Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2008,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 2. 2008, 11.20

8 let

GZS po nizu spektaklov: Glede wild carda še nič novega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gimnastična zveza Slovenije (GZS) je z dobro obiskanim športnim spektaklom v dvorani Tivoli po šestih prireditvah v večjih slovenskih mestih končala akcijo za popularizacijo gimnastike.

GZS je sicer že lani pričela z akcijo, s katero je želela gimnastiko približati ljudem, zaradi dobrega odziva gledalcev pa je tudi letos v Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Kopru in Ljubljani organizirala prireditve z naslovom Slovenija telovadi za zvezdo Aljaža Pegana, ki so potekale v okviru akcije Pegan na OI 2008. Na gimnastičnih šovih so se gledalcem z zabavnim programom predstavili najboljši slovenski telovadci in telovadke na čelu s Peganom, Mitjo Petkovškom in Adelo Šajn.

Zaključnega spektakla v dvorani Tivoli so se udeležili tudi številni podporniki gimnastike, nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan, ljubljanski župan Zoran Janković, podjetnik Jože Mermal, legendarni telovadec Miro Cerar, Zdenka Cerar in drugi ljubitelji tega športa. "Sam sem še vedno prepričan, da bo Slovenija na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila dve kolajni," je dejal Janković. Letošnji niz prireditev je bil po besedah predsednika GZS Klemna Bedenika namenjen tudi zbiranju čim širše podpore Peganu za pridobitev posebnega povabila, t. i. wild carda za nastop na letošnjih OI.

Komisije naj bi se sestala konec januarja

Pegan, svetovni in evropski podprvak na drogu, ki je tudi minulo leto končal kot vodilni v skupni razvrstitvi na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) in je v karieri zbral več kot 50 kolajn na največjih tekmovanjih, je zaradi togega sistema olimpijskih kvalifikacij ostal brez nastopa v Pekingu. Merila specialistom na posameznih orodjih namreč dovoljujejo nastop le v primeru zmage na svetovnem prvenstvu, sicer se tekmovalci na igre uvrščajo preko mnogoboja ali ekipnega tekmovanja. Zadnja možnost za Pegana je tako posebno povabilo, ki naj bi ga neodvisna tripartitna komisija, sestavljena iz članov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), Mednarodne gimnastične zveze (FIG) in nacionalnih olimpijskih komitejev podelila aprila. A natančnega datuma ne ve nihče, skrivajo ga tudi pri krovni gimnastični organizaciji, pri kateri vse niti še vedno vleče njen predsednik Bruno Grandi.

"Še vedno ne vemo, kdaj natančno se bo tripartitna komisija odločala o podelitvi zadnjega posebnega povabila, niti kdo bo sestavljal to komisijo ali kdaj se bo sploh sestavila. Še največ informacij smo pridobili na kongresu Evropske gimnastične zveze (UEG) od predsednika tehničnega komiteja FIG Adriana Stoice, da naj bi se komisija sestavila konec januarja, nato pa naj bi trajalo nekje dva meseca, da se odloči. Stoica je bil eden redkih, ki ni bil podpisnik peticije podpore za Pegana, saj naj bi bil eden članov komisije, a je dejal, da z vsem srcem navija za našega telovadca. A mi nismo naivni, zato to ne pomeni veliko," je dejal Bedenik in dodal, da se niti ne ve, kdo sploh ob Peganu še kandidira za posebno povabilo, a pri GZS menijo, da so zanj zaprosili še Nizozemci s specialistom za kroge Yurijem van Gelderjem, Madžari s "konjenikom" Krisztianom Berkijem in Albanci, ki še niso bili na OI.

Pegan se je zahvalil za podporo

"Zdaj bomo najprej potrebovali nekje dva tedna, da ocenimo, kaj smo storili do zdaj, nato pa se bomo preko diplomacije obrnili neposredno na tiste, ki naj bi o podeljevanju povabila odločali in na njihove nadrejene. Ta čas bomo skušali naše telovadce in telovadke čim manj obremenjevati z akcijo, saj jih čakajo tekme svetovnega pokala. Nekje od 10. marca nas čakajo ključni trije tedni akcije Pegan na OI, če seveda to sploh so ključni," je še pojasnil Bedenik.

"Veliko mi pomeni tako podpora na spletni strani www.pegan.si, kot tudi to, koliko ljudi nas je prišlo spodbujati na nastope. Dokler ne bodo pri FIG rekli ne, bom še upal, da morda meni namenijo posebno povabilo za nastop na pekinških igrah. A to ne ovira mojega ritma treningov; sam se normalno pripravljam za bližnje tekme svetovnega pokala in upam, da se bom že na majskem evropskem prvenstvu predstavil še s težjo sestavo. Ne obremenjujem se z vsem tem in delam po programu," se je za podporo zahvalil Pegan, svetovni in evropski prvak na bradlji Petkovšek, ki si je olimpijski nastop zagotovil prav z naslovom v Stuttgartu, pa je dodal: "Upam, da je bila ljudem naša akcija všeč, da bi bolj zaživeli z gimnastiko in jo bolje spoznali. Letošnja mi je bila še bolj všeč, saj smo ob zgodovinski predstavitvi slovenske gimnastike lahko izrazili še podporo Peganu za nastop na OI."

Ne spreglejte