Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2009,
15.57

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 27. 9. 2009, 15.57

8 let, 3 mesece

Darko Peljhan do zmage in naslova prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zimzeleni idrijski dirkač Darko Peljhan je na šprinterskem reliju v Velenju predčasno odločil letošnje slovensko prvenstvo.

Na enodnevni dirki, ki je imela pet hitrostnih preizkušenj in 77 dirkaških kilometrov je Peljah s sovoznikom Igorjem Kacinom v mitsubishiju lancerju vodstvo prevzel že v prvi hitrostni preizkušnji in ga v dirki minimalnih razlik ni več izpustil do konca.

Peljhan se tako veseli 25. zmage v slovenski konkurenci, še večji razlog za veselje pa je peti naslov državnega prvaka. Že s štirimi zvezdicami je bil idrijski veteran rekorder. Še dve zmagi pa mu manjkata, da postane rekorder v slovenskem reliju tudi po številu zmag. Slovenski prestol v reliju je Peljhan spet prevzel po petih letih, vmes pa mu je v zlati dobi slovenskega relija, ko je bila konkurenca bistveno močnejša kot letos, vsako leto zmanjkalo nekaj točk.

"Na letošnjih dirkah mi je praktično v celoti uspevalo tisto, kar sem si zadal, enako tudi na tem reliju. Moje vožnje so bile dobre, na trenutke tudi atraktivne za gledalce. S sovoznikom sva se po razpletu pošalila, da meriva še na pet naslovov prvaka, potem pa bo treba čelado postaviti v kot," je po dirki povedal hladnokrvni Darko Peljhan.

Izkazal se je še en veteran, Jani Trček, ki je letošnje prvenstvo odlično začel, nato pa izgubil stik z vrhom sredi sezone. Trček je tokrat vnovič na zmagovalnem odru, na drugi stopnički, Peljhanu pa je kar resno zapretil sredi velenjskega relija, ko je opazno zmanjševal razliko za vodilnim položajem, zaradi česar je moral Peljhan zadnjo hitrostno preizkušnjo odpeljati na polno. Novo ime v slovenskem reliju, Mariborčan Sašo Horvat, ki se je prvič povzpel na zmagovalni oder sredi poletja na domačem reliju, je pred koncem sezone s tretjim mestom temu dodal še ene stopničke in morda napovedal, da bo njegova prihodnost v slovenski najprestižnejši avtomobilistični panogi in ne le na gorskih dirkah, kjer je blestel doslej.

Tokrat ni bil dan Ajdovca Uroša Petriča, ki je v drugi polovici relija izgubil kar nekaj časa in mest, s čimer je tudi teoretično izgubil stik z naslovom prvaka pred oktobrskim finalom sezone. Petrič je dirko končal na sedmem mestu, pred njim sta bila tudi glavna akterja divizije III. Aleks Humar je premagal Roka Turka, slednji pa je bil v diviziji že pred tem okronan za prvaka. Po velenjskem reliju so v slovenskem prvenstvu oddani že skoraj vsi naslovi, saj si je v diviziji I krono z novo zmago zagotovil Matej Oblak, v diviziji II pa je Tadej Miklavčič zaradi odstopa osvojitev naslova preložil na zadnji reli, saj je teoretično v njegovem dosegu še Uroš Papež.

Državno prvenstvo naj bi se po prvotnem načrtu oktobra končalo z relijem Logatec, vendar kaže, da bo sklepna dirka letošnjega prvenstva prestavljena v Idrijo.

Ne spreglejte