Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
30. 11. 2011,
17.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 30. 11. 2011, 17.24

8 let, 5 mesecev

McLaren: Zraven smo. Moramo napasti.

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Šokantna zima, slab začetek sezone, nato šest zmag in ob koncu skoraj enakovredni Red Bullu. To je bila McLarnova sezona 2011. Zdaj napovedujejo: "Napasti moramo".

Pregled sezone 2011 nadaljujemo z ekipo McLaren Mercedes, ki je drugo leto zapored končala kot podprvak. Kljub šestih zmagam (eni več kot lani) so naredili korak nazaj ali bolje Red Bull je naredil večji korak naprej. Osvojili so 43 točk manj kot lani. Če so lani za prvaki zaostali za 44 točk, so letos za 153. Težava se skriva v zimskem razvoju dirkalnika. Zadnjih nekaj sezon McLaren začenja z zaostankom, nakar tekom leta uspešno izboljšuje dirkalnik in tako pride do nekaj tolažilnih zmag oziroma do jeseni ostaja v igri za naslov.

Letos so tako na prvih devetih dirkah zmagali le dvakrat, lani so bili s štirimi zmagami v prvi polovici sezone nekoliko boljši, predlani pa so na uvodnih devetih dirkah ostali brez ene same zmage. Ker to zimo FIA ne uvaja večjih tehničnih sprememb, ima ekipa iz Wokinga nekaj več upanja za sezono 2012. Če so bili na zadnjih dirkah skorajda enakovredni Red Bullu, bi v teoriji morali biti tudi na začetku naslednje sezone. Tako bi se prvič po sezoni 2008, ko so postali prvaki z Lewisom Hamiltonom, spet lahko resneje konkurirali za naslov.

"Red Bull je letos naredil odličen posel, tako v hitrosti kot vzdržljivosti dirkalnika, a to se lahko spremeni. Zraven smo. Imamo dva prvaka. V zadnjih dveh sezonah smo izgubili nekaj forme, zato moramo napasti," poziva vodja McLarna, Martin Whitmarsh. Britanska ekipa že nekaj tednov resno dela na novem dirkalniku. "Prejšnji teden smo imeli prvi sestanek razvojnega oddelka. Naredili smo korak naprej. S sestanka sem prišel z zelo dobrim občutkom. Na tak način moramo nadaljevati vso zimo." Minula se jim ne sme ponoviti, poudarja Whitmarsh: "Imeli smo šokantno zimo, najbrž najslabšo v zgodovini. Nismo bili dovolj konkurenčni, prvo dirko v Avstraliji sploh nismo opravili testiranja dirkalnika za dolžino celotne dirke. Tako se sezone ne začne. Upam, da smo se iz tega nekaj naučili." Glavna težava je bila radikalna zasnova izpuha, ki jim je vzela več tednov, nakar takšnega izpuha zaradi neučinkovitosti sploh niso uporabljali.

Drugi minus McLarna v minuli sezoni je bil dirkač, ki bi moral biti njihova številka 1 – Lewis Hamilton. Če je Jenson Button zbral 56 točk več kot lani, je njegov mlajši kolega končal s 13 točkami manj kot v sezoni 2010. Ko ni bil v vodstvu, je dirkal preveč agresivno, brezglavo, večkrat se je zapletel s Felipejem Masso (Ferrari), v Montrealu pa je trčil celo v Buttna. Obenem ni bil pri stvari še zaradi težav v zasebnem življenju. A na tistih nekaj dirkah, ko je vodil in jih nato tudi zmagal, je dokazal, da je še vedno dirkač, ki je leta 2008 postal prvak.

Whitmarsh tako še naprej verjame v oba, pa čeprav so pogodbo podaljšali le z Buttnom, s Hamiltonom pa še ne: "Prepričan sem, da bosta oba dirkača naslednje leto v dobri formi." Lewis Hamilton je z zmago na predzadnji dirki v Abu Dabiju začel novo poglavje v karieri: "Vesel sem, da je sezone konec. Bila je zelo, zelo dolga. Zdaj potrebujem sprostitev, naslednje leto pa bom napadel."

Ne spreglejte