Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
3. 9. 2009,
15.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 3. 9. 2009, 15.56

6 let, 6 mesecev

Evropski prvaki premočni za Slovenijo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska odbojkarska reprezentanca je izgubila prvo tekmo EP. Španci so bili boljši s 3:0. Naši bodo priložnost za napredovanje iskali na tekmah proti Slovaški in Grčiji.

Naša mlada začetna postava (Vidič, Pajenk, Pleško, Urnaut, Šket, Vinčič in Škorc), ki je bila v povprečju stara 25 let, je silovito krenila in povedla s 3:1. Odličen je bil predvsem blok, slovenski izbranci pa so presenetili z mirno in preudarno igro. Naši so nato uspeli do četrte točke držati prednost (4:2), nato pa so začeli učinkovito igrati tudi aktualni evropski prvaki. Branilci naslova so poravnali na 4:4, sledilo je 5:5, nato pa so naši tekmeci prevzeli pobudo, dobili tri zaporedne točke in na prvi tehnični odmor odšli z naskokom treh točk – 8:5. Pri 12. točki so prišli Španci do štirih točk prednost. Slovenski selektor Hribar je začutil, da se tekma lomi, zato je vzel pol minute odmora in skušal zaustaviti nalet tekmecev. Povratek na igrišče je bil obetaven, saj je Urnaut neubranljivo zabil čez mrežo in bilo je 12:9. Do drugega tehničnega odmora Slovenci niso uspeli bistveno zmanjšati zaostanka. Žal so ga celo povečali – 16:11. Nadaljevanje je bilo nekoliko bolj vzpodbudno, saj so naši pri 17. točki zmanjšali deficit na 3 točke razlike, zato je španski selektor vzel pol minute odmora. V finišu tekme so si Španci priigrali zajetno prednost – 20:15. Pri 22:16 je Hribar spet vzel odmor, a ni nič pomagalo. Slovenski odbojkarji do konca prvega niza niso poskrbeli za preobrat. O tem govori tudi rezultat - na semaforju je pisalo 25:20 za Špance.

Odličen blok ni bil dovolj

V drugem nizu so naši dobro začeli in povedli z 2:0. Sledilo je obdobje izenačenih tekmecev – 2:2, 3:3, 4:4, 5:5, 6:6. Ob prvem tehničnem odmoru sta reprezentanci ostali še naprej povsem zlepljeni, bilo je 8:7 za Špance. Zelo je šepal sprejem, blok pa je bil odličen. Naši večkrat niso izkoristili priložnosti, ki so jim jih s svojimi napakami ponudili Španci, zato so evropski prvaki vseskozi držali majhno prednost. Pri 15:13 je Šketa zamenjal Gasparini. Na prvi tehnični odmor so Španci odšli s 16:14. Pri 19. točki so si tekmeci Slovencev prvič v drugem nizu priigrali naskok 3 točk. Pri rezultatu 21:16 je bilo bolj kot ne jasno, da je tudi drugi niz izgubljen. Evropski prvaki so bili preprosto kvalitetnejši. Naši so zablesteli v določenih trenutkih, kar pa je bilo premalo, da bi dobili drugi niz. Za nameček so v finišu Španci povsem ustavili slovenski napad in igre je bilo hitro konec. Drugo bitko so slovenski rivali dobili s 25:19. Selektor Hribar je po drugem nizu, ko so naši zaostajali že z 0:2 v nizih, vzel 5-minutni odmor.

Po treh nizih je bilo igre konec

Tretji niz ni prinesel želenega velikega preobrata. Španci so prvič na tekmi začeli udarno že od samega začetka in povedli s 4:1. Hribar je bil prisiljen vzeti odmor in poskušal spremeniti razvoj dogodkov na igrišču. Poseg s klopi ni bil učinkovit, saj so Španci na prvi tehnični odmor odšli z 8:5. V nadaljevanju so se naši pobrali in poravnali izid na 12. točki. Nato so naši odbojkarji povedli s 13:12 in malo kasneje še 14:13. Španija je nato po čudni sodniški odločitvi povedla s 15:14 in na tehnični odmor odšla z dvema točkama prednosti. V nadaljevanju so rivali naših igrali za odtenek bolje in izkoristili vsako polpriložnost za točko, Slovenci pač ne. Za nameček pri naših ni bilo niti enega razpoloženega igralca, evropski prvaki pa so v kali zatrli vsak poskus za senzacionalno vrnitev med žive.

Jutri ob 19. uri proti Slovakom

Da je Slovenija proti Španiji izgubila z 0:3 sploh ne čudi, saj se je Hribar evropskim prvakom presenetljivo zoperstavil z bolj kot ne mladinsko ekipo. Na drugi strani so Španci uvodno tekmo EP igrali z najmočnejšimi in najbolj izkušenimi posamezniki. Morebiti je hotel Gregor s tem povedati, da tisto najboljše hrani za preostali dve tekmi prvenstva proti Slovaški in Grčiji, ki bosta odločali o napredovanju v naslednji krog. Bomo videli, če se bo računica izšla. Na to bomo svojevrsten odgovor dobili že jutri, ko se bo 14. uri najprej Grčija pomerila s Španijo, nato pa še ob 19. uri še Slovenija s Slovaško.

EP, 1. del

Ne spreglejte