Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2009,
20.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 5. 3. 2009, 20.11

8 let

Darjan Petrič novi predsednik PZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Darjan Petrič je novi predsednik Plavalne zveze Slovenije. Na današnji redni in volilni skupščini PZS v Ljubljani je Petrič dobil 44 od 51 glasov zbranih delegatov ...

... in na predsedniškem mestu zamenjal Jureta Prosena, ki je zvezo vodil v obdobju med leti 2000 in 2008 ter slovensko plavanje popeljal tudi do prve olimpijske medalje. Darjan Petrič je bil v preteklosti sam vrhunski plavalec, nosilec medalj s svetovnih in evropskih prvenstvih, v zadnjih letih pa tudi član izvršnega odbora PZS in predsednik plavalnega kluba Merit Triglav iz Kranja. Petrič je na skupščini predlagal tudi izvršni odbor oziroma skupino sodelavcev. Podpredsednika v novem IO PZS sta Miran Kos in Danilo Šalamon, člani pa Jaka Bednarik, Franc Čargo, Matjaž Godec, Silvo Hajdinjak, Silvester Lipošek, Borut Petrič, Marko Primožič, Alenka Šarkanj, Nestor Mankoč, Jože Rebec in po funkcijah Gorazd Podržavnik (predsednik strokovnega sveta), Zvone Stare (predsednik zbora sodnikov), Dorka Šajber (predsednica odbora za množičnost), Ciril Globočnik (daljinsko plavanje), Miha Potočnik (predstavnik trenerjev) in Maja Sovinek (predstavnica plavalcev).

V predstavitvi svoje kandidature je Petrič poudaril, da se je odločil za sestavo svoje ekipe na podlagi konsenza in ne izključevanja, obenem pa poudaril težko obdobje, ki ga je v športu povzročila finančna kriza: "Ne potrebujemo nujno soglasja pri vsaki stvari. Lahko smo različnih mnenj in v tem obdobju jih moramo skupaj reševati." Že s samo kandidaturo pa je bilo jasno, da so v slovenskem plavanju presežena nesoglasja, nastala konec leta 2008, saj na skupščini ni bilo pripomb na delo zveze v zadnjem obdobju. Darjan Petrič se je ob predstavitvi programa dotaknil tudi največjih slovenskih plavalnih uspehov v zadnjem obdobju, posebej medalje Sare Isaković in dodal, da bo te dosežke težko ponoviti. Obenem je napovedal nadaljevanje gradnje plavalne infrastrukture v Sloveniji, razširitev plavanja na področja, kjer ga v tekmovalnem smislu v Sloveniji zdaj ni in izrazil željo, da se še poveča število aktivnih in kategoriziranih plavalcev v Sloveniji. Ob nastopu funkcije se je za dobro vodenje zveze zahvalil tudi svojemu predhodniku Juretu Prosenu in mu čestital.

Stari predsednik Jure Prosen je na skupščini še enkrat na kratko povzel zaplete konec leta 2008, pri čemer ni skrival slabe volje zaradi ponižujočega odnosa, ki ga je bil deležen lani in zaradi katerega je predčasno odstopil. Obenem je predstavil dosežke svojega vodenja, ko je PZS osvojila ne le prvo olimpijsko medaljo v vsej svoji zgodovini, ampak skupaj kar 53 medalj na največjih tekmovanjih, uspela izgraditi in prenoviti večje število slovenskih bazenov, povečati število kategoriziranih plavalcev, predvsem pa dvigniti proračun zveze s 377.000 evrov ob nastopu leta 2000 do zneska večjega od milijon evrov v olimpijskem letu 2008. Obenem se je vsem svojim sodelavcem zahvalil za sodelovanje v obeh mandatih.

Skupščine se je udeležil tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki je podelil priznanja dolgoletnim plavalnim delavcem Vladimirju Hanžekoviču, Vladimirju Čermaku, Cirilu Globočniku, Barbari Krampač, Nestorju Mankoču, Jožetu Rebcu in Juretu Prosenu. Tudi minister Lukšič je obljubil nadaljnjo pomoč države slovenskemu plavanju, predvsem pa podporo gradnji pokritega bazena v Ljubljani obenem pa plavalcem tudi čestital za uspehe v zadnjem obdobju. Plavanje je v uspeli šali tudi označil za trenutno enega najpomembnejših slovenskih športov: "Kriza je takšna, da bo, kot kaže, kmalu vse pod vodo. Prav zato je PZS v tem trenutku še posebej pomembna, saj se moramo vsi naučiti dobro plavati, da bomo lahko izplavali iz te krize."

Darjan Petrič je bil v preteklosti sam vrhunski plavalec, olimpijec ter nosilec medalj s svetovnih in evropskih prvenstev, v zadnjih letih pa tudi član izvršnega odbora PZS in predsednik plavalnega kluba Merit Triglav iz Kranja.

Ne spreglejte