusil tudi sam," je David Pleše ob koncu novinarske konference Triatlonske zveze Slovenije, na kateri sta se predstavila tudi najboljša slovenska triatlonka Mateja Šimic in paratriatlonec Alen Kobilica, za bralce Sportala razgrinjal svoje misli.

Tek in kolesarjenje za pet, cvek za plavanje

Tek in kolesarjenje sta bila od mladih nog redna spremljevalca njegovega aktivnega življenja. Že v osnovni šoli se je dobro odrezal na krosih in orientacijskih tekih, vrhunsko kolesarsko formo pa je dokazal tudi z lanskoletno zmago na maratonu Franja. Od nekdaj mu (naj)več težav povzroča plavanje. "Glede plavalne forme nisem vedel, pri čem sem. Pred svojim prvim triatlonom sem na Fakulteti za šport v enem kosu preplaval 1500 metrov, kolikor znaša plavalna razdalja na olimpijskem triatlonu, in ko sem se prepričal, da zmorem, sem se takoj prijavil na triatlon Bled," je svoje začetne korake v svetu triatlona razkril širokoplečati triatlonec, ki priznava, da mu plavanje še danes povzroča preglavice.

"Priznam, nimam dobrega občutka za vodo"

"Plavanje treniram v Plavalnem klubu Velenje in kadar sem tam, so tudi moji rezultati dobri, medtem ko se v času tekmovanj, ko se oddaljim od bazena, ta mozaik začne kaj hitro podirati. Priznam, da spadam med tiste bolj naučene plavalce in da nimam dobrega občutka za vodo, kar pa pri utrujenosti še bolj pride do izraza. Dobra plavalna tehnika tekmovalcu daje boljšo ekonomičnost in hitrost, v mojem primeru pa si prav s plavalnim delom naberem kar nekaj minut zaostanka," priznava jekleni mož, ki na svetovni lestvici ironmana trenutno zaseda 29. mesto.

Triatlonsko pot je Pleše nadaljeval v Triatlonskem klubu Ljubljana, kjer je njegova rekreativnost vedno bolj preraščala v profesionalizem, čeprav o profesionalizmu v pravem pomenu besede v Sloveniji ne moremo govoriti. "S triatlonom se ne morem preživljati, medtem ko se vrhunski triatlonci v Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA lahko, zato težko rečem, da sem profesionalec."

"Živim pri starših, žalostno, ampak realno"

Zase pravi, da je skromen in da nima nikakršnih materialnih zahtev. Vse, kar si prisluži s tekmami, prihrani za hude čase. "Živim pri starših, zato večjih stroškov nimam. To je sicer žalostno, ampak realno. Upam, da mi bo šlo kdaj tako dobro, da bom lahko odšel na svoje. Finančno sem dokaj skromen in glede na to, da treniram ves dan, za kaj drugega nimam niti časa. Ogromno mi pomagajo starši, oče me zmasira po zahtevnih treningih, kadar treniram tek, kolesari z menoj, doma me čaka kosilo, operejo mi perilo in podobno."

Baza za trening v Velenju

Plešetova baza za trening je rodno Velenje. "V Velenju imam odlične pogoje za trening. Imamo vse, jezero, tekaške poti, štadion, razgiban teren, bazen, ki je le 300 metrov oddaljen od mojega doma. Treniram tudi na Bledu in na Obali …" Tudi poletni pogoji, ki ga čakajo na Havajih, mu ne bi smeli povzročati težav, saj se jih je privadil že na Floridi, ker pri bratu že tradicionalno preživlja zimske mesece.

"Še vedno mislim, da sanjam"

Skromni Velenjčan na zadnji novinarski konferenci pred odhodom na svetovno prvenstvo v ironmanu še vedno ni dojel veličastnosti svojega dosežka. "Še vedno mislim, da sanjam. Šele ko bom tekmoval, bom videl da je res," je dejal 190-centimetrov visoki Pleše, ki se je v dneh pred odhodom na Pacifiško otočje bolj kot s pripravami moral ukvarjati z logistiko in predstavniki sedme sile.

"Nimam nikakršnih težav. Top." In kakšni so havajski cilji? "Moj cilj je predvsem končati tekmo. Že z uvrstitvijo na Havaje sem uresničil del letošnjih ciljev. Imam sicer svoje tihe načrte, a če se mi bo uspelo uvrstiti med prvih 25, bom zelo zadovoljen. Ne bom pa se s tem obremenjeval, to je le šport," je sklenil David Pleše, ki v teh dneh že trenira na otoku Kojo na Havajih. Kot kaže, mu gre za zdaj vse kot po maslu. Na svojem blogu je zapisal: "Počutje je dobro, vse je tako, kot mora biti. Nimam nikakršnih težav. Top."

Ne spreglejte