Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
18. 2. 2013,
18.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sauber Nico Hülkenberg

Ponedeljek, 18. 2. 2013, 18.01

7 let, 12 mesecev

Faktorja X ekipe Sauber: Hülkenberg in bočne stranice

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sauber je bil najprijetnejše presenečenje uvodnih testiranj. Še Christian Horner je opozoril nanje. Zakaj se jih je bati? Zaradi Nica Hülkenberga in ozkih bočnih stranic.

Sezona 2012 je bila za Sauber najuspešnejša (štiri uvrstitve na stopničke in šesto mesto med konstruktorji). Letos želijo še korak naprej, pa čeprav so že lani pozimi ostali brez dizajnerja Jamesa Keyja, letos pozimi pa še brez odkritja minulega prvenstva Sergia Pereza. A nič manj, morda pa še več, obetata Nico Hülkenberg, ki je prišel iz Force Indie ter dizajner Matt Morris, ki se je podpisal pod C32.

Za še ne 26-letnega Nemca Hülkenberga bo to tretja sezona v formuli 1. Že v svoji debitantski je z Williamsom osvojil en prvi štarti položaj (VN Brazilije 2010), lani pa je bil z dirkalnikom Force Indie skupno 11., trikrat pa med najboljšo peterico. "Z Nicom sem krajši čas delal že pri Williamsu in ni le hiter dirkač, je tudi zelo pameten," je za Autosport povedal Morris. "Razume inženirski del tega športa in je tudi zato velika okrepitev ekipe." Edini izziv, ki jim ga je dal Hülkenberg, so njegovi centimetri. Ker je s 184 centimetri 10 centimetrov višji od svojih dveh predhodnikov, so mu morali posebej prilagoditi kokpit.

Drugi faktor X za morebiten Sauberjev uspeh v sezoni 2013, ki se začne čez manj kot štiri tedne, pa bodo bočne stranice. Te so kar 12 centimetrov ožje od lanskih oziroma od tekmečevih. V osnovi bi to moralo pomeniti težave pri hlajenju vitalnih delov dirkalnika, a na testiranjih v Jerezu so brez ene same okvare odpeljali kar 1.900 kilometrov. "Z bočnimi stranicami smo zadeli v polno. Verjeli smo. Ni nas skrbelo," je samozavesten Morris. Četudi bodo zaradi ožjih stranic izgubili nekaj aerodinamičnega oprijema ob in pod dirkalnikom, pa bo zato ta višji na zadku dirkalnika, odločitev za takšno rešitev zagovarja Morris. Če pa se stvar vendarle ne izide, pa lahko brez večjih težav povečajo stranice ali nanje dodajo kakšno krilce. V Jerezu so se ozke stranice sicer že izkazale za zadetek, od naslednjih testiranj pa pričakujejo še več, saj pripravljajo še več nadgradenj.

Ne spreglejte