Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 10. 2020,
13.57

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Joan Mir Franco Morbidelli MotoGP

Nedelja, 25. 10. 2020, 13.57

3 leta, 6 mesecev

Motogp, VN Teruela

Morbidelli najboljši v Alcanizu, Mir še povečal skupno vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Franco Morbidelli | Franco Morbidelli je ugnal vso konkurenco. | Foto Reuters

Franco Morbidelli je ugnal vso konkurenco.

Foto: Reuters

Italijan Franco Morbidelli (Yamaha SRT) je zmagovalec motociklistične dirke za VN Teruela v španskem Alcanizu v elitnem razredu motoGP. Na drugem in tretjem mestu sta preizkušnjo končala dirkača Suzukija Španca Alex Rins in vodilni v SP Joan Mir.

V tej sezoni je postalo že kar običajno, da se na vrhu stopničk dirkači menjajo zelo pogosto, saj je bilo različnih zmagovalcev že osem. Morbidelli pa je prvi po Francozu Fabiu Quartararoju, ki ima več kot eno zmago, potem ko je bil najboljši že v Misanu.

Danes sotekmovalec Francoza, dolgo vodilnega v SP, ni delal napak in je zasluženo privozil do zmage. Sanje o njej pa so se hitro končale za Takaakija Nakagamija, presenetljivega zmagovalca sobotnih kvalifikacij. Japonec iz ekipe Honda LCR je bil prvi dirkač iz te države po letu 2004 s "pole positionom" v elitnem razredu, toda priložnost je hitro zapravil, saj je že po nekaj zavojih naredil napako in zdrsnil v pesek. Franco Morbidelli slavi drugo zmago sezone. | Foto: Reuters Franco Morbidelli slavi drugo zmago sezone. Foto: Reuters

Morbidelli je tako prišel do vodstva, za njim pa sta bila kot najhujša tekmeca oba Suzukija. Miru bi še kakšna dodatna točka v boju za skupno zmago prišla prav, toda po skromnih kvalifikacijah in le 12. izhodišču je bilo tretje mesto tokrat maksimum.

Spet pa ni imel najboljšega dne Quartararo; bil je daleč od najboljših treh in je na koncu iztržil le deveto mesto. A je dobil vsaj nekaj točk in še ostaja v boju za naslov, medtem ko je mlajši brat poškodovanega svetovnega prvaka Marca Marqueza po dveh dobrih predstavah in dveh drugih mestih na zadnjih dveh dirkah tokrat tudi končal predčasno. Kazalo mu je sicer dobro, saj je v zadnji del vstopil kot četrti za najhitrejšo trojico, potem pa je deset krogov pred koncem tudi on naredil napako in odstopil.

Njegovo mesto pod zmagovalnim odrom je prevzel rojak Pol Espargaro, peti je bil Francoz Johann Zarco, šesti Portugalec Miguel Oliveira, sedmi pa kot najboljši tovarniški voznik Yamahe Maverick Vinales.

Mir še povečal skupno prednost

Tako je tudi on izgubil nekaj točk v boju za letošnji naslov prvaka. Kljub najnižji zmagovalni stopnički je bil tako lahko Mir povsem zadovoljen, saj je še povečal naskok v skupnem seštevku. Zdaj ima 14 točk prednosti pred danes Quartararojem in 19 pred Vinalesom (137-123-118).

Na drugem in tretjem mestu sta preizkušnjo končala dirkača Suzukija Španca Alex Rins in vodilni v SP Joan Mir. | Foto: Reuters Na drugem in tretjem mestu sta preizkušnjo končala dirkača Suzukija Španca Alex Rins in vodilni v SP Joan Mir. Foto: Reuters

Še večji zaostanek pa ima zdaj Andrea Dovizioso, Ducatijev dirkač si je danes privoščil zelo povprečno predstavo in le s 13. mestom zdaj v SP zdrsnil na peto (109), prehitel ga je tudi današnji zmagovalec Morbidelli (112), Rins pa je v Alcanizu z zmago prejšnji teden in današnjim drugim mestom tudi še v igri za skupno zmago (105).

"Dobra dirka je bila, glede na to, da sem začel z 12. mesta. Dal sem vse od sebe, a tistih pred sabo nisem mogel prehiteti. Vseeno je tole tretje mesto kot zmaga, pomembno je, da sem spet na stopničkah," je dejal Mir.

Prvenstvo sicer tako pred zaključnimi dirkami nikakor še ni odločeno. Prvo šesterico loči 32 točk, dosegljivih pa je še največ 75, saj so do konca še tri dirke; najprej dve na dirkališču Ricardo Tormo v Valencii (prva 8. novembra), zadnja pa 22. novembra v portugalskem Portimau.

Lowes zmagovalec moto2 v Alcanizu

Britanec Sam Lowes je zmagovalec dirke razreda moto2 na preizkušnji svetovnega prvenstva v motociklizmu v španskem Alcanizu. Drugi je bil Italijan Fabio di Giannantonio, tretji pa njegov rojak Enea Bastianini.

Lowes je s tretjo zaporedno zmago tudi prevzel vodstvo v seštevku sezone, kjer ima zdaj 178 točk, na drugem mestu je s 171 doslej vodilni Bastianini.

Masia do druge zmage v nizu v moto3

V razredu moto3 je zmagal Španec Jaume Masia (Honda). Na istem prizorišču je Masia slavil že pred tednom dni, ko je bila tam VN Aragonije. Drugi je bil tokrat Japonec Ayumu Sasaki (KTM) z 0,051 sekunde zaostanka, tretji pa njegov rojak Kaito Toba (KTM, +0,152).

Španec Albert Arenas (KTM), ki po 12 dirkah SP vodi v skupnem seštevku sezone, je bil četrti, zaostal je 0,296 sekunde.

MotoGP:

1. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha SRT) 41:47,652
2. Alex Rins (Špa/Suzuki)               + 2,205
3. Joan Mir (Špa/Suzuki)                  5,376
4. Pol Espargaro (Špa/KTM)               10,299
5. Johann Zarco (Fra/Ducati Avintia)     12,915
6. Miguel Oliveira (Por/KTM Tech3)       12,953
...

SP skupno (11):

1. Joan Mir (Špa)                137
2. Fabio Quartararo (Fra)        123
3. Maverick Vinales (Špa)        118
4. Franco Morbidelli (Ita)       112
5. Andrea Dovizioso (Ita)        109
6. Alex Rins (Špa)               105
...

 

Moto2:

1. Sam Lowes (VBr/Kalex)              39:27,645
2. Fabio Di Giannantonio (Ita/SpeedUp)  + 8,425
3. Enea Bastianini (Ita/Kalex)           10,871
...

SP skupno (12):

1. Sam Lowes (VBr/Kalex)         178
2. Enea Bastianini (Ita/Kalex)   171
3. Luca Marini (Ita/Kalex)       155
...

 

Moto3:

1. Jaume Masia (Špa/Honda)            37:44,602
2. Ayumu Sasaki (Jap/KTM)               + 0,051
3. Kaito Toba (Jap/KTM)                   0,152
...

SP skupno (12):

1. Albert Arenas (Špa/KTM)       157
2. Ai Ogura (Jap/Honda)          138
3. Celestino Vietti (Ita/KTM)    137
...

Preberite še:

Takaaki Nakagami
Sportal Prvi pole-position za Japonca
Alex Rins
Sportal Rins zmagovalec Alcaniza, Alex Marquez spet drugi
Ne spreglejte