Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 8. 2008,
10.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 21. 8. 2008, 10.56

8 let, 5 mesecev

Ulice Valencie še "nedolžne"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Dvanajsto dirko letošnje sezone formule ena bo gostila španska Valencia. Spektakularna dirka bo potekala po ulicah pristanišča, ki je že gostilo velik športni dogodek, jadralski Pokal Amerike.

Valencia je mesto, ki se pospešeno in nadvse uspešno umešča na zemljevid pomembnih svetovnih krajev. Za organizacijo jadralskega Pokala Amerike so v Valencii dodobra posodobili staro industrijsko pristanišče, za formulo ena pa so šli še korak dlje. Nekoč neugledne ulice industrijske cone so spremenili v eno najsodobnejših dirkališč na svetu.

5473 metrska steza namreč kljub temu da je ulična, ustreza vsem sodobnim standardom varnosti, z obilico izletnih con. Dirkači naj bi na tehnično zahtevni stezi s 25 ovinki (11 levih in 14 desnih) dosegali najvišjo hitrost preko 300 km/h, povprečje pa naj bi bilo 200 km/h.

Načrtovalcem proge je uspelo dodobra izkoristiti pristaniško okolje, saj večina kroga poteka ob vodi. Bolidi formule ena se bodo peljali tudi čez premični most, ki povezuje severni in južni del pristanišča. Zahtevnih ovinkov v Valencii ne manjka, boksi pa bodo v bivših pristaniških skladiščih.

Ne spreglejte