Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
11.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 11.45

8 let

Gluhi športniki leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Športna zveza gluhih Slovenije sta izbrali najboljše športnike v letu 2007.

Priznanja na prireditvi v Celju sta med posamezniki dobila alpska smučarka Lojzka Meglič in košarkar Saša Lukič, med moštvi pa slovenska moška košarkarska reprezentanca. Lojzka Meglič je priznanje za najboljšo gluho športnico leta 2007 dobila za dosežke na zimskih olimpijskih igrah gluhih v ameriškem Salt Lake Cityju. Za las je ostala brez medalje v smuku, kjer je osvojila četrto mesto, bila pa je še šesta v veleslalomu in sedma v kombinaciji. "Letos sem imela veliko težav, dobro sem trenirala, čeprav še vedno premalo. A prva je služba in to ne gre skupaj s tekmovanji, poleg tega imam tudi družino. Moji najboljši disciplini sta smuk in superveleslalom, za veleslalom in slalom pa je potrebnega več treninga, za kar pa ni bilo časa," je povedala Megličeva. Težave gluhih športnikov so predvsem v tem, ker nimajo statusa vrhunskih športnikov in zato težko usklajujejo delovne obveznosti s treningi. Tudi zato je dobitnica priznanja za leto 2007 napovedala, da bo najverjetneje vztrajala le še eno sezono, do evropskega prvenstva 2008.

Pri moških je bilo leto športa med gluhimi v znamenju košarkarjev. Ekipa v postavi Sašo Lukič, Christian Alexander Budelli, Miha Jakofčič, Domen Starc, Damjan Šebjan, Simon Grošelj, Nejc Drekonja, Aleksandar Perič, Albert Bijol, Matic Makuc, Miha Fabijan in Petar Rankovič je na 2. svetovnem prvenstvu v kitajskem Guangzhouju osvojila četrto mesto in tako ohranila stik z najboljšimi ekipami na svetu. Slovenija je v boju za medalje morala priznati premoč reprezentanci ZDA, zlato pa so osvojili Litovci. Med slovenskimi igralci v Guangzhouju je še posebej izstopal Lukič, ki je dobil dve priznanji organizatorjev, za najboljšega strelca (skupno je na petih tekmah dosegel 193 točk), dobil pa je tudi nagrado za najkoristnejšega igralca prvenstva. Lukič je tako osvojil lovoriko za najboljšega gluhega športnika med posamezniki, reprezentanca pa je pobrala moštveno priznanje.

"To je zame zelo lepo priznanje, saj je med gluhimi veliko dobrih športnikov. Zasluga gre vsej ekipi, to so fantje, s katerimi že dolgo skupaj igramo in se med seboj spodbujamo. Na SP smo naredili zelo dober rezultat, kot daleč najmanjša reprezentanca smo pristali na četrtem mestu. Že 12 let smo v svetovnem vrhu, pa čeprav je v Sloveniji le 2000 gluhih," je sezono ocenil Lukič in se ozrl tudi v prihodnost: "Tudi brez našega Mihe Zupana smo dosegli ta lep uspeh. Med seboj se podpiramo in borili smo se do zadnjega atoma moči. Naslednje leto nas čaka EP, kjer bomo branili prvo mesto iz Ljubljane pred štirimi leti. Nato pa že sledi olimpijski ciklus za igre gluhih na Tajvanu 2009. Prihajajo še novi košarkarji in počasi bo prišel tudi čas, da premagamo Američane."

Posebna priznanja na podelitvi v Celju so dobili še mlada plavalka Daša Peperko in njena trenerka Jasmina Kekec za dolgoletno sodelovanje z zvezo gluhih, na področju športa pa je priznanje prejel Zavod za gluhe in naglušne v Ljubljani.

Ne spreglejte