Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Damir Dugonjić

Torek, 2. 12. 2014, 14.45

8 let

Dugonjić: V "call roomu" kar čutiš testosteron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljšega slovenskega plavalca Damirja Dugonjića v sredo čaka prvi nastop na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih.

Visokorasli Korošec v Dohi samozavestno pričakuje nastop, tik pred prvenstvom pa se je spomnil domačih na Koroškem, ki jih v na Arabskem polotoku tokrat ne bo.

Njegovi navijači si bodo nastop v Katarju zaradi dolge poti ogledali preko malih ekranov. "Družina to pogleda doma, pridejo tudi prijatelji. Če dobim medaljo, se mama joče, če ne, pa tudi. Solze so vedno prisotne," se je domačih z nasmehom spomnil Dugonjić, ki si tudi za mamo želi solze sreče. "Sem samozavesten, ker vem, da sem dobro treniral in se v vodi dobro počutim. Zdi se mi, da sem dobro pripravljen, a to bom zares videl na prvem startu v sredo," pravi slovenski adut za visoke uvrstitve na SP.

Konkurenca je res zelo močna in tega sem vesel

Letošnje SP je izredno močno zasedeno. Prijavljenih je rekordnih 1100 plavalcev iz 171 držav, številni plavalni strokovnjaki pa poudarjajo, da se je tekmovanje po moči skoraj izenačilo s prvenstvom v 50-metrskih bazenih. Vsaj za kolajne bo treba pokazati enako, saj med najboljšimi manjkajo le redki.

"Konkurenca je res zelo močna in tega sem vesel. Poznam tekmece, a tudi oni spremljajo mene. Sam lahko kontroliram svoje plavanje in na to se bom skoncentriral," napoveduje plavalec ravenskega Fužinarja in dodaja, da si ne glede na dejstvo, da bo tukaj branil dve medalji iz Carigrada 2012, na robu puščave v predmestju Dohe najprej želi uvrstitev v finale. "Tam bo potem zelo tesno in možno je vse. Jaz se bom boril. V plavanju sem zelo hiter, tukaj v malem bazenu pa bodo pomembni tudi skok in obrati."

Pot do medalje bo težka

Kot prednost Dugonjić vidi dejstvo, da s kolajno ni obremenjen, saj glede na sezono ne sodi med najhitrejše tri na svetu. "Zaradi tega sem bolj sproščen in imam majhno prednost. Vem pa, da se definitivno lahko borim prav z vsakim in komaj čakam prve tekme." A pot do medalje bo težka. "Konkurenca je močnejša kot pred dvema letoma, a tudi jaz sem boljši kot takrat. V plavanju je treba napredovati vsako leto. Izidi bodo zelo skupaj in že v predtekmovanju in polfinalu bo treba iti na polno," še pravi plavalec, ki se na boji treh ostrih nastopov na 100 m prsno, saj bodo vsi najboljši v enakem položaju.

Na tekmi je zanj med najpomembnejšimi priprava na start. "Pomembno je, da plavaš brez pritiska, kar mi po navadi uspe. To je mentalna igra in skušam se pripraviti nekako tako, kot bi me čakal trening in se skoncentriram na dihanje. A v 'call roomu' je vedno napeto, kar čutiš testosteron. Teh pet ali 10 minut je treba zdržati. Nekateri se ustrašijo, na druge to vpliva pozitivno. Tudi name. Če nisem dovolj pripravljen ali pa se slabo počutim, seveda tudi jaz nisem dovolj samozavesten," še razmišlja 26-letnik.

Tremo imamo seveda vsi

Dugonjić trdi, da se prav v teh minutah pred tekmo pogosto vidi, kje je kdo in kako je pripravljen. "Seveda si ogledam tekmece in včasih je seveda fino, ko vidiš koga, ki se ustraši. Tremo imamo seveda vsi, a vidi se, kdo je samozavesten in kdo ne. To se kaže na različne načine. Pred leti je eden od Brazilcev kar boksal po steni, drugi spet se pogovarjajo, tretji so tiho. Tudi jaz se skušam umiriti, s kakšnim prijateljem se kdaj tudi kaj pogovorim."

Prav prijateljstvo med tekmeci je tisto, ki ga Dugonjić zelo ceni. Tukaj se je že srečal s tekmeci iz Nove Zelandije, Brazilije in Južne Afrike, svetovni rekorder Cameron van der Burgh pa je prisrčno pozdravil tudi ostale prisotne iz slovenske odprave. "Izven bazena smo prijatelji. Seveda je kakšna izjema, a v resnici smo tekmeci le slabih 30 sekund oziroma slabo minuto, kolikor je pač dolga tekma v vodi."

Ne spreglejte