SiolNET. Sportal Avtomotošport
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mosley ostaja na čelu FIA

2

termometer

 | Foto:
Kako vpliven je Max Mosley, predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), je danes dobilo novo potrditev.

Po objavljenem spolnem škandalu, ko so mu vsi napovedovali konec kariere, so o usodi slednjega odločali člani FIA z glasovanjem. Za 68-letnega Britanca so glasovali 103 od 177 članov, tako da bo Mosley na čelu FIA ostal do konca mandata.

Mosley bo tako končal svoj sedanji mandat, že četrtega na vrhu FIA, oktobra 2009. Že pred izbruhom neprijetnega škandala je 68-letni Britanec dejal, da ne namerava kandidirati še petič.

A odločitev večine članov - nezaupnico Mosleyju je podalo 55 delegatov, nekaj glasovnic pa je bilo neveljavnih - lahko povzroči razdor v krovni avtomobilski organizaciji. Ena najvplivnejših in največjih članic, nemški ADAC, je takoj po glasovanju prekinila sodelovanje s FIA, nizozemska avtomobilistična zveza pa je manjše članice obtožila, da so za Mosleyja glasovale v zameno za finančne ugodnosti.

"Težko je reči, vendar je v igri precej denarja. Če si deležen kakšnega kosa pogače, je to lahko zelo prijetno. Ne bom rekel, da gre za korupcijo, toda če pogledate, kakšno kazen je dobil McLaren, gre za veliko denarja. In če dobiš del tega, boš težko zavrnil ljudi, ki te hranijo na takšen način," je dejal predstavnik nizozemske zveze Guido Van Woerkom. Glasovanje je bilo sicer tajno, a poleg nemške in nizozemske zveze so svoj glas proti predsedniku potrdili še v nekaterih večjih zvezah; proti Mosleyju so tako glasovali še Američani, Japonci, Francozi, Španci in Avstralci. Predsednik ameriške avtomobilske zveze (AAA) Robert Darbelnet pa je namignil, da bi morda morali razmisliti tudi o ustanovitvi druge podobne organizacije: "Mislim, da takšno obnašanje ni primerno za organizacijo, ki predstavlja milijone avtomobilistov."

Afera z Mosleyjem je izbruhnila konec marca, ko je časnik News of the World poročal, da je predsednik FIA najel pet prostitutk in svojo večurno zabavo tudi posnel. V filmu, deli katerega so hitro prišli v javnost, je prvi mož FIA med drugim nastopal v uniformi nacističnega častnika in s strogimi vojaškimi ukazi v nemškem jeziku nadzoroval dekleta, ki so nosila jetniške uniforme. Prav ta del Mosleyjeve avanture je bil tudi najbolj sporen (njegov oče je bil v tridesetih letih prejšnjega stoletja vnet zagovornik nacizma) in temelj za zahtevo po glasovanju o zaupnici, ki pa jo je predsednik FIA danes na skupščini FIA v Parizu uspešno prestal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin