Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2012,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 9. 2. 2012, 12.52

8 let

Drevi podelitev Bloudkovih nagrad za šport

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ljubljanskem Grand hotelu Union bodo drevi ob 19. uri podelili najvišja slovenska državna športna priznanja - 47. Bloudkova priznanja.

Miro Cerar je povedal, da bodo podelili štiri nagrade, eno za vrhunski mednarodni športni dosežek, dve za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa in eno za življenjsko delo v športu. Cerar, predsednik odbora Bloudkovih priznanj, je na novinarski konferenci v prostorih ministrstva za šolstvo in šport dodal, da bodo podelili še 12 plaket, od tega devet za uspehe v tekmovalni areni. Do razpisanega roka, 15. decembra lani, je 85 predlagateljev posredovalo predloge za kar 66 posameznikov in klubov oziroma društev, od tega so jih nekaj nad polovico predlagali za nagrade (35), druge pa za plakete (31).

Člani odbora, ki ga je slovenska vlada za štiriletno obdobje imenovala 1. decembra lani, so poleg Cerarja še kajakaš Peter Kauzer, nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič, odbojkarski strokovnjak Viktor Krevsel, zamejski športni novinar Ivan Lukan, alpinist Viktor Grošelj, nekdanji dekan fakultete za šport in funkcionar Rajko Šugman, nekdanja plesalka Katarina Venturini in nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl.

"Med vsemi prispelimi predlogi jih je bilo 16 za življenjsko delo v športu, 11 za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa in osem za izjemen mednarodni športni dosežek. Razmerje med spoloma je bilo 55:11 v korist predlogov za moške, zanimivo pa je tudi, da noben predlog ni prispel po pretečenem razpisanem roku. Med vrhunskimi in pomembnimi uspehi je bilo zastopanih 12 športnih panog. Pri plaketah je močno na prvem mestu število predlogov za pomemben mednarodni športni rezultat, kar 19, sledijo predlogi za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, teh je osem, za življenjsko delo so bili predlagani štirje kandidati, za pomemben prispevek k razvoju določene športne panoge pa predlogov ni bilo," je še povedal Cerar, ki je na velikih tekmovanjih osvojil 30 medalj, največ med vsemi Slovenci v zgodovini. Je tudi eden od ustanoviteljev Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in ambasador Slovenije za šport, strpnost in fair play.

Odbor je pri nagradah ostal v mejah zakonsko dovoljenega števila, pri plaketah pa je prekoračil osnovno število desetih priznanj. Višina denarnih nagrad se je za Bloudkova priznanja lani povečala za 100 odstotkov in je letos ostala na isti ravni, tako da za nagrade znaša po 6000, za plakete pa 2000 evrov. "Ker smo imeli omejeno število priznanj, nismo mogli med dobitnike vključiti vseh, ki bi si to zaslužili. Tudi denarne nagrade so bistveno nižje, kot jih pri nas na državni ravni podeljujejo na drugih področjih," je še opozoril Cerar.

Marko Rajšter, direktor direktorata za šport, je povedal, da nagrada za kulturo znaša 21.000 evrov. Pojasnil je tudi, da so nedavno izdelali nov bronast kip inženirja Stanka Bloudka, ki bo nadomestil oskrunjenega v Tivoliju v Ljubljani. V zadnjih letih so veliko dela opravili tudi na skakalnicah v Planici, kjer je velik pečat pustil Bloudek, športni organizator, projektant in med drugim doslej edini slovenski član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).

Ne spreglejte