Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 4. 2008,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 6. 4. 2008, 9.41

8 let

Kolenko prehitel Žagarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jernej Kolenko (AMTK Ljubljana) je zmagal na sobotni drugi dirki skupnega državnega prvenstva Slovenije, Hrvaške in Avstrije v speedwayu.

V avstrijskem Natschbachu je prehitel Hrvata Jurico Pavlica in klubskega sotekmovalca, državnega prvaka Mateja Žagarja ter po dveh dirkah od štirih prevzel skupno vodstvo. Drugo dirko skupnega državnega prvenstva posameznikov Slovenije, Hrvaške in Avstrije si bo še posebej zapomnil veliki zmagovalec Jernej Kolenko; 25-letni član AMTK Ljubljana je namreč prvič v karieri deklasiral vsa zveneča imena in si brez izgubljene točke privozil drugo zmago na dirkah državnega prvenstva v karieri. Za njim so se zvrstili favorizirana Hrvat Jurica Pavlic ter najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar. Krčan Izak Šantej tokrat ni nastopal tako zanesljivo kot pred enim tednom na domačih tleh. Na avstrijskem ovalu se je moral zadovoljiti le z nehvaležnim četrtim mestom.

Žagar pred dirko prepričan v rekord

Še pred dirko je Žagar napovedoval, da mu proga ustreza in je bil prepričan, da lahko pade celo rekord tega ovala. A to ni uspelo ne njemu ne kateremu drugemu vozniku, po sprva dokaj enoličnih vožnjah, v katerih ni bilo veliko prehitevanj, pa je druga polovica dirke izpolnila vsa pričakovanja. Vse se je vrtelo okrog glavne zvezde Mateja Žagarja, do lani celo voznika serije Speedway Grand Prix. Za tekmece je zmaga proti njemu pomenila dokaz dobre pripravljenosti in najprej je to v 15. vožnji uspelo Hrvatu Pavlicu, kasneje pa je v poslastici dneva, 19. vožnji, z zmago enega svojih največjih uspehov potrdil še Kolenko. Na startu je stal na povsem zunanji strani in z odlično reakcijo dobesedno odletel iz startnega položaja. Po zunanji strani je prehitel tako Žagarja kot Izaka Šanteja ter v drugi zavoj zapeljal kot vodilni. Žagar mu je tesno sledil in v naslednjih krogih poizkušal vse, da bi ga prehitel, a Kolenko je bil enostavno hitrejši.

Žagar: Po sedmi naslov

"Mojemu motorju je enostavno zmanjkalo nekaj moči in hitrosti. Le malo, a dovolj, da nisem uspel prehiteti Kolenka," je dejal Žagar, ki ni bil preveč razočaran, kljub temu pa se je zavedal, da ga čaka še težka naloga v drugi polovici prvenstva: "Zdaj za Kolenkom zaostajam za dve točki. Ni veliko, a moral se bom zelo potruditi za svoj sedmi naslov." Kolenko pa je zato prav žarel: "Dokazal sem, da zmorem, da sem dobro delal in dozorel v voznika, ki lahko premaga tudi voznika Žagarjevega kalibra. Mnogi so menili, da se ga bojim in ne upam prehiteti, a z dobrim delom sem dozorel, da sem danes sposoben tudi tega in upam, da še česa večjega," je Kolenko obljubil po eni največjih prelomnic v karieri.

Zanimivo je, da so prav vsi štirje najboljši vozniki hitro pospravili svoje motorje in brez slavja in zabave po dirki odpotovali na Poljsko, kjer je vse čakala prva letošnja dirka v profesionalni poljski ligi. DP se bo nadaljevalo čez teden dni s preizkušnjo v hrvaškem Prelogu.


Izidi:

1. Jernej Kolenko (AMTK Ljubljana) 15 točk, 2. Jurica Pavlic (Hrv) 14, 3. Matej Žagar (AMTK Ljubljana) 13, 4. Izak Šantej (AMD Krško) 12, 5. Manuel Hauzinger (Avt), 6. Denis Štojs (ST Lendava) oba 9, 7. Aleksander Čonda (AMD Krško), 8. Maks Gregorič (AMTK Ljubljana) oba 8 ... 11. Matija Duh (AMD Krško) 5, 19. Matic Voldrih (AMTK Ljubljana), 22. Aljoša Remih (AMD Krško)

Ne spreglejte