Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2011,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 17. 5. 2011, 15.58

8 let

Anand bo dobil nepričakovanega nasprotnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znana sta finalista kandidatskih dvobojev, ki bodo dali izzivalca svetovnega šahovskega prvaka. Rus Aleksander Griščuk ali Izraelec Boris Gelfand?

Čeprav sta Griščuk in Gelfand vrhunska velemojstra že dolgo obdobje, nihče ni pričakoval, da bosta odločala o tem, kdo se bo za naslov prvaka naslednje leto pomeril z Indijcem Viswanathanom Anandom. Griščuk je v ruskem dvoboju izločil nekdanjega prvaka Vladimirja Kramnika, njegova strategija pa je bila za takšno raven precej nenavadna, a se je izkazala za učinkovito. Imel je jasen namen v klasičnem in pospešenem tempu remizirati z belimi figurami in nekako preživeti s črnimi vse do hitropoteznih iger, kjer je bržkone ocenil, da so njegove možnosti večje.

Težko bi si sicer razložili njegova ''bela'' remija v pospešenih partijah že v štirinajsti oziroma osmi potezi. Morda pa je ocenil, da je Kramnik s črnimi zanj neugoden nasprotnik in bo njegov trud poplačan, če se prebije do nepredvidljivih hitrih partij? Kakorkoli, po skupno osmih neodločenih izhodih mu je uspelo ''hitropotezno'' nadigrati Kramnika, ki se je tako moral posloviti od sanj o vnovičnem vzponu na šahovski Olimp.

Gelfand je v drami slavil proti Gati Kamskemu, svežemu ameriškemu šampionu. Po štirih remijih v klasičnih spopadih in dveh v pospešenih igrah, je Kamski v tretji partiji zmagal in za finale potreboval le še remi, a je stari lisjak Gelfand izenačil in demoraliziranega Američana dotolkel v hitropoteznem podaljšku.

O Anandovem izzivalcu bosta finalista odločila v šestih partijah, medtem ko so se krogi do finala igrali zgolj na štiri. Razmerje moči bo tako bolj realno, vsekakor pa ne eden ne drugi nista najbolj po volji večine šahovskih sladokuscev. Gelfand na svetovni jakostni lestvici zaseda trenutno 16. mesto (2733 točk) in je z dobrimi štirimi križi že šahovski ''starec'' (letnik 1968), Griščuk je na 12. mestu (2747 točk), točkovna razlika med njima pa je zanemarljiva. Mladost je na Griščukovi strani (1983), Rus pa se v zadnjem času precej posveča tudi pokru. Uspel mu je dokaj nepričakovan podvig, še posebej, ker se je v izločilne dvoboje uvrstil šele potem, ko se jim je odpovedal genialni Norvežan Magnus Carlsen, a v dvobojih zmagovati na takšen način kot proti Kramniku, ni ravno odraz šampionstva.

Anand se je najnevarnejšim nasprotnikom že izognil, favoriti Levon Aronjan, Veselin Topalov in Kramnik, pa niso zmogli koraka, ki bi jih (znova) vodil v zgodovino.

Ne spreglejte