Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
2. 7. 2009,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 2. 7. 2009, 14.35

8 let

Yamaha želi nadaljevati z dominacijo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tovarniška Yamaha želi na VN ZDA v Laguni Seci nadaljevati z dominacijo v MotoGP in osvojiti še tretjo zaporedno dvojno zmago v sezoni.

Dirkaški paket Yamaha-Bridgestone je trenutno najboljši v kraljevskem razredu svetovnega motociklističnega razreda, Valentino Rossi in Jorge Lorenzo pa v vrhunski formi. Zato ne čudi dejstvo, da sta fanta na zadnjih treh dirkah zmeraj stopila na stopničke. Lorenzo celo na zadnjih štirih. Rossija, ki je dobil zadnji dve dirki, v Laguni Seci zanima izključno in samo zmaga. Po lanski izvedbi VN ZDA, ko je prebil urok in prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko, je to seveda razumljivo. Kot vse kaže pa bo Valentinov letošnji največji rival za zmago moštveni kolega Lorenzo in ne Ducatijev Casey Stoner, ki se v zadnjem času bori s svojo fizično kondicijo. Po tem ko se je Rossi na zadnji dirki v Assnu odlepil od svojih največjih tekmecev Lorenza in Stonerja, si želi, da bi v Ameriki svojo prednost še povečal.

Lorenzova zgodba iz lanske ameriške avanture je diametralno nasprotna z Rossijevo, saj je fant na svojem debiju padel že v prvem krogu in ostal praznih rok. Po kvalifikacijah mu je sicer dobro kazalo, ker je zasedel četrto mesto. A španski mladenič se z zgodovino prav nič ne obremenjuje. Svojo samozavest črpa iz svojih preteklih uspehov: tudi do lanskega leta še nikoli ni zmagal na Portugalskem, pa je kot novinec prišel v Estoril in stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega podija. Podobno se mu je dogodilo v letošnjem prvenstvu: slavil je v japonskem Motegiju, kjer prej še nikoli ni zmagal. Res je, da je dirkališče v Laguni Seci specifično, a specifičen je tudi Lorenzo. Ponavadi zablesti tam, kjer nihče ne pričakuje. Rossi je denimo za osvojitev laskave lovorike onstran luže potreboval nič manj kot štiri dirke. Jorge upa, da mu bo podvig uspel prej. Zanj bi bilo najboljše, da že kar letos. Po treh drugih mestih v prvenstvu bi mu sveža zmaga prišla še kako prav. Z njo bi ne le izničil prednost Rossija, temveč vsem dokazal, da je dozorel v šampiona, ki se je sposoben enakovredno kosati z moštvenim kolegom za naslov prvaka. In da se je nekaj naučil iz dirke, ki se je odvila v Barceloni, ko ga je Rossi premagal v zadnjem ovinku zadnjega kroga. In da je imel v Assnu le nekoliko slab dan. Po sedmih dirkah Yamahina fanta ločuje 5 točk, kar je dober obet za drugi del sezone. Laguna Seca je idealno prizorišče, ki bi lahko ponudilo še en triler sezone. Morebiti bo letošnjega zmagovalca spet odločil sloviti ovinek Corkscrew?

Tovarniška Yamaha upa, da bo tudi po VN ZDA obdržala dvojno vodstvo v dirkaški razvrstitvi. Edini, ki lahko ogrozi njeno premoč, je Ducatijev Stoner, ki za vodilnim Rossijem trenutno zaostaja 9 točk, za Lorenzom pa 4. Yamaha pa bo ne glede na razplet v Laguni Seci – četudi Rossi in Lorenzo odstopita – obdržala primat tako v konstruktorski kot tudi moštveni konkurenci. To pa veliko pove o trenutni moči japonskega proizvajalca motociklov.

Ne spreglejte