Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
13. 12. 2007,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 11.57

8 let

Blejci vzeli skalp francoskemu prvaku

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odbojkarji ACH Volley Bled so z drugo zmago v prestižni ligi prvakov še enkrat letos dokazali, da med elito ne mislijo biti le opazovalci, temveč tvorci velike zgodbe.

Ob temperamentni podpori nabito polne tivolske dvorane in neprecenljivi požrtvovalnosti so v petih nizih ugnali francoskega prvaka Paris Volley in namignili, da bi se znali resno boriti za napredovanje v nadaljnje tekmovanje. Domači strateg Dragutin Baltić se je v štartu tekme proti Parizu odločil za udarno šesterico Davor Čebron, Brandon Taliaferro, Mitja Gasparini, Scott Touzinsky (debi za Bled v ligi prvakov), Jasmin Čuturič in Delano Thomas, seveda v kombinaciji z nepogrešljivim liberom Sebastijanom Škorcem. Francoski trener pa je najprej v tivolski ogenj poslal Redwitza, Vadeleuxa, Novaka, Castarda, Essedyqa in Hargreavesa. Vlogo libera je v pariški ekipi kot ponavadi prevzel Gregory Berrios.

Razigrali in dobili

Da bomo priča izjemno razburljivi tekmi, je bilo jasno že po nekaj minutah tekme, ko sta se rivala vseskozi izmenjavala v vodstvu in bila praktično povsem izenačena v vseh elementih igre: v bloku, v servisu in zabijanju. Ob prvem tehničnem odmoru so Parižani povedli z 8:7. Do drugega tehničnega odmora so si Francozi privoščili kar nekaj napak pri serviranju, a so tudi odlično zabijali. Naši fantje na njihove "rakete" niso imeli pravega odgovora. A so svojo priložnost iskali drugje: skriti adut je bil debitant v ligi prvakov Američan Touzinsky, ki je z odličnim zabijanjem poravnal na 14:14 in tako ujel priključek. Sledil je servisa Scotta, ki so ga Parižani stežka ubranili, nato pa ob prehodu čez mrežo dobili še učinkovito blokado Thomasa. Rezultat je bil 15:14 za domače. Francozi so odgovorili s kontra zabijanjem in pisalo se je 15:15. Zadnji servis pred drugim tehničnim odmorom je izvajal Essedyq, nato pa je na mreži neubranljivo zabil Čuturič in naši so povedli s16:15. V zaključku prvega niza so se naši povsem razigrali, igra jim je stekla in posledice so bile pozitivne. Blesteli so predvsem v bloku. Iz njega so izvekli veliko pomembnih točk. Pri 21. točki so vodili že za 4 točke. Francoski trener Mauricio Paes Motta je začutil, da se niz lomi, zato je v zelo kratkem času kar dvakrat vzel 30-sekundni odmor in dal do konca prvega niza priložnost kar 10 igralcem. A tudi to ni pomagalo za preobrat. Blejci so mleli naprej in prvo zgodbo končali pri 25:21. In to na servis Francozov! Tako so naši dobili prvo bitko, a ne še vojne.

Veliko zgrešenih strelov

V drugem nizu je bil ob prvem tehničnem odmoru rezultat identičen kot v prvem, torej 8:7 za Francoze. V primerjavi s prvo tretjino prvega niza sta si obe ekipi privoščili ogromno zgrešenih servisov, bloki pa so ponavadi končali v "outu". Sicer je blestel predvsem naš libero Škorc, ki je tu in tam ujel praktično že potopljene žoge. Pri zabijanju pa sta bila učinkovita predvsem Touzinsky in Novak.

Nihče ni popuščal, kar se je lepo videli tudi ob spremljanju rezultata na semaforju - 3:3, 5:5, 6:6, 7:7. V nadaljevanju so Blejci znova prestavili v višjo prestavo: odlično zaustavili najnevarnejša zabijalca Castarda in Hargreavesa in izplen je bil fantastičen. Za raketne izstrelke je skrbel Gasparini, ki je bil nerešljiva uganka za francoske blokerje. Obe ekipi sta še naprej imeli velike probleme z začetnim udarcem , kar pomeni, da je veliko servisov končalo v "outu". A pomemben je bil rezultat: ob drugem tehničnem odmoru 16:12 za Bled! Parižani so se nato vrnili v igro, zmanjšali na 15:16, zaradi česar je domači strateg Baltič vzel 30-sekundni odmor. Prav kmalu zatem je Taliaferra zamenjal s Satlerjem. Voz je spet naprej potegnil Gasparini, ki je zabil za 17:17. Sledil je še odlična blokada naših, ko je zabijal Novak in naši so povedli z 18:17. Pri 20. točki sta bila tekmeca poravnana, kar je napovedovalo turbulenten finiš drugega niza.

