Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2011,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

šah

Petek, 25. 11. 2011, 15.01

8 let

Hou Yifan ostaja prva dama šaha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajka Hou Yifan je v Tirani v dvoboju za naslov svetovne šahovske prvakinje prepričljivo premagala Indijko Humpy Koneru in tako ubranila lovoriko.

Hou Yifan je proti Konerujevi slavila prepričljivo, kar s tremi točkami razlike (5,5:2,5), tako da je bilo v dvoboju namesto predvidenih desetih odigranih le osem partij, saj je bila njena prednost že neulovljiva. 17-letna šampionka je dobila tretjo, šesto in sedmo partijo in se znova zapisala v zgodovino kraljevske igre ter je po neprekosljivi Madžarki Judit Polgar prav gotovo najsvetlejša zvezda ženskega šaha.

Spopad med (uradno) drugo in tretjo igralko sveta je potrdil, da Indijka proti kitajski najstnici zelo težko igra, čeprav je trenutno na ratinški lestvici pred njo. Razmerje v zmagah je sedaj 11:2 v prid Hou Yifan (ob enajstih remijih), ki je z uspehom zaslužila tudi 60 odstotkov od nagradnega sklada v vrednosti 200 tisoč evrov.

Hou se je že rodila kot zmagovalka. Nad črno-belimi polji je bila očarana že pri treh letih, ko je njen oče opazil, da radovedno strmi v šahovske figure v izložbi. Kupil ji je prvo šahovsko garnituro in čez nekaj tednov začel izgubljati. Ko je bila stara pet let, ji je poiskal prvega šahovskega učitelja, mednarodnega mojstra, ki je v štirinajstih dneh opazil, da je dekle izredno nadarjeno ter premore ''močno samozaupanje, izjemen spomin, sposobnost preračunavanja in hitre reakcije''. Njen bleščeč talent je zasenčil vse tekmice in pri devetih letih je že postala članica državne reprezentance in svetovna prvakinja v svoji starostni kategoriji. Od tod je šla njena pot strmo navzgor, pred kratkim pa je bila tudi gostja v Rogaški Slatini, kjer je potekalo evropsko klubsko šahovsko prvenstvo.

Med ženskami z izjemo Polgarjeve nima konkurence, vprašanje je le, kakšnih presenečenj je zmožna v moški konkurenci.

Ne spreglejte