Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
19.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

MotoGP Luis Salom

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 19.22

6 let, 7 mesecev

Zakaj je moral umreti Luis Salom? Analiza.

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Ekipa pokojnega dirkača Moto2 Luisa Saloma, SAG Team, je po analizi podatkov telemetrije ugotovila, da je Španec v usodnem 12. ovinku na stezi v Barceloni zaradi zaviranja na luknji v asfaltu izgubil oprijem sprednjega kolesa. Sledilo je silovito trčenje v zaščitno ograjo.

Tragična nesreča, ki je vzela življenje 24-letnega Luisa Saloma, se je zgodila v petek na drugem prostem treningu Moto2 za VN Katalonije. V nedeljo je Špančeva ekipa od organizatorja dirkaškega konca tedna prejela telemetrijo, sledila je natančna analiza tehničnega osebja Salomove ekipe SAG Team.

Vpogled v podatke so imeli lastnik moštva Edu Perales, šef ekipe Jordi Rubio, šef mehanikov Luisa Saloma Bernat Bassa, Salomov moštveni kolega Jesko Raffin, šef mehanikov Jeska Raffina Michael Ferger in menedžer Luisa Saloma Marco Rodrigo.

Salom doživel nesrečo v prvem krogu z novo zadnjo gumo

"Med drugim prostim treningom je Luis Salom odpeljal nekaj krogov in postavil svoj najboljši čas 1:48,608, preden se je prvič ustavil v boksih in zamenjal zadnjo gumo motorja. Potem se je Salom vrnil na stezo in v tem istem krogu doživel nesrečo."

"V tem krogu je Luis v dvanajsti ovinek v referenčno točko prišel šest kilometrov na uro počasneje kot v svojem najhitrejšem krogu. Telemetrija je povedala, da se je to zgodilo zaradi manjšega pospeševanja iz izhoda iz enajstega ovinka. Zaradi zmanjšane hitrosti je Luis zaviral devet metrov pozneje, da bi obdržal pravo hitrost skozi dvanajsti ovinek."

Dirkač MotoGP Pol Espargaro se je vrnil na kraj nesreče in se poklonil Luisu. | Foto: Dirkač MotoGP Pol Espargaro se je vrnil na kraj nesreče in se poklonil Luisu.

Usodna grbina

"Na vstopu v ovinek je luknja v asfaltu, ki jo poznajo vsi dirkači. Zamik zaviranja je povzročil, da je Luis zaviral čez luknjo. V prejšnjih krogih je na tej točki že sprostil zavore. Njegov najhitrejši čas kroga na drugem prostem treningu je vplival na sprednjo gumo in na izgubo oprijema na luknji asfalta. Ta je povzročila padec s tragičnim koncem, kot ga poznamo. Podatki telemetrije so na voljo vsakemu usposobljenemu tehniku, ki jih želi analizirati," je bilo uradno sporočilo Salomove ekipe.

Prekratka in asfaltna izletna cona

Smrt Luisa Saloma je tudi posledica spleta okoliščin na mestu, kjer je Španec padel. Izletna cona pri dvanajstem ovinku je zelo kratka, saj do zaščitne ograje ni veliko prostora. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je cona, kjer se je ponesrečil Salom, popolnoma asfaltna in niti centimeter peščena.

"Dirkači smo se strinjali s takšno rešitvijo. Nismo pričakovali, da se bo motor znašel pred dirkačem," je za crash.net povedal Marc Marquez.

Karavana MotoGP je izgubila srčnega voznika. | Foto: Karavana MotoGP je izgubila srčnega voznika.

Luis je silovito treščil v svoj motor in obležal

Salom je hude poškodbe dobil, potem ko je silovito treščil v svoj motor, ki je pred tem priletel v zaščitno ograjo. Če bi Luis priletel v zaščitno ograjo sam, bi skoraj zagotovo odkorakal s kraja nesreče. Če bi bila izletna cona daljša, bi morda zgrešil motor ali pa bi ga zadel z bistveno manjšo hitrostjo. A to so samo če-ji, ki Saloma ne morejo oživeti.

Bi dirkač preživel v primeru peščene izletne cone?

Bi Luis preživel, če bi bila izletna cona peščena? Zagotovo bi takšna podlaga upočasnila tako motor kot tudi njega. A Franco Uncini, ki je pri Mednarodni motociklistični zvezi glavni odgovorni za varnost, je izpostavil dejstvo, da je lahko v primeru, ko dirkač ostane na motorju in skuša uporabiti zavore, peščena izletna cona še nevarnejša.

Analiza telemetrije in videoposnetki so zanikali predvidevanja Valentina Rossija, da je šlo za okvaro motorja, in navajanje očividca nesreče, da je Salom hotel skočiti z motorja in da je končal med motorjem in zaščitno ograjo.

Ne spreglejte