Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
20.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 20.50

8 let

Brazilec Filho ponovil vajo, Phelpsu tudi Rim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predzadnji dan na 13. plavalnem SP v Rimu je minil v znamenju dveh prestižnih tekmovanj. Brazilec Filho je po zmagi na 100 prosto postal tudi najhitrejši človek v plavanju na eni dolžini bazena.

Američan Michael Phelps pa je tudi v pekinški revanši premagal Srba Milorada Čavića na 100 delfin.

Sobotni del tekmovanja so odprla dekleta na 50 delfin, kjer je bila po petkovem svetovnem rekordu prva favoritinja dobra znanka slovenskih bazenov in branilka naslova Švedinja Therese Alshammar, ki pa ni uspela ponoviti polfinalnega nastopa, ko je dosegla svetovni rekord. Na koncu je Švedinja pristala celo na najbolj nehvaležnem četrtem mestu. Presenetljivo je zmagala Avstralka Mareike Guehrer.

Po ogrevanju so gledalci na vnovič razprodanih tribunah videli moški sprint na 50 metrov. Francoza Frederick Bousquet in Amaury Leveaux sta si po porazu "Francije" na 100 prosto, zaradi kravla so izpustili celo nekaj drugih sprinterskih disciplin, želela revanšo proti Brazilcu Cesarju Cielu Filhu, ki jim je odnesel zmago že na 100 prosto. Vnovič pa so tribune najboljše tri pospremile brez "marseljeze". Tudi v drugem prestižnem finalu je bil Brazilec za spoznanje hitrejši od obeh galskih petelinov.

Osrednji dvoboj dneva Phelps - Čavić

Osrednji dvoboj pa je seveda ostal in bil revanša z olimpijskih iger v Pekingu na 100 delfin. Tam je Američan Michael Phelps z osmimi zlatimi medaljami postal najuspešnejši plavalec vseh časov na olimpijskih igrah, po Pekingu pa se je porajalo le vprašanje, ali je bil res najhitrejši osemkrat, saj so kamere pokazale, da je na 100 delfin zmagal Srb Milorad Čavić, ure pa so se hitreje ustavile pri Američanu.

Čavić je bil najhitrejši v predtekmovanju, v polfinalu je postavil celo svetovni rekord, obenem pa je tudi verbalno izzval Američana, saj je ponudil, da mu sam kupi nove tehnološke kopalke, Phelps uporablja lanski model Speeda, da se v finalu pomerita v enakovrednih pogojih. Podobno kot na 200 delfin, po porazu z Nemcem Paulom Biedermannom na 200 prosto, pa je 24-letni Phelps tudi to finale odplaval s posebnim nabojem in dvoboj z novim svetovnim rekordom 49,82 obrnil v svojo korist. Čaviću pri tem ni pomagal niti dosežek 49,95, ki bi prav tako pomenil svetovni rekord, zdaj pa je "le" najboljša znamka Evrope. Za nameček je Phelps do zlata prišel po izjemno dramatični tekmi, v kateri je vse kazalo na zmago Čavića, saj je Američan na obratu zaostajal že za 57 stotink sekunde in bil le na četrtem mestu.

Kirsty Coventry ženska različica Američana Aarona Peirsola

Za nov svetovni rekord je poskrbela tudi Zimbabvejka Kirsty Coventry na 200 hrbtno, ki je nekakšna ženska različica Američana Aarona Peirsola v moški konkurenci. Podobno kot Američan je tudi Zimbabvejka zmagala na olimpijskih igrah 2004 in 2008, zmagala na SP 2005, leta 2007 osvojila srebro, lani v Manchestru pa slavila tudi na SP v 25-metrskem bazenu.

Danes je z 2:04,81 postala prva ženska, ki je 200 metrov v hrbtnem slogu preplavala v manj kot 2:05 minute. Ure so se ustavile pri dosežku 2:04,81. Še tretjič je bila od starega svetovnega rekorda hitrejša tudi Rusinja Anastazija Zujeva z izidom 2:04,94, tudi v tretjem nastopu v hrbtnem slogu pa se je morala zadovoljiti na letošnjem SP s srebrom. Uteha ji je lahko samo dejstvo, da je popravila najstarejši evropski rekord, ki ga je že leta 1991 postavila Madžarka Krisztina Egerszegi.

Kitajke za konec dneva postavile rekord

Prav v zadnji disciplini dneva so zlato medaljo z novim svetovnim rekordom na 4 x 100 mešano osvojile tudi Kitajke z dosežkom 3:52,19. Srebro so osvojile dozdajšnje svetovne rekorderke Avstralke, ki so bile s 3:52,58 prav tako hitrejše od svojega prejšnjega rekorda iz Pekinga, bron pa Nemke z evropskim rekordom 3:55,79. Brez svetovnega rekorda se je zmage na 800 prosto veselila Danka Lotte Friis.

Sicer pa je bil dosežen še en svetovni rekord. V polfinalu na 50 hrbtno ga je z dosežkom 24,08 postavil Britanec Liam Tancock, ki je tako postal prvi favorit za medaljo na nedeljskem finalu.

Ne spreglejte