Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
1. 2. 2013,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 10.51

8 let

49ers: na SB še neporaženi, imajo popolno ekipo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ravens in 49ers v nedeljo igrajo na Super Bowlu XLVII. Najprej vam predstavljamo moštvo iz Kalifornije, ki bo v šestem poizkusu igralo za svoj šesti Lombardijev pokal.

Četudi niste velik poznavalec ameriškega nogometa in lige NFL, ste gotovo že slišali za Joea Montano, Jerryja Ricea, Stevea Younga in Billa Walsha. Kaj imajo skupnega? Bili so ključni člani dinastije San Francisco 49ers iz 80. let. Klub iz stadiona Candlestick Park je v vsega 14 letih (med 1982 in 1995) osvojil pet Lombardijevih pokalov. Montana, štirikratni prvak in trikratni MVP Super Bowla, še danes velja za enega najboljših (če ne kar najboljšega) podajalca vseh časov. Tri prstane in en naziv MVP tekme vseh tekem ima tudi lovilec Rice. Youngu je v začetku 90. let uspelo stopiti v Montanove čevlje in dvakratni MVP rednega dela je januarja 1995 San Francisco povedel do petega naslova prvaka. Walsh pa je trener, ki je v začetku 80. sestavil šampionsko ekipo, ki je pod njim do leta 1988 osvojila prve tri prstane. San Francisco 49ers so tako za šestkratnimi prvaki Pittsburgh Steelers druga najuspešnejša franšiza lige NFL (v času ere Super Bowla, torej od leta 1967). Pet naslovov imajo tudi Dallas Cowboys. So pa 49ers edini, ki Super Bowla niso še nikdar izgubili (med moštvi, ki imajo več kot en nastop).

Po dinastiji globoka kriza, danes preporod

A nekoč ponosen klub je v 21. stoletju padel v globo krizo. Od leta 1999 do 2010 so se v končnico uvrstili le dvakrat, zmagali pa le tekmo "wild card" v sezoni 2002. Med letoma 2003 in 2010 končnice sploh niso videli, v sezoni 2004 pa so bili z vsega dvema zmagama najslabša ekipa lige. Še v predlanski sezoni, ko so že imeli večji del koščkov letošnje zmagovite sestavljanje, so dobili le šest tekem rednega dela. Tekač Frank Gore je bil na naboru izbran leta 2005, leto kasneje "tight end" Vernon Davis, pred sezono 2007 pa še "linebacker" Patrick Willis in član napadalne linije Joe Staley. Tu sta še stebra obrambe Aldon Smith (v ekipi od lani) in izkušeni Justin Smith (od 2008). Vsi ti so med najboljšimi na svojih igralnih mestih. Manjkala sta tako samo še pravi trener in konstantni ter eksplozivni podajalec.

Podobno kot legendarni Walsh je z univerze Stanford prišel tudi trener Jim Harbaugh. Z odlično obrambo so lani dobili kar 13 tekem rednega dela, a nato izgubili v finalu konference (kasnejši zmagovalci Super Bowla New York Giants so bili boljši z 20:17). Podajalec Alex Smith je pod trenerjem Harbaughjem sicer igral bolje kot prej pod Mikeom Singletaryjem, a napad 49ers še naprej ni bil dovolj dober za naskok na sam vrh. Ob poškodbi Smitha je dal sredi letošnjega prvenstva Harbaugh priložnost 25-letnemu Colinu Kaepernicku, ki so ga z univerze Nevada izbrali lani (36. izbor). Harbaugh je preobrazil igro, jo prilagodil tekaškim sposobnostim Kaepernicka in 49ers so postali (ob eni najboljših obrambnih ekip) še ena najboljših napadalnih. Po tleh sta tako nevarna Gore in Kaepernick, po zraku pa Colinove žoge ne letijo le na Davisa in Michaela Crabtreeja, temveč tudi na izkušenega Randyja Mossa. Slednji se je pred sezono pri 35-letih vrnil v NFL in dokazal, da še ima občutek za igranje na najvišji ravni.

Tekmujejo le proti Ravensom

Pred svojim prvih Super Bowlom po 18 letih ne razmišljajo o bogati dediščini kluba, niti o rekordu Steelersov, pove direktor kluba Jed York. "Ne tekmujemo s Steelersi, ne gre za šesti naslov. Ne skušamo niti tekmovati z nekdanjimi ekipami 49ersov. Igramo samo proti Ravensom." Imajo lepe možnosti, da tudi v šestem poizkusu zmagajo Super Bowl: o obrambi ni dvoma, napadalna linija že vso sezono odlično varuje Kaepernicka, ta pa je s t. i. "read option" napadom, ko lahko ali poda ali sam steče z žogo, tako zelo nepredvidljiv, da ga bo tudi odlična obramba Baltimora težko ustavila. Ne le, da se z morebitno zmago 49ersov lahko začne nova dinastija San Francisca, preobrazi se lahko tudi sama igra v NFL, kjer "read option" (v NCAA bolj pogost) doslej ni deloval. Čeprav bo za Colina to šele deseta tekma v prvi postavi, pa zatrjuje: "Nikoli nisem živčen." Tako ali tako pa ima ob sebi izkušene in samozavestne soigralce. "Verjamem, da sem najboljši lovilec vseh časov," je ob prihodu v New Orleans dejal Moss. San Francisco 49ers so torej pripravljeni! Super Bowl XLVII bo v noči iz nedelje na ponedeljek.

Ne spreglejte