Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 11. 2015,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nastja Govejšek

Nedelja, 22. 11. 2015, 17.47

8 let

Govejškova rekordna na 50 m delfin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Plavala Velenja Nastja Govejšek je na mitingu v Kranju z izidom 26,26 dosegla nov slovenski rekord na 50 m delfin.

Lasten rekord, ki ga je postavila januarja letos v Ljubljani, ponovila pa pred 14 dnevi v Zagrebu, je izboljšala še za 16 stotink sekunde.

"Po jutranjem plavanju sem vedela, da sem zelo hitra, bila sem tudi hitrejša kot v Zagrebu in vedela sem, da je rekord dosegljiv. Glede na dejstvo, da je tukaj slab startni kamen, kjer manjka odriv in začetna hitrost, je izid res super," je po rekordu povedala 18-letna plavalka ter potarnala nad smolo na sobotni tekmi na 100 m delfin: "Žal so se mi na 75 metrih snela očala."

Ta je po rekordnem dosežku, gre že njen 103. slovenski rekord v vseh starostnih kategorijah, razkrila tudi cilje za evropsko prvenstvo: "Že na zadnjih prvenstvih v Chartresu in Herningu sem bila polfinalistka. Enake cilje imam tudi letos. Skrita želja je seveda finale, a v osnovi si želim čim boljše plavanje in nove osebne rekorde." Govejškova je bila s 55,09 najboljša še na 100 m prosto, odličen je bil tudi dosežek 55,26 drugouvrščene kadetinje Janje Šegel.

Poskrbela je za še en rekord

Za nov slovenski mladinski rekord je nato poskrbela Ava Schollmayer, tudi že reprezentantka, ki je s 28,78 na 50 m hrbtno za stotinko izboljšala lasten rekord, ki ga je dosegla pred letom dni prav tako v Kranju. "Končno sem nazaj," je po slabi poletni sezoni in težavah z ramo povedala mlada plavalka, ki se je odločila za šolanje v Italiji, prav v Kranju pa je premierno nastopila za novi klub Triestino. O rekordu pa: "Res ne vem, od kje. Trdo smo delali, trenirala še nikoli nisem toliko kot zdaj, a na hitrosti nisem delala, zato sem bila tudi sama malo presenečena." Glavni nastop v zimski sezoni jo čaka decembra v Mariboru, kjer si želi normo za člansko evropsko prvenstvo v Londonu 2016. Na 200 m hrbtno jo je prehitela talentirana Ravenčanka Janja Jamšek in z 2:11,38 postavila tudi nov kadetski rekord.

Pričakovano zmago je z 59,79 na 100 m prsno dosegel tudi prvi slovenski adut za bližnje EP v Izraelu Damir Dugonjić, ki bo tam v tej disciplini branil bron z zadnjega EP leta 2013 na Danskem. "Damir se je držal dogovora in prvih 50 metrov odplaval sproščeno, nato odlično odplaval tretjih 25 metrov, na zadnji dolžini pa je imel nekoliko previsoko frekvenco. Ta tekma tukaj je bil dober trening, nastop za tukaj prva liga, zdaj pa ima 10 dni za zadnje popravke," je ocenil njegov trener Matija Medvešek.

Na EP bo nastopila tudi triglavanka Špela Bohinc, ki je s 4:08,49 še enkrat potrdila dobro pripravljenost.

Ne spreglejte