Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
8.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Magnus Carlsen

Torek, 9. 7. 2013, 8.56

8 let

"Carlsen je šahist z veliko hitrejšo desnico kot levico"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dvoboj za šahovsko krono je vse bližje, aktualni prvak Indijec Viwanathan Anand pa po povprečnem začetku leta začenja s pripravami na ubranitev naslova.

Anand se bo za naslov najboljšega novembra pomeril z Norvežanom Magnusom Carlsenom in si seveda želi znova dokazati, da je žezlo v pravih rokah. Lani mu je uspelo proti izzivalcu Borisu Gelfandu, pred takratnim dvobojem pa praktično ni odigral nobenega turnirja. Tokrat se je odločil za drugačno taktiko, saj je od začetka leta na šestih turnirjih odigral kar 56 partij (14 zmag in osem porazov). ''Nisem bil niti uspešen niti nisem razočaran, nekje vmes. Na nekaterih turnirjih je malce manjkalo, pa bi bili rezultati veliko boljši," je povedal Anand, ki je zares pod svojo ravnjo igral na Taljevem memorialu, ko je končal na osmem mestu od desetih udeležencev, najbolj boleč pa je bil seveda poraz proti njegovemu novembrskemu izzivalcu.

''Carlsen je pokazal, da je iznajdljiv in nevaren nasprotnik, zato bom moral zelo trdo delati. Poraz je bil zelo boleč, a je bolje, da se je to zgodilo zdaj, kot pa novembra. Za analizirati imam veliko materiala iz mojih partij, pa tudi iz njegovih," dodaja Anand, ki mu je lahko v vzpodbudo, da njegov lanski tekmec Gelfand, ki je tesno izgubil dvoboj za prvaka, v zadnjem času tako uspešno nastopa, saj sta pripadnika iste generacije in sta že krepko zakorakala v štirideseta. Carlsen jih namreč šteje komaj 22 in je predstavnik mladega vala, ki ima svoj pogled na kraljevsko igro, zato pa nič manjše ambicije.

O Carlsenovih domnevnih šibkih točkah ima svoje mnenje. ''Njegove domnevne slabosti v otvoritvah so nekaj, kar je v zadnjih petih letih poskušalo izkoristiti veliko nasprotnikov. Če bi to res bila slabost, bi komu uspelo. Mislim, da gre le za pristop do šaha, ki je drugačen od večine šahistov moje generacije. To je zagotovo vidik, ki ga bom moral upoštevati v pripravah. Malce naivno je to imenovati slabost. Raje bom v boksarskem žargonu rekel, da ima zelo hitro desnico namesto levice.''

Tiger iz Madrasa se zaveda, da bo moral upoštevati tudi širok otvoritveni repertoar Norvežana in njegov univerzalni slog, zato bo skušal najti najbolj učinkovit protistrup, zanaša pa se tudi na svoje bogate izkušnje v dvobojih, medtem ko jih Carlsen nima. ''Izkušnje iz dvobojev so le eden izmed mnogih dejavnikov. Če pogledamo zgodovino, vidimo, da so izkušenejši zmagali v približno toliko primerih, kot manj izkušeni. Rekel bi, da to je dejavnik, če ga uspeš vnesti v igro,'' razmišlja Anand, ki je doslej krono ubranil že trikrat, tokrat pa ga čaka neverjetno hladnokrvni viking.

Ne spreglejte