Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2013,
16.10

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 13. 11. 2013, 16.10

8 let, 5 mesecev

"V prihodnji sezoni formule ena bodo dirkalniki grdi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nova aerodinamična pravila, ki bodo začela veljati v prihodnji sezoni svetovnega prvenstva formule ena, so pripeljala do zanimive težave. Oblikovalci dirkalnikov pravijo, da bodo ti grdi.

Tehnična pravila za sezono 2014 naj bi moštva prisilila v konstruiranje nadvse grdih dirkalnikov, je v pogovorih z glavnimi oblikovalci vodilnih ekip uspelo izvedeti britanski reviji Autosport. Po novem pravilniku mora biti višina šasije dirkalnika 525 milimetrov, višina nosu dirkalnika pa 185 milimetrov. Pravila ob tem dovoljujejo tudi konico nosu z razmeroma majhnim premerom, zato bodo najučinkovitejše aerodinamične rešitve vse prej kot estetske.

Najboljša aerodinamična rešitev, za katero naj bi se ogrela večina najboljših ekip, je namreč nekakšen rilec nad sprednjimi krilci. Pravilnik namreč omogoča ozek spuščajoč se aerodinamični dodatek na konici nosu dirkalnika, ki bo izpeljan iz širšega, robustnejšega dela, kot smo ga bili vajeni doslej. Dimenzije tega so omejene tudi z zahtevo, da prenese zahteven test trka. Inženirji v moštvih formule ena pravilnik vselej interpretirajo skozi prizmo učinkovitosti, preohlapno zastavljene zahteve glede nosu so torej hitro prelili v dodaten aerodinamični element in nad končnim izdelkom obnemeli. Sprednji del novih dirkalnikov naj bi bil celo tako grd, da so pozvali Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) k spremembam pravilnika, ki bi upoštevala tudi estetski vidik, a je bila akcija zaradi nesložnosti moštev in pomanjkanja tehtnih argumentov neuspešna. Fia je prav tako zavrnila alternativno obliko nosu dirkalnika, ki so jo moštva poslala ob prošnji za razjasnitev pravil.

"Nizek nos ni težava," je Autosportu zaupal športni direktor McLarna Sam Michael: "Težava je nepredvidljivost glede tega, kako ga spraviti skozi test trka. Moštva se bodo večinoma odločala za eno rešitev." Da bodo dirkalniki zaradi oblike strukture nosu dirkalnika, ki mora vzdržati t. i. "crash test", nadvse grdi, se strinja tudi glavni oblikovalec Red Bulla Adrian Newey.

Ne spreglejte