Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
18.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Natisni članek

Teja Belak gimnastika Rio 2016 Rio de Janeiro

Četrtek, 28. 4. 2016, 18.41

6 let, 6 mesecev

Edina slovenska telovadka z vozovnico za Rio ne dramatizira zaradi poškodbe (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Teja Belak | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Sveža 22-letnica Teja Belak si je pred dobrim tednom dni na predolimpijskem turnirju na prizorišču olimpijskih iger v Braziliji, v mnogoboju zagotovila vozovnico za olimpijske igre. Čeprav je trenutno poškodovana, iz tega ne dela drame. Do Ria bo nared.

Telovadka gimnastičnega društva Zelena jama Teja Belak si je pred dobrimi desetimi dnevi na predolimpijskem turnirju v Rio de Janeiru, v točno tisti dvorani, kjer bo avgusta potekalo olimpijsko tekmovanje, priborila vozovnico za olimpijske igre, a si je tik pred nastopom, na uradnem treningu poškodovala levo koleno.
 

 

Po pomoč k Avstrijcu in protibolečinskim tabletam

Za kako hudo poškodbo gre? "Udarila sem se v živec na kolenu, kar pomeni, da imam v tem predelu noge pekoč občutek, a mislim, da hujšega ne bo. Čakam še na magnetno resonanco, potem pa bomo videli, kako naprej," je trenutno optimistična Belakova.

Slovensko športnico, ki je v Brazilijo odpotovala zgolj s trenerjem Andrejem Mavričem, je na olimpijskem prizorišču pregledal zdravnik iz avstrijske ekipe, saj slovenski ni bil prisoten.

"Zagotovil mi je, da ne gre za hujšo poškodbo in da kljub temu, da sem vaje izvajala ob pomoči zdravil, poškodbe ne morem poslabšati," je pojasnila atraktivna Ljubljančanka.

Zaradi bolečin v nogi je bila operirana že predlani, saj bi se sanje o nastopu v Riu, kamor pelje samo uspeh v mnogoboju, brez operativnega posega na ahilovi tetivi, ki ji je omogočil nastop na vseh orodjih, razblinile že zdavnaj.

Udarec tik pred nastopom jo je sicer malenkost vrgel s tira, a je ob pomoči protibolečinskih tablet vaje v mnogoboju izpeljala na ravni, ki je zadostovala za uvrstitev na olimpijske igre. Del vozovnice si je zagotovila že na svetovnem prvenstvu v Glasgowu.

"Vaja v Riu sicer ni bila briljantna," priznava, "a je k sreči zadostovala za izpolnitev prvega letošnjega cilja." Belakova je v konkurenci 95 telovadk v mnogoboju zasedla 52. mesto z 51,665 točke.

Belakova je obisk Ria de Janeira izkoristila tudi za kratek obisk plaže.   | Foto: Belakova je obisk Ria de Janeira izkoristila tudi za kratek obisk plaže.

 

Vizualizacije optimalnega nastopa

Pri pripravah na tekme vse od operacije naprej Belakova sodeluje s psihologinjo. Kako ji to pomaga? "Težko rečem, ne vem, če mi. Večinoma delava vizualizacijo izvedbe vaje. Nisem ravno človek za te zadeve, a se trudim," pravi.

Ni ena tistih, ki se pred tekmo zapre v svoj svet, se zaščiti s slušalkami in posluša umirjeno glasbo. "Ni neke posebne znanosti. Greš in narediš vajo. Kar znaš, znaš in to je to!" pravi.

Včasih je trenirala v Šiški in Zeleni jami, po novem pa svoje vaje pili v Gimnastičnem centru Ljubljana, ki so ga odprli novembra lani. | Foto: Ana Kovač Včasih je trenirala v Šiški in Zeleni jami, po novem pa svoje vaje pili v Gimnastičnem centru Ljubljana, ki so ga odprli novembra lani. Foto: Ana Kovač

 

Prednosti novega gimnastičnega centra

Belakova, ki je do nedavnega svoje mojstrstvo pilila v športni dvorani Šiški in v telovadnici v Zeleni jami, zdaj že nekaj časa trenira v optimalnih pogojih, ki jih ponuja nov Gimnastični center Ljubljana. O njem govori z izbranimi besedami.

"Uf, nova dvorana prinaša ogromno prednosti je. Zdaj preskok končno lahko treniram v dvorani, prej sem morala za kaj takega odpirati vrata (V Zeleni jami je bila zaletna steza za trening preskoka za nekaj metrov prekratka, zato je morala del teka začeti izven dvorane). Super je, ker lahko v isti dvorani treniram dopoldne in popoldne. Pred tem sem dopoldanske treninge opravljala v Šiški, saj je bila dvorana v Zeleni jami zasedena, to pa je pomenilo, da sem trenirala na dveh različnih orodjih. Poleg tega lahko po novem vse doskoke opravljamo na trdi podlagi, kar včasih ni bilo mogoče, potem pa jih na tekmi smo bili vajeni," je še razložila Belakova.

