Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
3. 5. 2008,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 3. 5. 2008, 13.23

8 let

Karavana MotoGP v Šanghaju

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Četrta dirka svetovnega motociklističnega prvenstva bo morebiti postregla s četrtim letošnjim zmagovalcem, potem ko so na uvodnih treh VN slavili trije različni dirkači.

In to s tremi različnimi motorji: v Dohi je zmagal Ducatijev Stoner, v Jerezu Hondin Pedrosa, v Estorilu pa Yamahin Lorenzo. Je sedaj na vrsti Rossi? Nekaj je gotovo: na Kitajskem se bo nadaljevalo veliko rivalstvo med Špancema Lorenzom in Pedroso. Njun letošnji rezultatski izkupiček – 61 točk, 1 zmaga, 1x drugo mesto, 1x tretje mesto – je identičen, kar priča o neverjetno tesni borbi. Za nameček skupaj držita primat v prvenstvu. Lorenzu je uspel sanjski štart v MotoGP karieri. Njegov učinek na kvalifikacijah je 100-odstoten, kar je strahospoštovanja vredno. Aktualni svetovni prvak do 250 ccm je v Šanghaju že zmagal, in sicer lani v četrtlitrski konkurenci. Svoj debi v kraljevskem razredu na kitajski stezi bo skušal kar najbolje odpeljati s še svežo rano na desni roki, potem ko je le dan po prvencu v Estorilu prestal operacijo. Da bi bila stvar še hujša, je na petkovem prostem treningu pred VN Kitajske prekorajžno vzel drugi ovinek, izgubil oprijem in motor ga je vrgel s sedla.

Posledice so bile hude: zlomljena kost v levem gležnju in odrgnjen desni gleženj. Tako so ga morali na kvalifikacijah mehaniki dati na motor in ga vzeti iz njega. Pred dirko bo zagotovo dobil injekcijo proti bolečinam, a to mu bo le zmanjšalo trpljenje in kakšno solzo. A športniki so pač heroji in so sposobni preseči veliko bolečino. Lorenzovo nezavidljivo situacijo najbolj razume Pedrosa, ki je podobno nesrečo doživel leta 2005, ko si je zlomil oba gležnja. Španec ima sicer na Šanghaj lepe spomine, saj je tam leta 2006 pobral prvo zmago v kraljevski konkurenci. Dani bo še zmeraj dirkal brez motorja s pnevmatskimi ventili, ki ga razvijajo na Japonskem. Zanimivo bo opazovati, kako se bo obnašal Hondin klasični motor RC212V na najdaljši ravnini v koledarju, kjer bi se znal odločati zmagovalec dirke.

Španski duo bo imel velikega tekmeca v petkratnem svetovnem prvaku Valentinu Rossiju, ki bo naskakoval prvo letošnjo zmago. Italijan še naprej išče formulo, kako bi svojo Yamaho zlil z novimi Bridgestonovimi gumami. Japonski konstruktor pnevmatik bo v Šanghaj pripeljal povsem novo različico črnega zlata, s katero računajo na kvalitativen preskok. Upati je, da se bo Rossi lahko boril za najvišjo stopničko, saj bo s tem VN še bolj razburljiva. Motivacije mu vsekakor ne manjka: zmagal ni že sedem dirk, kar je njegova najdaljša negativna serija, odkar je doživel prvenec v kraljevskem razredu leta 2000. V Šanghaju je že slavil, se bo zgodovina ponovila? Ducati se trenutno nahaja v rahli krizi, zato je tudi Stoner bil na zadnjih dveh dirkah povsem neprepoznaven. »Ravninski« Šanghaj bi moral Desmosediciju ustrezati, Casey pa bo tam branil tudi lansko zmago. Veliko gre pričakovati tudi od novincev Jamesa Toselanda in Andrea Doviziosa. Svojo računico pa imajo seveda tudi Suzukijev Loris Capirossi, Kawasakijev John Hopkins, Yamahin Colin Edwards in Hondin Nicky Hayden.

Ne spreglejte