Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Nedelja,
1. 2. 2015,
12.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2015, 12.26

7 let, 12 mesecev

Bo na dan Superbowla potrjen največji boksarski obračun vseh časov?

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vrata do boksarskega dvoboja Mayweather - Pacquiao, največjega in najdražjega v zgodovini, kljub izteku roka za podpis pogodbe ostajajo odprta. Bo Mayweather prav na dan Superbowla razpihnil dvome?

Svetovno boksarsko občestvo še vedno pričakuje razplet pogajanj, ki vodijo do dvoboja stoletja med Floydom Mayweatherjem (47 zmag, 26 z nokavtom, brez poraza) in Mannyjem Pacquiaom (64 dvobojev, 57 zmag, 38 z nokavtom, 5 porazov, dva neodločena dvoboja). Čeprav se je časovnica, pred katero je Filipinec postavil tekmeca, iztekla prav na zadnji dan januarja, odziva z ameriške strani do zdaj ni bilo. Kar pa, sodeč po obetavnih tonih, ki se širijo po boksarski krajini, ne pomeni, da je upanje pokopano.

Mayweather podpisal, Mayweather ni podpisal

Najboljša veltraša sveta sta si pred dnevi pot prekrižala dvakrat, najprej na košarkarski tekmi moštva Miami Heat na Floridi, pozneje še na pogovorih v hotelski sobi. Po poročanju novičarskega portala TMZ naj bi vase zagledani Američan na poslovne papirje celo pritisnil svoj podpis, ki pomeni "žegen" za dvoboj 2. maja v dvorani prestižnega hotela MGM v Las Vegasu.

A je Pacquiaov promotor Bob Arum vznesene glave hitro pohladil z izjavo, da informacija ni točna in da bo treba pred odpiranjem šampanjcev pod streho pospraviti še nekaj odprtih vprašanj.

Doping kontrola, rokavice in televizijske pravice

Med glavnimi točkami več kot četrt milijarde dolarjev (prek 220 milijonov evrov) vrednega srečanja v ringu so, kot je znano, delitev premije, uporaba rokavic in način dopinške kontrole. 36-letni Filipinec je sicer že pred časom pristal na manjši, 40-odstotni kolač dobička, strinjal se je z izbiro rokavic, ki naj bi jih nosil med dvobojem, in pristal na dopinško kontrolo po olimpijskih pravilih. Prav besedna preigravanja, naj dopinška kontrola bo ali ne, so bila v zadnjih letih pogubna za to, da svet še vedno ne ve, ali je boljši Money Mayweather ali Pac-Man Pacquiao. Tu je seveda še obvezen čezlužni zaplet, katera televizijska mreža bo predvajala dvoboj in kako se bo delil cvenk, ki bo v košarice broadcasterjev pritekel iz tega naslova. Mayweather, čez mesec dni bo dopolnil 38 let, ima namreč dobičkonosno pogodbo s televizijsko mrežo Showtime, ta mu zagotavlja 200 milijonov dolarjev za šest dvobojev, medtem ko Pacquiao poslovno sodeluje s televizijskim gigantom HBO.

A vse našteto bi lahko že v nedeljo, na dan, ko v glavah Američanov kraljuje Superbowl, z dokončnim dogovorom obeh boksarjev postalo zgodovina, namiguje Bob Arum, ki obenem sporoča, da se tudi v nasprotnem primeru splača upati še naprej. Nagrada, dvoboj stoletja, je pač mikavna reč.

Vrsta za vskok je dolga. In močna.

Na razplet pogajalske sage pa na trnih ne čakajo le športni navdušenci, ampak so na preži tudi boksarji, željni dokazovanja na najvišji ravni plemenitega športa. Eden teh je Britanec Amir Khan (33 dvobojev, 30 zmag, 19 z nokavtom, 3 porazi), ki je pred leti po bolečem porazu proti Američanu Dannyju Garcii skrb zase predal v roke novemu trenerju in doživel profesionalno renesanso. Khan, 28, se zadnje tedne pogosto usti, da je sam pripravljen "vskočiti" v ring, če bi se mega dvoboj med zvezdnikoma sfižil.

"Obožujem boks in če se bo dvoboj zgodil, ga bom rad spremljal. Sem se pa seveda tudi sam pripravljen pomeriti s komerkoli od njiju," britanskim medijem razodeva izvrstni boksar pakistanskega rodu, ki je v začetku decembra odpravil Američana Devona Alexandra in tako osvojil eno od velterskih podrazličic prvaka po verziji WBC. Khan, pred časom je bil pod slavnim trenerjem Freddyjem Roachom tudi sparing partner Pacquiaa, sicer priznava, da bi se med vrvmi raje zapletel z Mayweatherjem. Ta naj bi ga sicer že enkrat pustil na suhem.

"Udariti bi se morala že maja lani, imel sem njegovo besedo, a jo je pozneje požrl in iz tega ni bilo nič," v pričakovanju tokratnega razpleta pogovorov pravi Britanec iz Manchestra, ki ima rešitev tudi za primer, če se oba najboljša zedinita v odločitvi za spopad v ringu. V tem primeru bi izzval še enega odličnega Britanca, rojaka Kella Brooka, s katerim bi znala napolniti kakšnega od številnih britanskih štadionov, je prepričan Khan.

Thurman se bo čez dober mesec udaril z Guerrerom

Prestižni MGM Grand v Las Vegasu bo sicer že čez dober mesec prizorišče drugega vrhunskega dvoboja, katerega predzgodba, zanimivo, vodi prav do Mayweatherja in našega Dejana Zavca. V ZDA vse bolj prepoznavni in cenjeni Floridčan Keith Thurman (24 dvobojev, 23 zmag, 21 nokavtov, brez poraza), ki je Haložana pred časom prepričljivo premagal v njegovem drugem poskusu, da bi osvojil deželo boksa, bo velterski naziv najboljšega po verziji WBA branil proti rojaku Robertu Guerreru (37 dvobojev, 32 zmag, 2 poraza, en neodločen dvoboj). Ta je proti Mayweatherju, podobno kot Zavec proti Thurmanu, izgubil po enotnem mnenju sodnikov.

V maniri dobro utečenih boksarski uzanc onstran oceana borca ozračje pred spopadom že nekaj časa ogrevata s spektakularnimi napovedmi. "Prvi bom, ki bo Guerrera premagal predčasno. Po tem dvoboju ne bo nikogar več, ki bo imel pravico reči, da nisem boksal s prvokategorniki. Moj cilj je Mayweather," načrte za naprej razodeva 26-letni Thurman. S tem očitno puščico usmerja v Moneyjeve besede, izrečene za spletno stran BoxingNews24, da je Floridčan prezelen za boksanje na elitni ravni. Svoje minute pred mikrofoni si jemlje tudi od Thurmana pet let starejši Guerrero. "The Ghost" (Duh, op. p.) prihodnjemu tekmecu sporoča, da bo prav on tisti, ki bo prekinil 24 dvobojev dolg niz nepremagljivosti borca, na katerega se je zaradi silne moči, s kakršno po ringu pometajo njegove roke, prilepil vzdevek One Time.

Ne spreglejte