SiolNET. Sportal Drugi športi
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

7 nasvetov za potapljače začetnike

Oglasno sporočilo

Razlogov, zakaj se lotiti potapljanja, je veliko, skoraj vsak ima namreč drugačno motivacijo za začetek. Nekatere zanimajo podvodna bitja in življenje globoko pod gladino, drugi pa morda iščejo nove načine, kako se izzvati in premagati strahove, bodisi pred strašnimi morskimi psi bodisi pred klavstrofobičnim občutkom ujetosti. Ne glede na motivacijo je potapljanje precej preprost šport, ki pa zahteva nekaj osnovnega znanja, posebno potapljaško licenco ter obvezno opremo za potapljanje.

Če ste potapljač začetnik ali pa se pripravljate na potapljaški izpit, vam priporočamo, da sledite spodnjim napotkom.

Ste pripravljeni na raziskovanje globin? Ste pripravljeni na raziskovanje globin?

1. Bodite domači v vodi

Potapljanje odsvetujemo tistim, ki se neznansko bojijo vode in globin ali pa jim plavanje predstavlja velik napor. Večina ljudi, ki se poda v potapljaške vode, obožuje oceane, podvodne vrste in neraziskane kotičke, na drugi strani pa potapljanje ni najboljša poletna dejavnost za osebe, ki so anksiozne že ob sproščenem plavanju po gladini. Pomembno je tudi vedeti, da vas bo potapljaški inštruktor pred začetkom tečaja preizkusil: brez prestanka boste morali plavati deset minut.

2. Premišljeno izberite lokacijo in potapljaški center

Verjamemo, da imajo vsi potapljaški centri, ki izvajajo PADI oziroma tečaje SSI, dobre in ustrezno usposobljene inštruktorje, vendar pa nekatere šole izstopajo pred drugimi v kakovosti izkušnje. Če se prijavite na tečaj na lokaciji, kjer je veliko konkurenčnih ponudnikov, še več pa tečajnikov, se vam potapljaški inštruktorji praviloma ne bodo dovolj individualno posvetili in vaša prva potapljaška izkušnja bo morda bolj grenka. Priporočamo vam, da preverite mnenja udeležencev ter se pri krajanih pozanimate, kateri potapljaški center je najboljša izbira.

Izbira potapljaškega centra ima velik vpliv na vašo potapljaško izkušnjo! Izbira potapljaškega centra ima velik vpliv na vašo potapljaško izkušnjo!

3. Izenačevanje tlaka

"Ne znam izenačiti tlaka, zato se ne morem potapljati," je rekel marsikdo, preden je postal navdušen in spreten potapljač. Gre bolj za mit kot za resnico, saj mnoge bolj zadržuje predvsem strah pred poškodbami ušes kot pa dejanske težave z izenačevanjem tlaka.

Obstaja veliko različnih metod, ki vam jih bodo pokazali inštruktorji, najpomembnejše pa je, da izenačevati začnete že prej, preden vam začne "piskati v ušesih" in preden se pojavi bolečina, saj je takrat praviloma že prepozno. Priporočamo vam, da izenačevanje tlaka začnete že 30 centimetrov pod gladino.

4. Zavestno dihanje

Najpomembnejše, kar si morate zapomniti, je, da vedno dihate umirjeno, ne glede na razmere. Nikoli, ampak res nikoli ne zadržujte diha, saj se ob spremembi globine zrak, ki ste ga zadrževali, poveča, kar pa lahko povzroči hude posledice na vaših pljučih. Obenem vam bo zavestno dihanje omogočilo, da ostanete zbrani, saj je panika pod vodo vaš največji sovražnik.

Če boste zavestno dihali, boste lahko dlje časa uživali pod vodo. Če boste zavestno dihali, boste lahko dlje časa uživali pod vodo.

5. Oprema za potapljanje

Za razliko od snorkljanja potapljanje zahteva veliko več obvezne opreme, vendar vam ne priporočamo nakupa zahtevnih pripomočkov, kot sta npr. naprava za nadzor plovnosti ali pa regulator, če se s potapljanjem ne ukvarjate redno.

Številni potapljači raje uporabljajo lasten par plavutk in masko za potapljanje, saj se njihova velikost natančno prilega telesu. Lahko se zgodi, da potapljaški center ni opremljen z najboljšo potapljaško opremo, zato je bolje, da imate pri sebi lastno opremo, ki ji zaupate in v kateri vam je najbolj udobno.

6. Kdaj se ne smete potapljati

Zabavnemu potapljanju je težko reči ne, vendar ne pozabite, da mora biti vaša varnost vedno prioriteta. Nikoli se ne spustite pod gladino, če imate simptome prehlada, saj je tveganje za poškodbe ušes zaradi nezmožnosti izenačevanja tlaka preprosto preveliko. Če poškodujete katerikoli del ušesa, se morda ne boste mogli potapljati več tednov ali celo mesecev.

Nikoli se ne potapljajte prehlajeni! Nikoli se ne potapljajte prehlajeni!

7. Tehnika plavanja

Ko plavamo, hkrati uporabljamo tako noge kot roke, pri potapljanju pa nosimo plavuti, kar pomeni, da je najučinkovitejši način premikanja le s pomočjo nog. Uporaba rok bo povzročila, da boste porabili preveč energije in posledično hitreje porabili zalogo zraka. Roke preprosto prekrižajte oziroma opazujte in posnemajte držo svojega inštruktorja.

Le pogumno!

Brez skrbi – potapljanje morda deluje kot nekoliko zapleten šport, vendar vam bodo osnovna pravila po nekaj spustih pod vodo postala tako domača kot poštevanka. Da bi povečali svojo samozavest in udobje pod vodo, vadite plavanje in jogo nekaj mesecev pred začetkom tečaja. Joga bo pomagala, da se boste naučili osredotočenega dihanja, enega najpomembnejših elementov potapljanja. Plavanje pa vam pomaga ohranjati nadzor nad svojim telesom pod vodo.

Preden pa se odpravite v potapljaški center, skočite po lastno potapljaško opremo v trgovine Hervis ali na hervis.si.


Naročnik oglasnega sporočila je Hervis.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin