Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
24. 4. 2012,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

McLaren Red Bull Mark Webber Michael Schumacher Lewis Hamilton

Torek, 24. 4. 2012, 13.42

8 let

"Prvenstvo bolj zanimivo, kot bi želeli"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bomo na peti dirki v Barceloni dobili še petega zmagovalca? Za navijače je nepredvidljivost letošnje sezone super, za ekipe ne. "Prvenstvo je mnogo bolj zanimivo, kot bi si želel."

Še enkrat ponovimo: štiri dirke, štirje zmagovalci iz štirih ekip, osem dirkačev na stopničkah, po vsaki dirki nov vodilni v seštevku. Izpostaviti velja še: deževno Malezijo je z nekonkurenčnim Ferrarijem osvojil Fernando Alonso, Nico Rosberg je na Kitajskem zmagal prvič, Mercedes pa prvič po letu 1955, Sergio Perez (Sauber) je postal prvi Mehičan po 41 letih s stopničkami, Sebastian Vettel se je z Red Bullom v nedeljo na zmagovalni oder vrnil po petih dirkah, Romain Grosjean (Lotus) je po letu 1998 med najboljše tri vrnil Francijo. Edino, kar je letos predvidljivo: četrta mesta Marka Webbra (Red Bull) in nepredvidljive dirke zaradi Pirellijevih pnevmatik.

Res izjemna sezona. Vsaj za gledalce. Za dirkače in moštva malo manj. "Prvenstvo je mnogo bolj zanimivo, kot bi si želel," je po VN Bahrajna priznal šef McLarna, Martin Whitmarsh. Njegov varovanec Lewis Hamilton je bil na prvih dveh dirkah na prvem štartnem položaju, a ima le tri tretja mesta in osmo mesto. Britanec je glavni kandidat za petega zmagovalca leta. A ni edini. Tu so še Michael Schumacher (Mercedes), Webber in Kimi Räikkönen (Lotus), na kakšni deževni dirki pa lahko preseneti Perez.

McLaren mora vrniti udarec, saj potenciala najhitrejšega dirkalnika še niso izkoristili. V nedeljo so v Bahrajnu na nastavitvah naredili veliko napako. "Naš ritem je bil na dirki tudi do sekundo počasnejši kot v petek. Sekunda je izguba 30, 40 odstotkov potisne sile k tlom. Nismo kar naenkrat izgubili toliko 'downforcea'! Pnevmatike so zelo zahtevne. Če jih uspeš ogreti na optimalno temperaturo, si odličen, sicer pa v težavah," poudarja Whitmarsh. Pa vendarle: evropske dirke ne bodo tako zelo nepredvidljive, saj imajo moštva za te steze do potankosti naštudirane nastavitve, pa tudi Pirellijeve pnevmatike ne bo tako trpele.

"V formuli 1 ne smeš počivati na lovorikah. Te štiri dirke so bile vse zelo različne. Le kdo ve, kaj se bo zgodilo na naslednji? Ta manjko predvidljivosti je zanimiv vsaj za navijače," zaključuje Whitmarsh. Težko torej že čakamo VN Španije v Barceloni med 11. in 13. majem!

Ne spreglejte