 

Belakova trenira pod vodstvom Andreja Mavriča, selektorja ženske reprezentance v gimnastiki. | Foto: Vid Ponikvar Belakova trenira pod vodstvom Andreja Mavriča, selektorja ženske reprezentance v gimnastiki. Foto: Vid Ponikvar

 

Odločitve bodo padale sproti

Glede olimpijskih ciljev je bolj zadržana. "Glede na poškodbo za zdaj ne treniram. Najprej bi rada sanirala poškodbo, potem pa bova s trenerjem sestavila načrt. Zagotovo se bom najbolj posvetila preskoku, ne izključujem pa niti možnosti nastopa v mnogoboju. Odločali se bomo sproti."

Belakova je prepričana, da se v preskoku lahko uvrsti med prvo dvajseterico, kar ni uspelo še nobeni od slovenskih telovadk, ki so se pomerile na olimpijskih igrah," pravi. To sta bili do zdaj le Adela Šajn in Saša Golob.

Izgubiti tako ali tako nimam kaj, dodaja.

Nisem ravno človek za vizualizacije in podobne psihološke zadeve, a se trudim, zagotavlja Belakova, ki vse od operacije Ahilove tetive, ki je bila nujna za nadalkevanje kariere v mnogoboju, sodeluje s psihologinjo. | Foto: Ana Kovač Nisem ravno človek za vizualizacije in podobne psihološke zadeve, a se trudim, zagotavlja Belakova, ki vse od operacije Ahilove tetive, ki je bila nujna za nadalkevanje kariere v mnogoboju, sodeluje s psihologinjo. Foto: Ana Kovač

 

Skromno sponzorsko zanimanje za gimnastiko
 

Razen generalnega sponzorja, ki stoji ob strani slovenski gimnastični reprezentanci, telovadci sponzorjev skorajda nimajo. Je po novici, da odhaja v Rio kdo pristopil in ji ponudil sponzorsko vozilo ali kaj podobnega?

"Ne, v gimnastiki se to ne dogaja. Saj nas nihče ne pozna! Poleg tega nisem človek, ki bi hodil naokrog in prosil za sponzorstva," odgovarja Belakova, ki je tako kot telovadec na konju z ročaji Sašo Bertoncelj zaposlena v Slovenski vojski, kar ji zagotavlja vsaj minimalno socialno varnost.

Belakova je zaposlena v Slovenski vojski. | Foto: Belakova je zaposlena v Slovenski vojski.

 

Slaba konkurenca na tekmah svetovnega pokala
 

Belakova je kritična tudi do slabe konkurence na tekmah svetovnega pokala, ki je še posebej v ženski gimnastiki pereč problem in ki ne nudi vpogleda v realno stanje gimnastične moči, tako kot jo na primer v smučarski karavani.

"Ne vem, zakaj nekatere države ne nastopajo na tekmah svetovnega pokala. Verjetno je razlog v denarju. Američanke se na primer zavedajo, da bodo v primeru zmage na svetovnem prvenstvu preskrbljene za vse življenja, medtem ko bi na tekmi svetovnega pokala za zmago dobile skromnih 500 evrov in se jim nastop na teh tekmovanjih enostavno ne splača."

Belakova pravi, da ni človek, ki bi hodil naokrog in prosil za sponzorstva. | Foto: Klemen Korenjak Belakova pravi, da ni človek, ki bi hodil naokrog in prosil za sponzorstva. Foto: Klemen Korenjak

 

Kaj bo prinesel nov pravilnik?

"Vem, da na krovni organizaciji gimnastične zveze pripravljajo nov pravilnik," nadaljuje, "kjer bodo za uvrstitev na olimpijske igre štele točke v svetovnem pokalu. Vendar je tudi tu precej nejasnosti.

Če bi jaz s točkami, osvojenimi na tekmah svetovnega pokala Sloveniji zagotovila mesto na preskoku, potem pa bi se poškodovala, ne bi pa imeli nikogar, ki bi bil v tej disciplini konkurenčen, kaj bi to sploh pomenilo?" se sprašuje.

Na krovni gimnastični zvezi pripravljajo nov pravilnik, a je težko reči, kaj bo prinesel. | Foto: Na krovni gimnastični zvezi pripravljajo nov pravilnik, a je težko reči, kaj bo prinesel.

Kaj pa izkušnje, te, ki jih tekmovalci naberejo na tekmah svetovnega pokala ne štejejo?

"Štejejo, zato imajo večje nacije ogromno internih tekmovanj. Nekaj jih je v ZDA, V Franciji in Italiji, no, mi ostali pa hodimo na tekme svetovnega pokala. No, tako jaz vidim stvari," sklene Belakova.

Ne spreglejte