SiolNET. Sportal Avtomotošport
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Leta 2010 tudi omejitev proračunov

4

termometer

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je v torek predstavila idejo, da bi moštva formule ena v sezoni 2010 prostovoljno omejila svoje proračune.

Ekipam, ki bodo na sezono zapravila manj kot 30 milijonov funtov (32,3854 milijona evrov) bo omogočena popolna svoboda pri iskanju tehničnih rešitev. Ostala moštva, ki se za nekakšen "salary cap" ne bodo odločila pa se bodo morala podrejati strogemu tehničnemu pravilniku FIA. S tem naj bi se še zmanjšala razlika med bogatimi in revnimi, slednjim pa naj bi bilo omogočen enakovreden boj za zmage.

"Pri tehničnih svoboščinah ekip z omejenim proračunom bodo od časa do časa potrebne prilagoditve, s katerimi bomo poskrbeli, da bodo razmerja med njimi in moštvi z neomejenim proračunom ostala enaka, za slednje pa se pravila ne bodo spreminjala," so v izjavi za javnost sporočili iz Fie.

Proračunska meja 30-ih milijonov funtov vsebuje tudi plače dirkačev, oziroma kot je razložil predsednik Fie Max Mosley: "V tem znesku je všteto vse razen bivalnikov ekipe in morebitnih kazni ali prispevkov, ki jih zahteva FIA. Tudi plače dirkačev in vodilnih ljudi moštev."

In kakšne naj bi bile te tehnične svoboščine? "Drugačno, a standardno podvozje, stabilizatorji s premikajočimi se elementi, brez omejitve vrtljajev, nobenih omejitev pri razvoju motorja, nobenih omejitev pri materialih, testiranjih, uporabi simulatorjev in vetrovnika …," pojasnjuje Mosley.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin