Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2008,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 14.05

8 let

Gladki zmagi obeh slovenskih elitnih posadk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veslači so na Bledu opravili s prvim finalnim dnem na 53. tradicionalni mednarodni junijski veslaški regati.

Po pričakovanju sta gladki zmagi dosegli obe elitni slovenski posadki, ki že imata potrjen nastop v Pekingu - dvojni dvojec in četverec brez krmarja.

Najšibkejša točka letošnje letošnje regate je prav dejstvo, da prav v tem terminu v Poznanu na Poljskem, tekmovanje se bo začelo v nedeljo, potekajo dodatne olimpijske kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Med drugim manjka tudi deveterica slovenskih veslačev, ki si bo v enojcu, dvojcu brez krmarja, lahkem dvojnem dvojcu in dvojnem četvercu še skušala priboriti pot za igre na Kitajskem. Konkurenca je bila zato na Bledu nekaj šibkejša kot običajno, saj je manjkal del kakovostnih tujih tekmecev in seveda tudi večji del slovenske reprezentance A.

Čopu in Špiku gre na boljše

V ospredju pozornosti je bil kljub temu nastop Iztoka Čopa in Luke Špika v dvojnem dvojcu, ki po nekaj slabšem nastopu na svetovnem pokalu v Luzernu še iščeta formo. Zadnja tekma svetovnega pokala, ki bo letos v Poznanu, pa bo na vrsti že prihodnji teden. Prav zato je blejska regata za oba najboljša slovenska veslača še kako pomembna, saj gre za zadnji test pred olimpijsko generalko. Čop in Špik sta seveda zmagala brez problemov, a konkurenca ni bila dovolj kakovostna za primerjavo. "V Luzernu sva bila preutrujena za vrhunsko uvrstitev. Zdaj gre na boljše. Treningi so nekaj lažji, več delava na tehniki, hitrost se popravlja in tudi nastop na Poljskem mora biti boljši kot v Švici. Danes sva tukaj nadaljevala s treningom in pol proge odveslala v pravem visokem ritmu in s tem delom sva lahko zelo zadovoljna. V drugem delu sva nato le še odveslala do cilja," je smisel blejskega nastopa razložil Čop.

Špika še vedno muči poškodba hrbta

Čop je priznal, da ju s Špikom do olimpijskih iger čaka veliko dela, saj z Luko, ki ga še vedno muči poškodba hrbta, a so težave manjše in lahko trenira, nista tako usklajena, kot bi si želela. Tekma v Poznanu pa bo za naša tekmovalca tudi zelo pomembna. "Nujno potrebujeva visoko uvrstitev. Ta je pomembna za samozavest pred igrami, po drugi strani pa tudi za olimpijski žreb, saj bi se z visoko uvrstitvijo spet prebila med nosilce na žrebu." Z nastopom je bil zadovoljen tudi Luka Špik, ki je bil izjemoma vesel, da na Bledu z Iztokom nista imela hude konkurence: "Poznan je pred vrati in ne rabiva tekme, na kateri bi morala iti na vse. Tokrat je to izjema, sicer pa je konkurenca vedno dobrodošla. Ve se, kako se tekme delajo in kaj je potrebno, da dobiš kakovostne tekmece. Sicer pa bi morda morali na Bledu za močnejšo regato morda premisliti tudi o drugem terminu, a se jaz osebno s temi stvarmi ne ubadam posebej." Drugo mesto v tej kategoriji sta osvojila Madžara, tretje pa mariborska veslača Kaiser in Gradišnik. Posebnost podelitve medalj najboljšim pa je bila tudi dejstvo, da jim je medalje tokrat izročil predsednik države Danilo Türk.

Načrtovano zmago je zabeležil tudi slovenski četverec brez krmarja. Miha in Tomaž Pirih ter oba Roka, Rozman in Kolander, so brez težav ugnali prvo posadko Avstrije ter mladi blejski čoln s Pirihom, Zupanom, Ulčarjem in Galičičem. Pričakovane zmage slovenska četverica ni bila posebej vesela, saj so tekmovalci menili, da so veslali slabše, kot na treningih. V članski kategoriji je med Slovenci drugo mesto med skifisti osvojil še Jan Špik. Rajko Hrvat iz izolskega Arga je bil med lahkimi veslači tretji kot tudi Mariborčana Grace in Velcl med dvojci brez krmarja.

Ne spreglejte