Pri rezultatu 21:22 je na igrišče pri naših stopil Tine Urnaut. Njegovo zabijanje ob prvi priložnosti ni bilo učinkovito, saj so ga Francozi blokirali in povišali na 23:21. Baltič je vzel še en 30-sekundni odmor. Pred zaključno žogo Francozov je Baltič Čebrona zamenjal s Pajenkom in zadel v polno. Mladi odbojkar je poskrbel za spektakularno točko in Blejce obdržal pri življenju (23:24). Sledil je njegov servis. Pri izmenjavi žoge na mreži so bili uspešnejši Francozi in drugi niz je bil odločen v njihovo korist. Na semaforju je pisalo 23:25 in velika tekmeca sta bila poravnana na 1:1 v nizih.

Zabijanje in blok odlična

Baltič je tretji niz začel z isto postavo kot prvega. Prav ta mu je namreč prinesla vodstvo z 1:0. V tretjem nizu so naši fantje takoj prevzeli pobudo in vseskozi vodili: 3:1, 4:2, 6:3, 8:5. Odlična elementa igre sta bila zabijanje - izkazal se je zlasti Čuturič - in blok. V nadaljevanju so Francozi naše ujeli pri 11. točki, predvsem po zaslugi natančnih zabijanj v nebranjen prostor naših. Trinajstica je bila danes srečna za Touzinskega, ki je neubranljivo zabil in naše povedel v vodstvo 13:12. Američan je bil glavni kreator 14. točke. Njegovemu zgledu je sledil rojak Taliaferro, ki je zabil za 15:13. Touzinski je bil v središču pozornosti tudi pri 16. točki, ko je neubranljivo zabil in naši so na prvi tehnični odmor odšli z majhno prednostjo. To so obdržali tudi v nadaljevanju. Za razliko 18:15 je poskrbel kapetan Blejcev Čebron, ki je odlično blokiral pariški napad. Trener gostov je takoj vzel 30-sekundni odmor. Ni bilo pravega učinka. Naši so pri 20. točki vodili že za 3 točke. Pri rezultatu 24:20 je pariški trener vzel 30-sekundni odmor, a na srečo naših prepozno. Blejci so v tretje šli do konca in niz je bil suvereno dobljen - 25:20. Od prestižne zmage nad francoskimi prvaki jih je ločil le še en dobljen niz.

Parižani puške niso vrgli v koruzo

V četrtem nizu se Parižani kljub zaostanku 1:2 v nizih niso predali. V igro so krenili odločno in večino časa držali primat. Naši so imeli moči in idej za sledenje. To je bilo jasno vidno tudi pri rezultatu ob prvem tehničnem odmoru: 6:8. Do drugega tehničnega odmora so gostje prednost povečali - 16:10. Vseskozi so imeli pobudo in zlahka držali razliko - 11:7, 13:9, 14:10. Ključ do njihovega trenutnega uspeha so bili močna zabijanja, ki so jih naši sicer blokirali, a je žoga ponavadi končala v outu. Pri 15:10 je Baltič iz rokava znova potegnil svojega aduta - Urnauta, ki ima sicer rahlo poškodovano nogo, zato danes ni dobil veliko priložnosti za dokazovanje. Pri 18. točki so Francozi že naredili razliko šestih točk, zato je Baltič vzel 30-sekundni odmor. V finišu da blejski strateg priložnost Kamniku, Orlu in Satlerju. A preobrata ni in ni. Francozi drvijo zmagi v četrtem nizu naproti. O tem nazorno priča tudi rezultat - 22:16, 24:18. Zaključno točko z neubranljivim zabijanjem je dobil Novak.

Na krilih publike do zmagoslavja

Pred začetkom, petega odločilnega niza, so navijači začutili, da gre za veliko stvar, zato so svoje ljubljence začeli spremljati še bolj fanatično kot prej in to stoje! Vsi so namreč dobro zavedali, da bo končnega zmagovalca določila 15. točka. Napetost v dvorani se je stopnjevala, živčna vojna na igrišču tudi, prav tako rezultat - 3:3, 4:4, 5:5. Pri gostih je Hargreaves poskrbel, da je njegova ekipa imela ob menjavi strani prednost treh točk (8:5). Pri 9:8 za Francoze je Baltič vzel 30-sekundni odmor. Očitno so njegovi napotki pomagali, saj Blejci niso uspeli obdržati le priključka, temveč so pri 11. točki poravnali rezultat, pri 12. pa povedli. Dvorana je ponorela. Vsi so po vsakem serviranju kričali: "daj blok". V čistem finišu je dobro kazalo - 14:11 za naše. Gostje so zmanjšali na 13:14. Zaključno točko za veliko zmago - peti niz s 15:13 - je z neubranljivim zabijanjem dosegel junak večera in debitant za Blejce v ligi prvakov Scott Touzinsky.

Ne spreglejte