Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
16. 3. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

formula1

Sreda, 16. 3. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

Že na kvalifikacijah formule 1 ne bo več tako, kot je bilo (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Četudi formula 1 na tehnološkem in športnem področju v letošnji sezoni ne bo doživela korenitih sprememb, pa bi lahko majhne novosti zelo vplivale na razplet prvenstva.

Motorne enote
Mednarodna avtomobilistična zveza je zaradi povečanja števila dirk (z 19 na 21, cirkusu sta se pridružila Azerbajdžan in Nemčija) za vsakega dirkača dovolila tudi povečanje števila motornih enot s štirih na pet. A če bo s koledarja izpadla samo ena dirka, se bo omejitev vrnila na štiri.

Konstruktorji motornih enot Mercedes, Ferrari, Honda in Renault upajo, da bo ostalo pri 21 dirkah, zaradi česar bo vsak motor moral zdržati okoli 1.250 kilometrov čistega dirkanja (to ne vključuje prostih treningov ali kvalifikacij). Če bo 20 dirk, se bo ta številka povečala na 1.500 kilometrov.

Ferrari je lahko na novo homologiral lanski motor, da ga bo lahko še naprej uporabljal Toro Rosso. Haas, Sauber in tovarniška ekipa Ferrarija bodo uporabljali letošnji model Ferrarijeve motorne enote.

Mercedes bo letošnje motorje dobavljal lastni tovarniški ekipi, Force Indii, Williamsu in Manorju. Renault bo motorne enote konstruiral za lastno tovarniško moštvo in Red Bull, McLaren pa še naprej izključno za McLaren.

Dirkačevo glavno delovno orodje v formuli 1 - volan


Aerodinamika
Nova pravila določajo, da mora biti nos dirkalnika krajši, zadek pa ožji.

Varnostna študija
FIA bo nadaljevala svoje preučevanje, zakaj se dogajajo nesreče in kaj se med njimi dogaja. Na vse dirkalnike bodo vgrajene kamere, ki bodo posnele premike glav dirkačev med trkom. Vsi dirkači bodo imeli v ušesih tudi merilce pospeševanja, potekajo pa tudi intenzivna testiranja naprave za zaščito dirkačeve glave, ki bi lahko postala obvezna oprema že v prihodnji sezoni.

 Dirkač formule 1 med vožnjo bolj leži kot sedi


Gume
Dobavitelj gum Pirelli bo letos predstavil popolnoma novo različico gume – ultramehko. Na vsaki dirki bodo lahko moštva uporabljala tri različice gume za suho stezo. Pirelli se je zaradi lažjega razumevanja stanja na stezi odločil, da bo prek televizijskih zaslonov v realnem času podajal informacije, katero različico uporabljajo dirkači in katere so še na voljo. 

Kvalifikacije
Kvalifikacije bodo imele nov format, postale naj bi bolj razburljive za dirkače, moštva in navijače.

Prvi del kvalifikacij (16 minut)
Po sedmih minutah bo odpadel najpočasnejši dirkač, vsako minuto in pol pozneje bo odpadel najpočasnejši dirkač. Sedem dirkačev se ne bo uvrstilo v drugi del kvalifikacij, nadaljevalo jih bo 15.

Drugi del kvalifikacij (15 minut)
Najprej bo v akciji 15 dirkačev. Po šestih minutah bo odpadel najpočasnejši dirkač, zatem bo vsako minuto in pol odpadel najpočasnejši dirkač. Odpadlo bo sedem dirkačev, osem jih bo napredovalo v tretji del kvalifikacij.

Tretji del kvalifikacij (14 minut)
Naprej bo v akciji osem dirkačev. Po petih minutah bo odpadel najpočasnejši dirkač, zatem bo vsako minuto in pol odpadel najpočasnejši dirkač. Za zadnjo minuto in pol bosta ostala najboljša dirkača, ki se bosta spopadla za najboljši štartni položaj na dirki.

V nedeljo bodo maske padle
V nedeljo, ko bo odpeljana prva dirka letošnje sezone formule 1 v Melbournu, bomo videli, kakšna so razmerja moči na tehnološkem področju. Na zimskih testiranjih so moštva marsikaj skrivala. V Avstraliji bodo razkrila ves potencial svojih dirkalnikov

Ne spreglejte