Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 13.34

8 let

Boksarska poslastica desetletja pred vrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Težko pričakovani boksarski spektakel težke kategorije, dvoboj med Britancem Davidom Hayem in Ukrajincem Vladimirjem Kličkom, je pred vrati.

Hamburški štadion Imtech Arena bo v soboto zvečer središče boksarskega sveta, Dr. Steelhammer in Hayemaker pa bosta obračunala za naslove treh od štirih najpomembnejših svetovnih organizacij. Vladimir Kličko ima namreč v lasti šampionske pasove različic IBF in WBO, David Haye pa WBC.

Zmagovalec sobotnega dvoboja na štadionu nemškega nogometnega prvoligaša Hamburger SV pa se bo okitil še z naslovom prvaka IBO, ki pa se ga ne prišteva med velike štiri. Mednje spada še pas različice WBC, ki pa je trenutno v lasti Vladimirjevega starejšega brata Vitalija. Sobotni megaspektakel bo tako prvi unifikacijski dvoboj težke kategorije po letu 1999, ko sta se za šampionske pasove WBC, WBA in IBF spopadla Britanec Lennox Lewis in Američan Evander Holyfield. Takrat je imenitno zbirko pasov domov odnesel Britanec, tokrat pa bržkone večina ljubiteljev boksa upa, da bo Otočan ostal praznih rok.

Kako učinkovita je bila Hayeva psihološka vojna?

Kljub temu, da prevlada ukrajinskih bratov Kličko marsikoga že dolgočasi, pa se je Vladimirjev izzivalec Haye z neprestanim izzivanjem in žaljenjem tekmeca povsem udomačil v vlogi "slabega fanta", razjezil je tako tabor Kličko, vse navijače ukrajinskih velikanov pa tudi marsikaterega sicer neopredeljenega ljubitelja boksa.

Haye se pred nedvomno največjim izzivom v karieri pač poslužuje vseh načinov, da nekoliko iztiri nasprotnika, v otresanju jezika pa je navdih bržkone našel pri največjem težkašu vseh časov, Mohamedu Aliju, a legendarnemu Američanu ne seže do kolen ne v boksarskih spretnostih niti v jezikanju. Zadnje "udarce" izven ringa je Haye Kličku podelil na soočenju v Hamburgu, ko je zopet omenjal obglavljenja, usmrtitve in pošiljanje v bolnišnice, si celo izmislil, da se mu je Kličkov trener Emanuel Steward ponujal za trenerja po porazu svojega varovanca, lotil se je še Vladimirjevega starejšega brata Vitalija in mu zagrozil, da bo on naslednja žrtev itd. S tekmecem, s katerim bi se moral pomeriti že leta 2009, se noče rokovati, izziva pa tudi z majicami poslikanimi z obglavljenima Kličkoma. V psihološki vojni pred dvobojem je torej Haye pokazal izjemno paleto provokacij, a hkrati ni mogel skriti, kako resno jemlje dvoboj kariere in tudi Vladimirja kot najresnejšega nasprotnika doslej: "Kličko je daleč največji izziv v moji karieri, za zmago bom potreboval nič manj kot popolno borbo."

Kličko se ne bo pustil zmesti

Vladimir Kličko je na drugi strani prevzel vlogo dostojanstvenega šampiona in ga "cirkus Haye" vsaj na videz ne gane. Doktor Železna pest ima vse preveč izkušenj, da bi se pustil zmesti po zgolj nekajmesečnih verbalnih napadih, vseeno pa Hayea nikakor ne sme zamenjati za navadnega klovna, saj se mu kaj hitro lahko spet pripeti blamaža kot si jih je v preteklosti že privoščil, denimo z Lemonom Brewsterjem (TKO v 5. rundi) ali še prej s Corriejem Sandersom (TKO v 2. rundi).

Na Britančeve neokusne provokacije se je odzval z besedami: "Davida spoštujem kot boksarja, kot človeka pa ga ne morem." Kličko bo zagotovo poskušal tudi tokrat uveljaviti svoje prednosti, se pravi višino, kakšnega napadalnega sloga pa nikoli ni gojil, zato bo večino dela bržkone prepustil izzivalcu in z distance prežal na protinapade. Insajderji so v napovedih izida dvoboja razdvojeni, nekateri Hayeu ne pripisujejo prav nobene možnosti, drugi, med njimi tudi nekdanji nesporni prvak Lennox Lewis, pa so prepričani, da je Londončanova edina možnost silovit začetek in nokavt ali pa vsaj nokdavn v prvih nekaj rundah. V primeru, da bosta odboksala vseh 12 rund, je prednost na strani v Hamburgu stanujočega Klička, ki se vendarle tepe "doma".

Ne spreglejte