Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2008,
20.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 20.53

8 let

Obeta se še ena razburljiva sezona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo se v Melbournu v Avstraliji začenja že 59. sezona svetovnega prvenstva formule ena. Naslov prvaka brani Finec Kimi Räikk'onen, ki tudi letos velja za favorita.

Po razburljivi sezoni 2007, v kateri ni manjkalo napetih obračunavanj tako na stezah, kot tudi v zakulisju – za največji delež pri slednjem so poskrbeli v McLarnu z vohunsko afero, ki jih je stala 100-tih miljonov ameriških dolarjev kazni in odvzema vseh točk konstruktorskega prvenstva in z nenehnimi napetostmi med njihovima dirkačema Lewisom Hamiltonom in Fernandom Alonsom -, tudi v letu 2008 najbrž ne bo manjkalo adrenalina. Prva preizkušnja pa bo že tradicionalno v Avstraliji, tokrat zgodaj zjutraj ob 5. uri in 30 minut po srednjeevropskem času.

Formulo ena se z novim pravilnikom trudi narediti čim bolj zanimivo in obenem kar se da poceni tudi Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), a vsa pozornost bo nazadnje vendarle namenjena dirkačem.

V ekipah je prišlo do nekaterih zanimivih sprememb. McLaren Mercedes je zapustil dvakratni svetovni prvak, Fernando Alonso, ki se je preselil nazaj k Renaultu, s francoskega moštva pa je v obratno smer odpotoval mladi finski up Heikki Kovalainen. Flavio Briatore je odslovil veterana Giancarla Fisichello (mesto je našel v novem moštvi Force India) in poleg Alonsa priložnost ponudil debitantu Nelsonu Piquetu mlajšemu. Brazilec, sin trikratnega svetovnega prvaka iz sezon 1981, 83 in 87, pa ni edini novinec v karavani F1.

Prvič se bodo namreč v najmočnejši konkurenci na svetu pomerili tudi Francoz Sebasitien Bourdais (Toro Rosso), štirikratni prvak severnoameriške serije CART in Japonec Kazuki Nakajima (Williams). Po desetih sezonah je formulo ena zapustil še mlajši Schumacher, Ralf, ki mi pri Toyoti niso podaljšali pogodbe, nekaj večjih sprememb pa so doživeli tudi vodstveni kadri ekip. Ferrarija tako letos ne bo vodil Francoz Jean Todt, ki ga je nadomestil domači strokovnjak Stefano Domenicali, Hondi pa bo poveljeval Ross Brawn, ki je bil eden od najpomembnejših igralcev v zlati Ferrarijevi eri Michael Schumacherja.

Omenjeni sedemkratni svetovni prvak je pozimi Scuderii večkrat priskočil na pomoč pri testiranjih, in prav Ferrari je nekakšen neuraden zmagovalec zimskega pripravljalnega obdobja, v katerem so se izkazali s hitrostjo, po nekaj začetnih težavah pa naj bi popravili tudi zanesljivost bolida F 2008. Vse kaže, da bo tudi letos rdečim kos le McLaren pri katerem lahko sedaj vse karte stavijo na Lewisa Hamiltona, ki mu je lani do zgodovinskega dosežka v krstni sezoni zmanjkala zgolj točka. BMW Sauber, ki že nekaj časa napoveduje naskok na vrh, bržkone za to še nima realnih možnosti, prav tako pa lov prave forme čaka Renault, ki bo težave s prilagajanjem na pnevmatike Bridgestone (tudi letos edini opremljevalec F1) lažje premagoval z izkušnjami ambicioznega Oviedčana.

V koledarju sta v sezoni 2008 dve veliki spremembi: poleg Monte Carla bosta še dve novi ulični dirki (Singapur in Valencia). V Singapurju bodo poskrbeli še za eno premiero v formuli 1, prvo nočno dirko pod reflektorji.

Ne spreglejte