Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 9. 2008,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 25. 9. 2008, 20.35

8 let

Prva nočna dirka v zgodovini F1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mala bogata mestna državica v jugovzhodni Aziji bo prizorišče zgodovinske dirke formule ena. Ulice Singapurja bodo namreč gostile prvo nočno preizkušnjo najhitrejšega avtomotošporta.

Velika nagrada Singapurja bo potekala na novi ulični stezi okoli zaliva Marina. Objava, da bo na koledar svetovnega prvenstva formule ena uvrščen tudi Singapur je v javnost prišla meseca maja leta 2007, lastniki F1 Formula One Managment na čelu z Bernijem Ecclestonom ter singapurski podjetnik Ong Beng Sang in Turistična zveza Singapurja pa so sklenili pogodbo za pet let.

Nočni termin za dirko v Aziji je premišljen, saj si bodo ljubitelji formule ena v Evropi preizkušnjo lahko v živem prenosu ogledali v "normalni" uri. Po lokalnem času bo štart dirke ob 20. uri, sobotne kvalifikacije celo ob 22. uri, pri nas pa bo takrat ura šele 14., oz. 16. popoldne. Tudi lokalni navijači se zaradi nekoliko nenavadnega termina ne bodo pritoževali, saj bodo postali del zgodovine tega športa, regija pa si obeta tudi pozitivne ekonomske učinke.

Z močnim osvetlitvenim sistemom bodo na ulicah Singapurja poskušali poustvariti dnevne razmere, odveč pa je dodati, da bodo organizatorji obenem poskrbeli za kar največjo varnost dirkačev in gledalcev. Nekaj več kot petkilometrska steza obeta spektakel kot ga še ni bilo, v živo na tribunah pa si bo dirko lahko ogledalo prek 80.000 ljudi.

Steza ima 23 ovinkov, dirkalniki pa naj bi dosegali hitrosti okoli 290 km/h, a za dirkače je Singapur popolna neznanka. Po Valencii je Singapur namreč druga debitantska steza sezone 2009 in dirkači so lahko prizorišče predčasno nekoliko spoznali le prek računalniških igric in simulatorjev.

Po simulacijah naj bi dirkači stezo prevozili v približno 1 minuti in 45 sekundah, najbolj pa bodo obremenjene pnevmatike, ker bo povsem nova steza najbrž še zelo spolzka. Zaradi številnih ovinkov in predvsem kratkih ravnin med njimi naj bi trpele tudi zavore, ki jih bo problem hladiti, v moštvih pa se bodo morali pripraviti tudi na časovno razliko. Že tako zahtevno preizkušnjo lahko še oteži morebiten dež.

Ne spreglejte