Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
1. 5. 2014,
19.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2014, 19.27

8 let

Bo rekorder Rossi v Jerezu pokvaril zabavo domačinom?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Karavana svetovnega motociklističnega prvenstva se bo ta konec tedna ustavila v Jerezu, ki bo gostil prvo letošnjo evropsko dirko. Pod največjim pritiskom bodo domačini Marquez, Pedrosa in Lorenzo.

Dirkače MotoGP po obisku Katarja in skoku čez lužo (ameriškem Austinu in argentinskih Termas de Rio Hondo) čaka serija šestih evropskih dirk (Jerez, Le Mans, Mugello, Barcelona, Assen, Sachsenring), nato pa spet selitev v ZDA (Indianapolis). Na španski stezi v Jerezu je rekorder kraljevskega razreda Italijan Valentino Rossi, ki je zbral šest zmag (2001, 2002, 2003 – Honda, 2005, 2007, 2009 ‒ Yamaha). Domačin Lorenzo je slavil dvakrat (2010, 2011), prav tako Dani Pedrosa (2008, 2013), ki bo torej branil lansko zmago.

Marquez v Jerezu ni še nikoli zmagal

Vodilni dirkač prvenstva in serijski zmagovalec Marc Marquez (letos je trikrat dirkal in trikrat zmagal) v Jerezu nikoli ni zmagal, v nobeni kategoriji svetovnega prvenstva. Tam je odpeljal pet dirk (2009 in 2010 – 125 ccm, 2011, 2012 – Moto2, 2013 – MotoGP). Trikrat je stopil na stopničke (2009 v 125 ccm – tretje mesto, 2012 v Moto2 in 2013 v MotoGP – drugo mesto), dvakrat je dirko končal s padcem (2010 v 125 ccm in 2011 v Moto2). Dvakrat je v Jerezu štartal z najboljšega štartnega položaja (2010 v 125 ccm in 2012 v Moto2). Lani mu je Pedrosa zmago speljal z razliko 2,487 sekunde, leta 2012 pa mu je v Moto2 za zmago zmanjkalo le nekaj centimetrov. Takrat ga je Pol Espargaro ugnal za dobri dve desetinki sekunde (0,241 sekunde).

Bo Marquez stopil v Doohanove čevlje?

Marquez ima za Jerez jasno misijo: zlomiti urok steze, ki ga do zdaj ni spustila na prvo stopničko, in svojim rojakom dokazati, da je on ta pravi "lokalni frajer" in da to ni Lorenzo ali Pedrosa. S četrto zaporedno zmago bi tudi njegovi tekmeci, ne le navijači, začeli razmišljati o tem, da ga bo praktično nemogoče ustaviti v lovu za drugim zaporednim naslovom svetovnega prvaka MotoGP. Če bo Marquez zmagal tudi v Jerezu, bo postal prvi dirkač po Micku Doohanu, ki je 1992 slavil na uvodnem četvorčku v kraljevskem razredu. Marquez je letošnje tri dirke zmagal z najboljšega štartnega položaja. Če bo tudi VN Španije zmagal s "pole position", bo postal prvi dirkač po Rossiju, ki mu je uspel takšen dosežek (Valentino je z najboljšega štartnega položaja slavil zadnje tri dirke v sezoni 2003 in prvo v sezoni 2004).

Lorenzo bo v Jerezu praznoval svoj 27. rojstni dan

Marquezu bodo poskušali v Jerezu z vrhunskimi predstavami nagajati Pedrosa, Lorenzo in Rossi. Pedrosa, ki je ob Marquezu edini dirkač prvenstva, ki je na vseh treh letošnjih dirkah stopil na stopničke, mora čez cilj pripeljati pred Marcom, četudi ne bo zmagal. Samo tako bo rezultatsko krivuljo v primerjavi z rojakom in moštvenim kolegom obrnil v pozitivno smer. Njegov dosedanji trend je namreč negativen (po prvi dirki v Katarju je za Marquezom zaostajal devet točk, pred četrto dirko je razlika 19 točk). Marquezu bo ob Pedrosi izjemno nevaren še en rojak – Jorge Lorenzo. Svetovni podprvak, ki je na prejšnji dirki v Argentini vodil in osvojil tretjo stopničko, upa, da se bo v Jerezu s prvo letošnjo zmago vrnil v boj za naslov svetovnega prvaka. Prav na dan dirke bo praznoval svoj 27. rojstni dan, zato bi se zmaga še kako prilegla. Vsi trije španski dirkači bodo na četrti dirki sezone pod izjemnim pritiskom domače javnosti, ki bo terjala zmago. A ta velikanski pritisk bi lahko bil tudi blagoslov, saj bi lahko več kot sto tisoč temperamentnih navijačev ob stezi s svojo bučno podporo iz Marqueza, Pedrose in Lorenzo izvleklo tisto nekaj več, kar bo risalo ločnico med zmagovalcem in poraženci. Lorenzo bo v Jerezu odpeljal svojo dvestoto dirko v svetovnem motociklističnem prvenstvu, Marquez pa svojo stoto.

Rossi se požvižga na prednost domačega igrišča

Vendar se je na prednost domačega igrišča že šestkrat v karieri kraljevskega razreda požvižgal Valentino Rossi, ki je v Jerezu zbral več zmag kot Marquez, Lorenzo in Pedrosa skupaj. Italijan, ki je na prvi dirki v Katarju z epskim duelom z Marquezom dokazal, da še ima ostrino, bo poskušal izkoristiti prerivanje med španskim trojčkom in domačim navijačem pokvariti zabavo ter najžlahtnejši pokal odnesti domov v Italijo. Morebiti bo na razplet VN Španije usodno vplival Hondin poltovarniški dirkač Alvaro Bautista, ki po treh letošnjih ničlah nujno potrebuje vrhunski rezultat. Ker bo skoraj gotovo dirkal na vse ali nič, bi lahko v kakšnem ovinku po tleh sklatil tudi katerega izmed velike četverice, pri njem smo to v preteklosti že nekajkrat videli. Pri zahtevnem španskem občinstvu bosta poskušala nepozaben vtis pustiti tudi brata Espargaro, Pol in Aleix. Navdušenci nad motoGP pa bodo po dirki premora zaradi poškodovanega prsta na delu spet videli Ducatijevega dirkača Cala Crutchlowa.

Bridgestone še letos in 2015, 2016 pa nov dobavitelj gum

Pred četrto dirko sezone je ekskluzivni dobavitelj gum v kraljevskem razredu MotoGP Bridgestone sporočil, da se po koncu prihodnje sezone poslavlja. Odločitev japonskega konstruktorja pnevmatik je večina sprejela z odobravanjem, saj niti lani niti letos z njegovimi produkti ni bila zadovoljna.

Lastnik komercialnih pravic Dorna je v dogovoru z Mednarodno motociklistično zvezo že objavil razpis za novega dobavitelja, ki bi bil pripravljen postati uradni opremljevalec motorjev od sezone 2016. Rok za prijavo je začel teči danes, iztekel pa se bo čez tri tedne, 22. maja.

Ne spreglejte