Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2009,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 11. 2009, 13.45

8 let

V Abu Dabiju najhitrejši Vettel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec zadnje dirke letošnjega svetovnega prvenstva formule ena. Preizkušnja v Abu Dabiju sicer ni odločala o ničemer več, oba naslova sta bila že zasedena.

Potek dirke:

Konec: Sebastian Vettel (red Bull) je zmagovalec prve preizkušnje v Abu Dabiju. V zadnjem krogu sta pravo bitko za drugo mesto uprizorila Mark Webber (Red Bull) in Jenson Button (Brawn GP), a je Avstralec uspel zadržati drugo najvišjo stopničko. Svetovni prvak se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Do točk še Rubens Barrichello (Brawn GP), Nick Heidfeld (BMW Sauber), Kamui Kobajaši (Toyota), Jarno Trulli (Toyota) in Sebastien Buemi (Toro Rosso).

54. krog: Najhitrejši krog: Sebastian Vettel (Red Bull) 1:40,279

51. krog: Zmagovalec zadnje dirke sezone je bržkone znan. Sebastian Vettel je neulovljiv, zato pa se je Button povsem približal Marku Webbru.

46. krog: Sebastian Vettel je na poti k zmagi, pred Markom Webbrom ima debelih 17 sekund prednosti. Avstralca lahko napade Jenson Button, ki ima za njim 3 sekunde zaostanka.

43. krog: Po vseh postankih je vrstni red: Vettel (2 postanka), Webber (2), Button (2), Barrichello (2), Heidfeld (2), Kobajaši (1), Trulli (2), Buemi (2), Rosberg (2), Kubica (2), Kovalainen (1), Räikkönen (1), Nakadžima (1), Alonso (1), Liuzzi (1), Grosjean (1), Fisichella (2), Sutil (2). Hamilton in Alguersuari sta dirko že končala.

42. krog: Jenson Button (Brawn GP) na postanku, vrača se na 3. mesto.

41. krog: V boksih še Rubens Barrichello (Brawn GP) in Nick Heidfeld (BMW Sauber), vračata se na peti in šesto mesto. Na stezi se je zavrtel Robert Kubica, ki se je zapletel v dvoboj s Sebastienom Buemijem. Švicar se ni pustil prehiteti po zunanji strani. Poljak je padel na 10. mesto.

40. krog: Tudi Mark Webber (Red Bull) z 2. mesta na postanek, Avstralec se vrača za Trullija na 6. mesto.

39. krog: Robert Kubica (BMW Sauber) na postanku, Poljak se vrača na 9. mesto.

38. krog: Nico Rosberg (Williams) je začel drugi val postankov. Vrnil se je pred Kovalainena na 10. mesto.

34. krog: Tudi dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso (Renault) je bil v boksih, vrnil se je na 14. mesto. Sebastian Vettel je trdno v vodstvu, z več kot devetimi sekundami prednosti pred moštvenim kolegom Markom Webbrom.

32. krog: V boksih še Kovalainen, ki se vrača na 13. mesto, medtem je kazensko vožnjo skozi bokse opravil Giancarlo Fisichella (Ferrari). Fernando Alonso je še edini dirkač brez postanka v boksih. Vrstni red: Vettel, Webber, Button, Barrichello, Heidfeld, Trulli, Kubica, Rosberg ...

31. krog: Kamui Kobajaši (Toyota) se je s tretjega mesta odpeljal na postanek, Japonec se vrača na 11. mesto za rojaka Nakadžimo (Williams) in Sebastiena Buemija (Toro Rosso).

30. krog: Na svojem edinem postanku je Kimi Räikkönen (Ferrari), na stezo se je vrnil kot 15. Že krog pred Fincem je bil v boksih Fisichella, prav tako na strategiji enega postanka.

24. krog: Kobajaši, Räikkönen in Kovalainen so najboljši dirkači s strategijo enega postanka v boksih. Vrstni red: vettel, Webber, Kobajaši, Button, Barrichello, Räikkönen, Kovalainen, Heidfeld ... Sicer pa se v Abu Dabiju mrači in dirka že poteka pod reflektorji. Organizatorji so ponosni na dejstvo, da je to edina dirka, ki se začne podnevi in konča ponoči.

20. krog: Lewsi Hamilton je odstopil! Svojega McLarna je parkiral v garaži. Vrstni red: Vettel (1 postanek), Webber (1), Kobajaši (0), Button (1), Barrichello (1), Räikkönen (0), Kovalainen (0) ...

19. krog: Tudi Vettel je v boksih, na stezo se vrača pred Lewisa Hamiltona!

18. krog: Na postanku tudi Webber, Trulli, Rosberg in Buemi. V vodstvu ostaja Sebastian Vettel, ki je odpeljal tudi najhitrejši krog: 1:40,328.

17. krog: V boksih tudi vodilni Hamilton in svetovni prval Jenson Button. Slednji se je vrnil na 8. mesto in se takoj zapletel v dvoboj s Kamujem Kobajašijem (Toyota). Japonec je prehitel Angleža.

16. krog: Začeli so se postanki v boksih. Prva na dolivanje goriva sta šla Rubens Barrichello in Robert Kubica. Oba sta ostala na trši različici pnevmatik. Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:40,367.

14. krog: Najhitrejši krog: Mark Webber (Red Bull) 1:40,571. Dirkača Red Bulla nenehno zmanjšujeta zaostanek za Hamiltonom, a Anglež ima dirko pod nadzorom.

12. krog: Hamilton se ne more otresti Vettla, Nemčev zaostanek za Angležem je spet manj kot sekundo. V vrstnem redu ni sprememb.

10. krog: Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:40,769.

9. krog: Najhitrejši krog: Mark Webber (Red Bull) 1:40,883. Avstralec niza najhitrejše čase, za vodilnim Hamiltonom sicer zaostaja 4 sekunde, za Vettlom pa 2.5 sekunde.

7. krog: Najhitrejši krog: Mark Webber (Red Bull) 1:41,025.

6. krog: Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:41,277. Anglež povečuje prednost pred Vettlom, ta sedaj znaša 1.6 sekunde. Vrstni red: Hamilton, Vettel, Webber, Button, Barrichello, Kubica, Trulli, Heidfeld ...

3. krog: Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) 1:42,715. Vettel za Angležem zaostaja 0.9 sekunde, Webber 2.9 s.

2. krog: Button je prehitel Barrichella in je sedaj četrti, Brazilca napada še Kubica. Kovalainen je z 18. mesta že napredoval na 13. Vrstni red vodilnih: Hamilton, Vettel, Webber, Button, Barrichello, Kubica, Trulli, Nick Heidfeld (Williams) ...

1. krog: štart je uspel, Hamilton je zadržal vodilno pozicijo, vendar pa ga napada Sebastian Vettel (Red Bull). Na tretjem mestu je Mark Webber (Red Bull), za njim Rubens Barrichello (Brawn GP), nato Jenson Button (Brawn GP), Robert Kubica (BMW Sauber), Jarno Trulli (Toyota) ...

Štart: Ob 14. uri so se prižgale zelene luči in začel se je konec sezone. S prvega štartnega mesta se je pognal Lewis Hamilton (McLaren Mercedes).

Heikki Kovalainen (McLaren Mercedes), ki je v kvalifikacijah zasedel 13. mesto bo moral štartati s pet mest slabše pozicije, saj so v njegovem dirkalniku zamenjali menjalnik. Finec se bo tako pognal z 18. štartnega mesta.

Ne spreglejte