Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
1. 9. 2012,
21.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 21.19

7 let, 12 mesecev

Humarju zmaga in mednarodno dokazovanje na reliju Alpi Orientali

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aleks Humar je z brezhibno predstavo opozoril nase v močni italijanski konkurenci, v razvrstitvi državnega prvenstva pa je bilo v Vidmu največ preobratov v diviziji II. Zmagi še za Logarja in Komarja.

V razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva Aleks Humar s škodo fabio S2000 pričakovano ni imel težav in je tudi v Italiji dobil čisto vse hitrostne preizkušnje. Humarja je v okolici Vidma boj zanimal dvoboj z Luco Rossettijem, dvakratnim evropskim prvakom in lanskim zmagovalcem relija. Rossetti je vozil enak dirkalnik in bil prvo ime dirke. Od Humarja je bil odlični dirkač iz Pordenona hitrejši za okrog sekundo na kilometer hitrostne preizkušnje.

"Nisem imel utvar, da bom lahko sledil njegovemu ritmu. Toda zaostanki so bili dokaj majhni, zato sem z njimi zadovoljen. Mojih in njegovih dirkaških kilometrov ni mogoče primerjati. Izgubljal sem na najhitrejših odsekih, ki smo jih vozili v peti in šesti prestavi," je v cilju skrajno tehničnega in zavitega relija razlagal Idrijčan.

Italijanski asfalt nudi veliko več oprijema od slovenskega

Humar je med dirkalniki S2000 zanesljivo osvojil drugo mesto in bil skupno četrti. Zmagal je Porro z nekdanjim tovarniškim ford focusom WRC. Rossetti je vseeno s šibkejšo fabio dobil dve hitrostni preizkušnji.

"Glede na to, da sem prvič z dirkalnikom S2000 vozil na tem reliju, sem bil po eni strani zadovoljen z zaostankom, na drugi pa sem na hitrostnih preizkušnjah izredno užival. Tu lahko resnično avtomobil mečeš iz ovinka v ovinek. Le malo težko se je navaditi na veliko boljši oprijem italijanskega asfalta, česar Slovenci nismo navajeni. Sploh zjutraj sem ves čas prezgodaj zaviral," je nadaljeval Humar.

V diviziji 2 številni odstopi in preobrati

Med Slovenci je bila za Humarjem dolga praznina. Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO9) je odstopil na predzadnji HP, tam je polos ustavila tudi Aljošo Novaka (škoda fabia R2), pred tem je gumo prebil tudi dotlej vodilni v diviziji II Marko Jeram (citroen C2-R2).

"Žal sem pri menjavi gume zlomil še dvigalko in izgubila sva devet minut" je povedal Jeram, ki je do takrat dihal za ovratnik Peljhanu in zanesljivo vodil v svoji diviziji.

Logar je z vožnjo navdušil tudi italijanske gledalce

Vodilni v skupnem seštevku za DP Alan Pajk (citroen C2-R2) je v zaključku relija ostal brez servoojačevalnika volana. Ker na štartu ni bilo Friderika Vajnhandla (zaradi finančnih težav je najbrž končal s sezono), je zmaga v boj za naslov prvaka vrnila Boštjana Logarja (peugeot 206 R3). V diviziji II je bil drugi Pajk. Zaradi zlomljenega nosilca motorja je moral že v uvodu relija odstopiti Matej Grudnik (renault twingo R2).

"Začelo se je slabo, končalo super. Zjutraj nisem slišal sovoznika, zavrtel sem se in ostal brez zavor. V nadaljevanju tega težkega relija pa so imeli več težav moji tekmeci. Super rezultat. Razveselil sem se navijanja italijanskih navijačev na zadnji HP. Očitno so bili zadovoljni z mojo vožnjo," je bil v cilju vesel Logar, ki je v skupni razvrstitvi napredoval na drugo mesto.

V Italiji se je med Logarja in Preka vrnil še Jan Medved s peugeotom 206, ki so ga na začetku relija upočasnile težave s sklopko. Da, prav vsi dirkači so imeli na italijanskem reliju svoje težave.

Oblak in Tavčar s srečo v nesreči

V diviziji I je imel največ smole Matej Oblak (renault clio), ki je pred relijem držal drugo mesto v skupnem seštevku. Ko sta s sovoznikom Primožem Tavčarjem stala v vpisu rezultatov po HP2, je vanju od zadaj priletel Niko Lovišček z enakim avtomobilom. Udarec je bil tako močan, da sta Oblak in Tavčar za hip celo izgubila zavest, po pregledu v bolnišnici pa so ju odpustili domov.

V diviziji I je po odpeljanih šestih hitrostnih preizkušnjah slavil David Komar pred Alessandrom Cepkom (oba MG Zr 105), tokrat odlično Klavdijo Senico in vodilnim v skupnem seštevku Jernejem Fakinom (oba fiat panda).

Ne spreglejte