Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jack Brabham

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 9.29

8 let

Legenda Black Jack, počivaj v miru!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V 88. letu starosti je umrl sir Jack Brabham, trikratni svetovni prvak formule 1, ki je postavljal mejnike v vrhu avtomotošporta in Avstralce spravil na svetovni dirkaški zemljevid.

Jack Brabham je sanjal o tem, da bi postal pilot, zato se je z 18 leti med drugo svetovno vojno pridružil avstralskim zračnim silam. A njegovi nadrejeni so takoj opazili njegove strojniške vrline in mu zaupali službo mehanika. Po vojni je odprl svojo mehanično delavnico in se kmalu zatem vrgel v dirkanje na blatnih ovalih po Avstraliji, kjer je pobiral zmage in naslove prvaka. Zaradi njegovih temnih las, brezkompromisnega pristopa do dirkanja in tihe narave so mu hitro nadeli vzdevek Black Jack.

Sredi petdesetih let se je preselil v Evropo ter se preizkusil v cestnem dirkanju. V formuli 1 je ognjeni krst doživel leta 1955 s cooperjem na Veliki nagradi Velike Britanije v Aintreeju. Prvo zmago je pobral leta 1959 na prvi dirki sezone, v slovitem Monte Carlu. Velika zmaga pa je pomenila tudi začetek dveh izjemno uspešnih sezon. Istega leta je kot prvi Avstralec osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka formule 1. Prvo lovoriko si je s cooperjem zagotovil na nepozaben način: ker mu je v finišu zadnje dirke v ameriškem Sebringu zmanjkalo goriva, je zadnja dva ovinka svoj dirkalnik porival do cilja.

Leta 1960 si je s cooperjem pridirkal drugi zaporedni naslov prvaka in potrdil svoj status enega izmed najbolj nadarjenih dirkačev svoje generacije. Dve leti pozneje je ustanovil svoje moštvo in z njim leta 1966 pobral tretji naslov svetovnega prvaka, pri svojih 40 letih. To je bil edinstven dosežek v zgodovini formule 1, saj niti pred Jackom Brabhamom niti po njem nobenemu dirkaču ni uspelo osvojiti naslova svetovnega prvaka z lastnim dirkalnikom. Brabhamov moštveni kolega Novozelandec Denny Hulme 1967 je z novim naslovom nadgradil Jackov uspeh. To je bilo leto, ko je Brabhamova ekipa osvojila tudi drugi zaporedni konstruktorski naslov.

Jack Brabham je leta 1970 po 16 letih dirkanja čelado obesil na klin, v Južni Afriki pa je osvojil še svojo zadnjo, 14. zmago v formuli 1. Zdajšnjemu šefu formule 1 Bernieju Ecclestonu je prodal svoje moštvo, se popolnoma umaknil iz tega športa in se vrnil v rodno Avstralijo.

Ecclestone je obdržal ime moštva, Brazilec Nelson Piquet pa je z brabhamom leta 1981 in 1983 osvojil še dva naslova svetovnega prvaka. V formuli 1 se je preizkusil tudi mlajši Jackov sin David (1990 in 1994), a ni nikoli zmagal.

Jack Brabham je postal prvi človek, ki je od britanske kraljice prejel viteški naslov sir za zasluge v avtomotošportu.

Ne spreglejte