Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 3. 2008,
20.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 30. 3. 2008, 20.25

8 let

Matej Žagar na sedmi zaporedni naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stadion Matije Gubca v Krškem je bil uvodno prizorišče letošnje sezone v speedwayu. S prvo dirko skupnega DP Slovenije, Avstrije in Hrvaške so dirkači zaorali ledino v izjemno zanimivo sezono.

Prav na vrhu sicer ni sprememb, saj je branilec naslova Matej Žagar z zmago napovedal boj za sedmo zaporedno državno krono. Sodeč po prikazanih vožnjah v Krškem in napetih bojih, ki jih je spremljalo dobrih 2000 gledalcev, se je po zimskem premoru konkurenca povečala, vozniki pa so tudi kakovostno napredovali. Dve dodatni vožnji za mesta na stopničkah v skupini A sta le en odraz hudih bojev na 387 metrov dolgem ovalu.

Vse tri stopničke slovenske

Vse se je začelo že v prvi vožnji, za katero so bili mnogi mnenja, da bo odločilna za razvrstitev na stopničkah. Po odličnem startu iz notranje pozicije jo je dobil domači veteran Izak Šantej, ki je na novem motorju italijanske znamke GM napovedal boj za zmago. Za njim sta namreč zaostala glavna favorita Hrvat Jurica Pavlic in branilec naslova Ljubljančan Matej Žagar. V nadaljevanju je Šantej nizal zmago za zmago in vse je že kazalo, da bo na koncu brez težav stopil na najvišjo stopničko.

V predzadnjem nastopu pa mu je v zadnjem krogu zatajil uplinjač, zaradi katerega je po vodstvu ostal brez goriva, s tem pa tudi brez točk in končne zmage. Pred zadnjimi štirimi vožnjami je bil tako v vodstvu Ljubljančan Jernej Kolenko, ki pa je v zadnjem nastopu klonil prav proti Šanteju, ki se je z zadnjo zmago vrnil v boj za stopničke, medtem ko sta se s tem po točkah izenačila klubska kolega Žagar in Kolenko. Zadnja vožnja na dirki je bil tako njun boj za prvo mesto, ki ga je po več menjavah v vodstvu na koncu v svoj prid odločil aktualni državni prvak Žagar. Še pred tem pa je Izak Šantej z zmago nad Pavlicem poskrbel, da so na vse tri stopničke stopili slovenski vozniki.

Pred naslednjo dirko, ki bo že v soboto v avstrijskem Natschbachu, ima tako Žagar v prvenstvu, ki bo štelo skupno štiri dirke, že tri točke prednosti pred prvim zasledovalcem Kolenkom. Z razpletom se je tako odločila tudi dilema o tem, kdo od slovenskih voznikov naj bi dobil posebno povabilo za nastop na dirki za VN Slovenije, ki bo 26. aprila v Krškem. AMD Krško je predlagalo zmagovalca uvodne dirke državnega prvenstva, Avto moto zveza Slovenije pa Mateja Žagarja, ki je tako na najlepši način odločil v svoj prid.

Žagar najboljši na sončni strani Alp

"Veseli me, da se je sezona pričela z zmago. Kljub temu, da sem imel slabe startne pozicije, sem z bojem dokazal, da sem še vedno najboljši na sončni strani Alp," je povedal zmagovalec in dodal: "Izkazalo pa se je tudi to, da moje češke Jawe še vedno konkurirajo italijanskim GM-jem, ki jih ima po novem tudi vsa konkurenca, ki se je uvrstila za menoj."

V skupini B je Aleš Kraljič doživel hujši padec. Voznik AMTK Ljubljana, ki se je na steze vrnil po dveh letih premora, si je namreč v prvem nastopu ob padcu poškodoval tri vretenca in bo po prvih napovedih moral počivati vsaj tri mesece.

Ne spreglejte